Ειδήσεις

Αφγανιστάν: Εκτός των σχολείων τα κορίτσια – Η UNESCO ζητά επιστροφή τους στις τάξεις

Για «μη αναστρέψιμες συνέπειες» για το 50% του πληθυσμού της χώρας από πιθανό μη άνοιγμα των σχολείων για τα κορίτσια στο Αφγανιστάν, κάνει λόγο η UNESCO.

Μονάχα στα αγόρια επετράπη σήμερα να επιστρέψουν στις τάξεις τους στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας. «Εάν αυτή η απαγόρευση (για τα κορίτσια) θα διατηρηθεί, θα συνιστά μια σημαντική παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος στην εκπαίδευση για τα κορίτσια και τις γυναίκες», κατήγγειλε η UNESCO σε ένα δελτίο τύπου.

«Καλούμε τους υπεύθυνους αυτής της ανακοίνωσης να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση και να ξανανοίξουν τα σχολεία για όλους τους Αφγανούς μαθητές, αγόρια και κορίτσια».

Η διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ εκτιμάει, στο ίδιο δελτίο τύπου, ότι το «μέλλον του Αφγανιστάν εξαρτάται από την εκπαίδευση των κοριτσιών και των αγοριών» και πρόσθεσε ότι «είναι το ίδιο σημαντικό στο σύνολο των γυναικών εκπαιδευτικών να επιτραπεί να επιστρέψουν στο σχολείο για να διδάξουν, προσφέροντας ένα ασφαλές και ανοικτό σε όλους περιβάλλον μάθησης».

Δέκα ημέρες μετά την επαναλειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, το υπουργείο Παιδείας του Αφγανιστάν ανακοίνωσε χθες ότι «όλοι οι καθηγητές και οι μαθητές» της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις τάξεις τους, χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε καθηγήτριες και μαθήτριες.

Άγνωστο το τι θα γίνει με καθηγήτριες και μαθήτριες
«Η UNESCO προειδοποιεί έναντι των μη αναστρέψιμων συνεπειών που θα μπορούσε να προκαλέσει το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στα κορίτσια να επιστρέψουν σύντομα στο σχολείο, σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης», συνέχισε η Αζουλάι.

«Ειδικότερα, μια καθυστερημένη επιστροφή των κοριτσιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κινδυνεύει να τις θέσει στο περιθώριο στην εκπαίδευση και τελικά στη ζωή. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να εγκαταλείψουν πλήρως την εκπαίδευσή τους και να τις εκθέσει σε αρνητικούς μηχανισμούς προσαρμογής, όπως τον εξαναγκαστικό γάμο», σύμφωνα με την ίδια.

Έκκληση για διεθνή βοήθεια από εκατό Αφγανούς δημοσιογράφους
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 100 Αφγανοί δημοσιογράφοι απηύθυναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για να προστατεύσει ενεργά την ελευθερία του Τύπου στο Αφγανιστάν.

Η πιο επείγουσα ανάγκη είναι να δοθούν εγγυήσεις προστασίας, ιδίως στις γυναίκες δημοσιογράφους, ανέφερε η ομάδα των δημοσιογράφων, τα ονόματα των οποίων δεν αποκαλύφθηκαν, σε μια έκκληση που έκανε μέσω των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Οι συχνές επιθέσεις εναντίον του Τύπου και η παρέμβαση των Ταλιμπάν στο έργο τους τους έχουν οδηγήσει να φοβούνται για τα χειρότερα, λένε οι δημοσιογράφοι.

Η έκκληση, με τίτλο «Η δημοσιογραφία στο Αφγανιστάν κινδυνεύει να αφανιστεί» υπεγράφη από μια ομάδα 103 δημοσιογράφων, συντακτών και φωτορεπόρτερ, μεταξύ αυτών 20 γυναικών, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Οι περισσότεροι συνεχίζουν να εργάζονται στο Αφγανιστάν, αν και ορισμένοι κρύβονται και 10 βρίσκονται στην εξορία. Όλοι τους ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους υπό τον φόβο αντίποινων σε βάρος τους ή σε βάρος των οικογενειών τους.

«Οι Ταλιμπάν έχουν δείξει ότι δεν θα ανεχθούν έναν ελεύθερο Τύπο, ούτε στην Καμπούλ ούτε στις επαρχίες», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής των ΔΧΣ Κρίστιαν Μιχρ.

Οι δημοσιογράφοι ζητούν να τους δοθεί πραγματική στήριξη που θα επιτρέψει στις αίθουσες σύνταξης να συνεχίζουν να λειτουργούν. Βραχυπρόθεσμα, χρειάζεται διπλωματική, προξενική και οικονομική βοήθεια για την απομάκρυνση δημοσιογράφων που κινδυνεύουν, σύμφωνα με την επιστολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου