Περίπου 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αλλά και φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα θα απαλλαγούν πλήρως το 2021 από την εισφορά αλληλεγγύης ενώ για 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν την κύρια κατοικία τους σε ένα από τα 28 ακριτικά και μικρά νησιά της χώρας, ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί πλέον παρελθόν και ύστερα από έξι χρόνια περνάει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Τα «μυστικά» των 12 νέων μέτρων ύψους 6,8 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ανέφερε ότι τα χρήματα που θα πέσουν τους επόμενους μήνες στην αγορά μαζί με τους πόρους που θα διοχετευθούν μέσω του τραπεζικού συστήματος θα ανέλθουν στα 10 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ακόμα ότι η κυβέρνηση διατηρεί και εφεδρείες για μελλοντικές παρεμβάσεις, ανάλογα με τη δυναμική των εξελίξεων, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών:
1.Εισφορά αλληλεγγύης: Το μέτρο αφορά περίπου 1,2 εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες που υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης. Από την αναστολή αυτή εξαιρούνται μόνο τα εισοδήματα από συντάξεις και τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία που καταβάλλονται σε υπαλλήλους του δημοσίου τομέα. Ωστόσο, ωφελούνται και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι που έχουν επιπλέον εισοδήματα από τυχόν άλλες πηγές, όπως π.χ. ενοίκια, αφού η απαλλαγή αφορά εισοδήματα και όχι φορολογουμένους. Η εισφορά αλληλεγγύης που αναστέλλεται το 2021 αφορά το φορολογικό έτος 2020 για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (ενοίκιο, μερίσματα, τόκοι κ.ά.) και το φορολογικό έτος 2021 για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία, καθώς η τελευταία παρακρατείται εντός του φορολογικού έτους. Με αυτό τον τρόπο μηδενίζεται, από τον Ιανουάριο του 2021, η μηνιαία παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης που διενεργείται στη μισθοδοσία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης του φορολογικού έτους 2020. Επιπλέον, για όσους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, δεν θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης για τις πηγές αυτών των εισοδημάτων.
2.Κατάργηση ΕΝΦΙΑ για 28 νησιά: Το μέτρο αγγίζει 10.000 φορολογουμένους – μόνιμους κατοίκους των 28 ακριτικών και μικρών νησιών με πληθυσμό που δεν υπερβαίνει τους 1.200 κατοίκους. Η απαλλαγή αφορά φυσικά πρόσωπα που έχουν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές και καλύπτει τη συνολική περιουσία που διαθέτουν στις εν λόγω περιοχές, δηλαδή στα συγκεκριμένα νησιά. Εξαιρείται η περιουσία των προσώπων αυτών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Για παράδειγμα εάν ένας φορολογούμενος έχει την κύρια κατοικία του στη Νίσυρο και παράλληλα έχει στην κατοχή του ένα ακόμη ακίνητο (π.χ. διαμέρισμα) στην Αθήνα θα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για την κύρια κατοικία του στη Νίσυρο, αλλά θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ για το διαμέρισμα της Αθήνας. Εάν όμως έχει κι άλλο ακίνητο που βρίσκεται σε κάποιο από τα μικρά νησιά, π.χ. στην Τήλο, δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο για την ακίνητη περιουσία του. Θα εξαιρεθεί πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ. Αντίθετα, δεν εξαιρούνται από τον φόρο οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητο σε κάποιο από τα 28 μικρά νησιά, αλλά δεν έχουν στο νησί την κύρια κατοικία τους. Η νέα διάταξη για το μέτρο αυτό αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα, ενδεχομένως μέχρι αύριο, και αμέσως μετά θα τρέξει ξανά η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος ακινήτων θα «χτυπήσει την πόρτα» 7,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων την επόμενη εβδομάδα, με την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης να λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Τα 28 νησιά στα οποία σβήνει ο ΕΝΦΙΑ:
– Φούρνοι, Αγιος Μηνάς και Θύμαινα της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας,
– Αγιος Ευστράτιος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου,
– Σαμιοπούλα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου,
– Οινούσσες, Ψαρά και Αντίψαρα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,
– Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Τέλενδος, Ψέριμος, Λειψοί, Φαρμακονήσι, Αρκοί και Μαράθι ή Μάραθος της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,
– Σαρία και Κάσος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου,
– Μεγίστη (Καστελλόριζο), Τήλος και Χάλκη της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου,
– Γυαλί και Νίσυρος της Περιφερειακής Ενότητας Κω,
– Γαύδος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και
– Ερεικούσσα, Μαθράκι και Οθωνοί της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.
Πηγή: in.gr