Συνεντεύξεις

Αντώνης Γιαννικουρής: «Η σημερινή κυβέρνηση απεχθάνεται τον λαϊκισμό και τις κούφιες υποσχέσεις»

Εναν πρώτο απολογισμό των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης επιχειρεί σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Γιαννικουρής. Στην ίδια συνέντευξη αναφέρεται στο μείζον θέμα των δασικών χαρτών, στην επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, στο ενεργειακό κόστος και στο ερευνητικό πρόγραμμα ΑΕΙ που υλοποιείται από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το ΕΜΠ.
Αναλυτικά η συνέντευξη
• Κύριε Γιαννικουρή είναι πολλά τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας κι εσείς έχετε αναδείξει πολλές φορές. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τους δασικούς χάρτες. Τελικά, δόθηκε λύση;
Το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες κυρία Ντόκου, ήταν πραγματικά για εμάς, ένα μεγάλο στοίχημα: Αν δηλαδή, θα καταφέρναμε μέσα στα στενά χρονικά πλαίσια και τα χρονοδιαγράμματα, να παλέψουμε με αυτό που συνηθίζουμε να λέμε “κεντρική δημόσια διοίκηση” και να πείσουμε ότι το δίκαιο αίτημά μας, για διόρθωση και εξορθολογισμό όλων των λαθών και των στρεβλώσεων, ώστε να αποφευχθεί αναστάτωση, ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση αλλά και κατάφωρη αδικία για τους πολίτες.
Ωστόσο έχει αξία να θυμηθούμε πού είμασταν και πού φτάσαμε. Δουλέψαμε συστηματικά, προκειμένου να καταθέσουμε προτάσεις που να είναι εφαρμόσιμες και να δίνουν διέξοδο στα προβλήματα που είχαν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Συνεργαστήκαμε σε καθημερινή βάση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και προσπαθήσαμε να λύσουμε τα προβλήματα μαζί με την κυβέρνηση και όχι απέναντι στην κυβέρνηση. Σε μια κυβέρνηση που ακούει κι αντιλαμβάνεται και αποδέχεται τις απόψεις των ειδικών, γεγονός που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.
Στην συνέχεια διεκδικήσαμε παρατάσεις κατ’ επανάληψη, πάντοτε με επιχειρήματα και στοιχεία, για δυο λόγους: για να έχουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο οι πολίτες και οι ομογενείς να ολοκληρώσουν τις υποθέσεις τους αλλά κυρίως να υπάρξει χρόνος για νομοθετικές ρυθμίσεις σε κυβερνητικό επίπεδο.
Πετύχαμε πολλά και βελτιώσαμε σημαντικά τους δασικούς χάρτες. Εάν θα μπορούσαν να γίνουν και άλλα; Σαφέστατα, ναι. Όμως είμαστε πολύ μακριά από τους αρχικούς δασικούς χάρτες του 2016, όπου η κυρίαρχη λέξη ήταν η αδικία.
Αναμένουμε τη συγκρότηση των επιτροπών (3μελείς) αντιρρήσεων, αφού έχουν εκπνεύσει οι καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή αντιρρήσεων, στις οποίες βεβαίως το ΤΕΕ Δωδεκανήσου έχει εκπρόσωπο.
Σίγουρο είναι, ότι θα αποκτήσουμε επιτέλους δασικούς χάρτες, ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.


• Η επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, παραμένει ψηλά στην ατζέντα. Είστε αισιόδοξος;
Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος από τη φύση μου. Καλώς παραμένει ψηλά στην ατζέντα η επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά μας. Κανείς δεν έχει υποστείλει τη σημαία του αγώνα, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα για την οικονομία και την κοινωνία των νησιών μας.
Σε αυτή τη μάχη δεν είμαστε μόνοι μας, το ξέρετε.
Η επιβεβαίωση ότι οι μειωμένοι συντελεστές παραμένουν μια «ζωντανή υπόθεση» ήρθε από το ECOFIN τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου ουσιαστικά επικαιροποιήθηκε το πλαίσιο των κανόνων για τον ΦΠΑ, κατοχυρώνοντας έτσι το δικαίωμα της χώρας μας, να έχει τη δυνατότητα θέσπισης, μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.
Είναι μια ξεκάθαρη απόφαση, που δίνει το πράσινο φως στη χώρα μας να διαμορφώσει από το 2025 τους νέους κανόνες στην επιβολή ΦΠΑ ανά περιοχή. Και επειδή γνωρίζουμε όλοι μας ότι πρόκειται για ένα νομοθετικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ένα θεσμικό όργανο, τότε μπορούμε και μας επιτρέπεται να είμαστε αισιόδοξοι για την θετική έκβαση του αποτελέσματος και αυτού του αγώνα.
Να μην ξεχνάμε όμως, ότι τα νησιά μας, είναι εκείνα που κρατούν τα σκήπτρα σε ό,τι αφορά στην διαμόρφωση θετικών δημοσιονομικών εσόδων στα κρατικά ταμεία εδώ και χρόνια, αλλά και ειδικά φέτος, με την εκτίναξη των εσόδων που είχαν, εξαιτίας της τουριστικής κίνησης.
• Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση με την αύξηση του ενεργειακού κόστους και στην δική μας περιοχή; Τι πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας;
Η υπόθεση του ενεργειακού κόστους, αποτελεί όχι μόνο για τα νησιά μας, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη πλέον, το μεγαλύτερο πρόβλημα αλλά και τη μεγαλύτερη πρόκληση ίσως, των τελευταίων δεκαετιών. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με τα σημερινά δεδομένα, πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας που έρχεται και κατά πόσο θα αντέξουν την δοκιμασία νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Αυτό που όμως γνωρίζουμε με σιγουριά, είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και σε άλλες μέχρι τώρα δοκιμασίες, μπορεί να σταθεί αποφασιστικά δίπλα στους πολίτες, ενισχύοντας στο μέτρο που επιτρέπουν τα δημοσιονομικά μας, τους οικογενειάρχες και τους επιχειρηματίες να αντεπεξέλθουν σε αυτό τον παραλογισμό που όλοι βιώνουμε. Αυτός είναι και ο ρόλος του κράτους, όταν υπάρχουν αυτού του είδους οι κλυδωνισμοί: Να βρίσκεται με οποιονδήποτε τρόπο δίπλα στους πολίτες.
Υπάρχει όμως και ο ρόλος του πολίτη και των επιχειρήσεων μέσα σε αυτό το πλαίσιο που συζητάμε. Κι αυτός δεν είναι άλλος, από το μεγάλο στοίχημα που ανεξαρτήτως της συγκεκριμένης ενεργειακής κρίσης, θα έπρεπε να το έχουμε ταξινομήσει ως κυρίαρχο ζήτημα εδώ και πολλά χρόνια: Είναι η εξοικονόμηση ενέργειας που καταναλώνουμε στα σπίτια μας. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί συνδυαστικά με την αλλαγή κοστοβόρων παλαιών συσκευών, με τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας, με την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων, με την χρησιμοποίηση μέσων μαζικής μεταφοράς.
Σε όλες τις περιπτώσεις, εδώ και χρόνια, έχουν δοθεί και δίνονται ακόμη, κίνητρα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να πράξουν αυτό που είναι σήμερα αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε. Και βέβαια, ακόμα μεγαλύτερης σημασίας, είναι η εξοικονόμηση που θα πρέπει να γίνει αντίστοιχα από τις κρατικές, δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες μας.
Θέλω να επισημάνω, ότι παρακολούθησα με πολύ ενδιαφέρον τις δηλώσεις που έκανε πριν από μερικές μέρες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κος Κώστας Σκρέκας, μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, οι οποίοι παρουσίασαν ολοκληρωμένο σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας και στον δημόσιο τομέα. Όπως εξήγησε και ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, το πλέγμα των μέτρων, θα λειτουργήσει συνδυαστικά και σίγουρα, θα επιφέρει την σταθεροποίηση του ενεργειακού κόστους για τη χώρα μας.
Επανέρχομαι στην αρχική μου τοποθέτηση, η οποία αποτελεί για μένα και κανόνα ζωής: Όλα τα προβλήματα αντιμετωπίζονται, όσο δύσκολα κι αν είναι, αν υπάρχει σωστός και ρεαλιστικός σχεδιασμός, σε συνδυασμό με σκληρή και μεθοδική δουλειά από κάθε εμπλεκόμενο.


• Πώς είδατε τις εξαγγελίες και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης;
Οι λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν την πολιτική διαδρομή της κυβέρνησης αλλά και τον Πρωθυπουργό της χώρας, είναι: Συνέπεια, Υπευθυνότητα, Σχεδιασμός και Αποτελεσματικότητα. Σε αυτό το τετράπτυχο κινείται η σημερινή κυβέρνηση, με αποτέλεσμα, η χώρα μας να έχει επουλώσει πληγές ανευθυνότητας που μας τραυμάτισαν στο πρόσφατο παρελθόν.
Για ακόμη μια φορά, ο Πρωθυπουργός της χώρας, επιβεβαίωσε αυτό που σήμερα πια γνωρίζει πολύ καλά ο Έλληνας πολίτης: Ότι δηλαδή η σημερινή κυβέρνηση, απεχθάνεται τον λαϊκισμό και τις κούφιες υποσχέσεις μόνο και μόνο για να χαϊδεύει αυτιά και ομάδες.
Το έχω επισημάνει κι άλλη φορά. Και σας απαντώ όχι αν θέλετε ως πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, ούτε ως πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα, αλλά ως απλός πολίτης: Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας σύγχρονος πολιτικός, που ξέρει πολύ καλά ότι κανείς δεν μπορεί να προσφέρει σοβαρό έργο στην πατρίδα, αν καταπατήσει τις βασικές αρχές που διέπουν την ειλικρίνεια και την συνέπεια έναντι των πολιτών. Ο Πρωθυπουργός, απέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι για κανέναν λόγο και καμία συγκυρία δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από αυτές τις αρχές.
Είναι πολύ σημαντικό επίσης, να δούμε όλοι και να εξετάσουμε με πολύ προσοχή τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και έχουν ήδη εξειδικευτεί από τα αρμόδια Υπουργεία, με συγκεκριμένο μάλιστα χρονοδιάγραμμα.
Το πρόγραμμα στέγασης για παράδειγμα, που αφορά εμάς του μηχανικούς αλλά περισσότερα από 100 επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της οικοδομής.
Το πρόγραμμα αυτό, θα ενισχύσει την πραγματική οικονομία της χώρας με 1,8 δισ. ευρώ, ανοίγοντας έτσι «ομπρέλα κατοικίας» για νέους και ζευγάρια. Οι άμεσα επωφελούμενοι υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 150.000.Αντίστοιχα αναζωογονητικό για τις τοπικές οικονομίες και δεκάδες επαγγέλματα είναι και το πρόγραμμα “Εξοικονομώ και Ανακαινίζω” για 20.000 νέους καθώς η ενίσχυση θα φθάνει έως και τα 30.000 ευρώ. Επίσης το κίνητρο έως 10.000 ευρώ για ανακαίνιση σε 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, αποτελεί για όλους μας, μια εξαιρετική ευκαιρία.
• Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του ερευνητικού προγράμματος ΑΕΙ που υλοποιείται από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το ΕΜΠ και φορείς έρευνας. Να ρωτήσω κύριε πρόεδρε, ποια είναι η πρώτη αποτίμηση του σημαντικού αυτού έργου;
Κα Ντόκου, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την πορεία και τα αποτελέσματα των εργασιών αυτών, αλλά κυρίως είμαι αισιόδοξος.
Την Πέμπτη ολοκληρώθηκε στην Κάσο, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε ένα κύκλο εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά που έχουμε επιλέξει (Σύμη – Χάλκη – Καστελλόριζο – Ηρωική Ν. Κάσος), σε ένα πρώτο δημόσιο διάλογο.
Είναι ένα πρότυπο ερευνητικό έργο, με το συντονισμό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τη συμμετοχή ιδιωτικών και δημόσιων φορέων έρευνας για τον αειφόρο σχεδιασμό απομονωμένων περιοχών της Ελλάδας. Μέσω των προτάσεων του ΑΕΙ, τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, γίνονται ανοιχτά εργαστήρια εφαρμογών ολοκληρωμένου σχεδιασμού με την καινοτομία των τεχνολογιών της πληροφορικής και το πνεύμα της κυκλικής οικονομίας, δηλαδή της αξιοποίησης των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων ανάπτυξης των μικρών νησιών.
Η παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης σε όλες τις εκδηλώσεις (ΓΓ Ενέργειας κα Σδούκου – Σύμη, αν. Υπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης – Χάλκη, ΓΓ Μεταφορών κ. Ξιφαράς – Καστελλόριζο, ΓΓ Περιβάλλοντος & Υδάτων κ. Βαρελίδης – Κάσος), η στήριξη του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Χατζημάρκου και η συνέργεια με την τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού, ενισχύουν τη σημασία που έχει το πρόγραμμα ΑΕΙ για το μέλλον των νησιών.
Παρουσιάσαμε ένα σχέδιο ολιστικής ανάπτυξης για κάθε νησί. Μια προσπάθεια που αφορά στην αειφορία και στην ανάπτυξη των πανέμορφων μικρών νησιών της Δωδεκανήσου. Και βλέποντας τώρα το αποτέλεσμα, μπορώ με πλήρη βεβαιότητα να σημειώσω ότι όλη η προσπάθεια και οι κόποι μας, άξιζαν και τα αποτελέσματα είναι χρήσιμα για το μέλλον.
Τα μικρά νησιά δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη και θα το πετύχουμε όλοι μαζί με σχέδιο, με εφαρμόσιμες λύσεις, εμβληματικές παρεμβάσεις και χρονοδιάγραμμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου