Tη δυνατότητα παροχής κοινωφελούς εργασίας αντί της φυλάκισης, επιλέγουν συμπολίτες μας -μετά την άρση της αναστολής του σχετικού νόμου και την προσθήκη τροποποιήσεων- οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή των χρηματικών ποινών έστω και μετά από δοσοποίησή τους.
Στην πλειονότητά τους, πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που καταδικάστηκαν για χρέη προς το δημόσιο, αγορανομικά αδικήματα, έκδοση ακάλυπτων επιταγών κλπ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020, επέλεξαν την παροχή κοινωφελούς εργασίας σε υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου 17 συμπολίτες μας εκ των οποίων τέσσερις γυναίκες και από την αρχή του 2021 έως σήμερα έξι άτομα εκ των οποίων μια γυναίκα. Προ της αναστολής του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας το 2019, συνολικά 124 άνθρωποι στη διάρκεια του 2018, που δεν είναι παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου και δεν απειλούν το κοινωνικό σύνολο, αντί της φυλακής επέλεξαν την κοινωφελή εργασία.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τo έτος 2017, συνολικά 37 άτομα εκτέλεσαν την ποινή τους προσφέροντας κοινωνική εργασία στον Δήμο Ρόδου, ενώ το 2016, 44 άτομα συνολικά επέλεξαν να πράξουν το ίδιο.
H παροχή κοινωφελούς εργασίας στην Ελλάδα έχει χαρακτήρα εναλλακτικού τρόπου έκτισης της ποινής. Συγκεκριμένα στην χώρα μας η παροχή κοινωφελούς εργασίας αποτελεί εναλλακτικό τρόπο έκτισης της στερητικής της ελευθερίας ποινής από τον οικονομικά ασθενή μετά την μετατροπή της σε χρήμα, δηλαδή αφού αποδειχθεί ότι ο καταδικασθείς δεν έχει την δυνατότητα να καταβάλει το ποσό της μετατροπής.
Η οικονομική κρίση έχει φέρει αντιμέτωπους πολλούς μέχρι πρότινος εύρωστους επιχειρηματίες και επιτυχημένους επαγγελματίες της Ρόδου με την προοπτική της φυλάκισης ή την μετατροπή της ποινής τους σε προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο.
Στην πλειονότητά τους, απασχολούνται στην Διεύθυνση Καθαριότητας , στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ρόδου σε διάφορες δημοτικές κοινότητες και λιγότεροι, όσοι έχουν γνώσεις υπολογιστών ή άλλες ειδικότητες, απασχολούνται σε διοικητικές υπηρεσίες.
Οι περισσότεροι καταδικάστηκαν λόγω οικονομικών χρεών προς το δημόσιο και ο αριθμός των ατόμων, που προσφέρει κοινωφελή εργασία κάθε έτος μόνον στο Δήμο Ρόδου, καθώς έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν κι άλλες δημόσιες υπηρεσίες, είναι ενδεικτικός της κατάστασης που επικρατεί στην τοπική οικονομία στα τελευταία χρόνια στη Ρόδο. Συνήθως οι δράστες δεν είναι ποινικοί και δεν απειλούν το κοινωνικό σύνολο και ο εγκλεισμός τους στη φυλακή, μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει. Η πιθανότητα να βρίσκονται έξω και να εκτίουν την ποινή τους εργαζόμενοι για το κοινωνικό σύνολο, δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη ζωή τους υπό το άγρυπνο βλέμμα των σωφρονιστικών αρχών μεν, εκτός φυλακής δε. Τους δίνεται η δυνατότητα επίσης, να μπορούν να εργάζονται παράλληλα ώστε να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους και να στηρίζουν τις οικογένειές τους.
Σε περίπτωση που η αξιολόγησή τους κρίνεται ελλιπής, τότε θα παύει το ευεργέτημα της κοινωφελούς εργασίας. Η χρήση ή μη της δυνατότητας κοινωφελούς εργασίας αποφασίζεται από το δικαστήριο και ανακοινώνεται στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Το δικαστήριο ορίζει και τον αριθμό των ωρών κοινωφελούς εργασίας που κυμαίνονται από 100 έως 240 ώρες για ποινή ως ένα έτος, 241 έως 480 ώρες για ποινή από ένα έως δύο έτη, 481 έως 720 ώρες για ποινή από δύο έως τρία έτη, 721 έως 960 ώρες για ποινή από τρία έως τέσσερα έτη και 961 έως 1.200 ώρες για ποινή από τέσσερα έως πέντε έτη, ενώ προσδιορίζει και προθεσμία όχι μεγαλύτερη από πέντε έτη για την εκτέλεσή τους. Η εργασία, σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου, παρέχεται χωρίς αμοιβή σε υπηρεσίες του κράτους, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα ή σε μη κερδοσκοπικά κοινωφελή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή και άλλα, τα οποία ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τυχόν συναρμόδιων Υπουργών. Μπορεί επίσης να αφορά και σε παροχή υπηρεσιών προς τον παθόντα, αν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του.
https://www.dimokratiki.gr/18-09-2021/protimoyn-tin-koinofeli-ergasia-anti-tis-fylakis-polloi-rodioi/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.