Συνεντεύξεις

Βύρων Ματαράγκας: «Η Ελλάδα πρέπει να παίρνει πολύ στα σοβαρά τις απειλές της Τουρκίας»

Η Ελλάδα πρέπει να παίρνει πολύ στα σοβαρά τις απειλές της Τουρκίας, δηλώνει σε συνέντευξή του προς τη “δ” ο Δρ. Βύρων Ματαράγκας καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Bahce Sehir της Κωνσταντινούπολης. Τονίζει ότι οι Τούρκοι δεν μπλοφάρουν. Κινούνται με μεθοδικότητα και δεν διακινδυνεύουν τίποτε, εάν δεν είναι βέβαιοι για το αποτέλεσμα. Τονίζει δε ότι η επίλυση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί στις διμερείς σχέσεις θα πρέπει να επιδιωχθεί με άμεσες συνομιλίες με την Άγκυρα!
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Δρ. Βύρωνα Ματαράγκα:
• Κύριε Ματαράγκα, πού το πάει ο Ερντογάν με τις-καθημερινές πλέον-απειλές κατά της Ελλάδας; Τι σημαίνει η φράση «θα έρθουμε ξαφνικά βράδυ»;
Πρόκειται για ένα τραγούδι συναισθηματικού, ερωτικού περιεχομένου που ακούεται στις τουρκικές ταινίες της δεκαετίας του ΄70. Ο τίτλος του είναι <ένα βράδυ μπορεί να έλθω ξαφνικά > (Bir gece ansızın gelebilirim). Ως γνωστόν, οι Τούρκοι θα έκαναν απόβαση στην Κύπρο τον Αύγουστο 1964. Την απόβαση εκείνη απέτρεψε η γνωστή επιστολή του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Τζόνσον προς τον τότε Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού. Τότε οι Τούρκοι αρκέσθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Κύπρου κατά τους οποίους έκαναν χρήση βομβών ναπάλμ! Ήδη από το τέλος Δεκεμβρίου 1963 ο Τουρκο-κύπριος Αντιπρόεδρος Κιουτσούκ και οι Τουρκο-κύπριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί απεχώρησαν από την κυβέρνηση και οι Τουρκο-κύπριοι ταμπουρώθηκαν στις τουρκικές συνοικίες των πόλεων. Αυτή ήταν η απαρχή της διχοτομήσεως του νησιού της Αφροδίτης! Από τότε οι Τουρκο-κύπριοι προσδοκούσαν την βοήθεια της Τουρκίας!
Λέγεται ότι, τότε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός των Ελληνο-κυπρίων απευθυνόμενος προς τους Τουρκο-κυπρίους έπαιζε το γνωστό ερωτικό, συναισθηματικό τραγούδι των αρχών της δεκαετίας του ΄60 <Σε περίμενα αλλά δεν ήλθες>(Bekledim de gelmedin).
Όμως, τα λόγια του <Σε περίμενα αλλά δεν ήλθες, Δεν με αγάπησες καθόλου;> απευθυνόμενα προς τους Τουρκο-κυπρίους ενείχαν έναν εμπαιγμό! Υπονοούσαν ότι, τα λόγια αυτά τα έλεγαν οι Τουρκο-κύπριοι στην Μητέρα Πατρίδα την Τουρκία!
Οι Τουρκο-κύπριοι περίμεναν δέκα χρόνια (1964-1974) την αρωγή της Μητέρας Πατρίδας Τουρκίας, που ήλθε στις 20 Ιουλίου 1974! Και τότε οι Τούρκοι τραγούδησαν το τραγούδι
<Ένα βράδυ μπορεί να έλθω ξαφνικά Εάν με περίμενες, εάν δεν κοιμήθηκες Από χαρά μπορεί να πεθάνω στην πόρτα σου!>, σε απάντηση του τραγουδιού <Σε περίμενα αλλά δεν ήλθες!>
Μετά την φράση <Μην ξεχνάς την Σμύρνη!>, σαφής υπενθύμηση της Μικρασιατικής Καταστροφής, με το τραγούδι αυτό ο Πρόεδρος Ερντογάν υπενθυμίζει στους Έλληνες την Κυπριακή τραγωδία και συγκεκριμένα την στρατιωτική ήττα των Ελλήνων στην Κύπρο το 1974!
Κανείς πρέπει να αντλεί μαθήματα από την ιστορία! Συναφώς ενδείκνυται να υπενθυμίσω ότι, ο Ισπανικής καταγωγής Αμερικανός φιλόσοφος George Santayana (1863-1952) είχε πει ότι αυτοί που δεν θυμούνται το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν. Ο δε George Orwell (1903-1950) είπε ότι, όποιος ελέγχει, δηλαδή κατέχει, γνωρίζει καλά το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον, δηλαδή προσδιορίζει, διαμορφώνει το μέλλον.
• Πόσο σοβαρά πρέπει να παίρνει τις απειλές της Τουρκίας η Ελλάδα και πώς πιστεύετε ότι θα κλιμακωθεί το ανθελληνικό …παραλήρημα;
Ασφαλώς η Ελλάδα πρέπει να παίρνει πολύ στα σοβαρά τις απειλές της Τουρκίας! Οι Τούρκοι δεν μπλοφάρουν! Η προβολή του ισχυρισμού αυτού δείχνει ότι, πράγματι οι Έλληνες δεν διδάχθηκαν τίποτα από το παρελθόν! Οι Τούρκοι κινούνται με μεθοδικότητα. Δεν διακινδυνεύουν κάποια ενέργεια, εάν δεν είναι βέβαιοι για το αποτέλεσμα! Δυστυχώς, στις διμερείς σχέσεις έχουν συσσωρευτεί πολλά άλυτα προβλήματα! Το γεγονός αυτό επιβαρύνει επικίνδυνα την όλη ατμόσφαιρα! Η επίλυση των προβλημάτων αυτών θα πρέπει να επιδιωχθεί με άμεσες συνομιλίες με την Άγκυρα! Το να ταμπουρώνεσαι πίσω από την ΕΕ και τον Θείο Σαμ, δηλαδή τον Πρόεδρο Μπαιντενόπουλο ή Μπαιντενάκη σου δίνει μεν ένα αίσθημα ασφάλειας έναντι ενός συνομιλητή-αντιπάλου, που έχει τον οκταπλάσιο πληθυσμό και οκταπλάσια εδαφική έκταση από ό,τι εσύ, όμως ούτε τα προβλήματα λύνει, ούτε δυνατό σε κάνει!
• Παράλληλα με τις εμπρηστικές δηλώσεις η Άγκυρα, ανεβάζει συνεχώς το δείκτη της εργαλειοποίησης του μετανατευτικού. Πόσο πιθανό είναι κατά την άποψή σας μία νέα όξυνση του φαινομένου;
Ναι. Είναι στα σχέδια των Τούρκων να χρησιμοποιήσουν τους δυστυχείς μετανάστες για να ενοχλήσουν κυρίως την Ελλάδα και δευτερευόντως την ΕΕ! Ήδη το πράττουν με την προβολή εικόνων απωθήσεως από το Λιμενικό Σώμα βαρκών με γυναικόπεδα, βυθίσεως αυτών και πνιγμού των στα νερά του Αιγαίου. Η προβολή αυτών των εικόνων αποβλέπει στη δυσφήμηση της Ελλάδος, κάτι που θα πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση! Αλλά και αυτό το θέμα, μόνο σε συννενόηση με την Άγκυρα μπορεί να διευθετηθεί! Οι παράνομοι μετανάστες (Σύριοι, Αφγανοί και Αφρικανοί) υπολογίζονται εδώ στην Τουρκία σε 8 με 10 εκατομμύρια! Ένα σχέδιο, που έχουν υπόψη τους είναι να τους επιβιβάσουν σε πολλές βάρκες, οι οποίες ταυτόχρονα θα εκκινήσουν από πολλά σημεία της τουρκικής ακτής του Αιγαίου, βόρεια από την ακτή έναντι της Μυτιλήνης έως νότια από την ακτή έναντι του Καστελλορίζου. Ταυτόχρονα η Τουρκία θα πει στην ΕΕ “Πάρτε τους! Εγώ πια δεν μπορώ να τους κρατήσω!”
Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι, πρόκειται για ένα ευφυές σχέδιο- για να μη πω <σατανικό σχέδιο>- <εισβολής άοπλων στρατιωτών> στα νησιά του Αιγαίου με πρόσχημα ανθρωπιστικό!
• Η Άγκυρα επιμένει σθεναρά στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Έχουν κάποια βάση οι ισχυρισμοί της;
Nαι. Οι ισχυρισμοί της έχουν νομικό έρεισμα. Το θέμα έχει ως εξής: Με το άρθρο 13 της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, η Ελλάδα έπρεπε να αποστρατιωτικοποιήσει την Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λήμνο και Σαμοθράκη. Με την Συνθήκη περί των Στενών της Λωζάννης του 1923 η Τουρκία ανέλαβε την υποχρέωση να αποστρατιωτικοποιήσει τα Στενά των Δαρδανελίων, του Βοσπόρου, την Ίμβρο και την Τένεδο. Με την Συνθήκη περί των Στενών του Μοντρέ (Montreux) του 1936, η οποία αντικατέστησε την προηγούμενη Συνθήκη περί των Στενών της Λωζάννης, η Τουρκία απέκτησε το δικαίωμα να οχυρώσει τα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου. Για την εξισορρόπηση της καταστάσεως, επετράπη στην Ελλάδα να οχυρώσει την Λήμνο και την Σαμοθράκη. Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τεβφίκ Ρουστού Αράς ( Tevfik Rüştü Araş) σε ομιλία του στην Μεγάλη Τουρκική Εθνική Συνέλευση απεδέχθη την κατάσταση αυτή. Με την Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία που υπεγράφη στο Παρίσι στις 10 Φεβρουαρίου 1947, η Δωδεκάνησος μαζί με το Καστελλόριζο αφαιρέθηκαν από την ηττηθείσα Ιταλία και δόθηκαν στην Ελλάδα, η οποία πολέμησε στο πλευρό των νικητών συμμάχων. Συγχρόνως, η Ελλάδα ανέλαβε την συμβατική υποχρέωση να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά αυτά (άρθρο 14,παρ.2).
• Είναι εφικτή η επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δια της …διπλωματικής οδού όπως πρότειναν ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν;
Δυστυχώς, μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσσο, που ήταν μία υπέροχη παράσταση αντάξια των παραστάσεων της Μαρίας Κάλας στην Σκάλα του Μιλάνο την δεκαετία του ΄50, διερράγησαν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθηνών και Αγκύρας! Αυτή είναι μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση! Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να έχει αντιληφθεί την βαρύτητα εκείνου του πολιτικού ατοπήματος! Δεν μπορείς να γευματίζεις με τον Πρόεδρο της Τουρκίας με τον οποίον να συμφωνείς ότι τα διμερή θέματα ενδείκνυται να συζητούνται μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών άνευ της παρεμβολής τρίτων, και μετά από δύο εβδομάδες να λες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ <Προσέξτε σε ποιούς δίνετε όπλα!> έστω κι αν δεν κατονομάζεις την Τουρκία! Εάν αυτό δεν έγινε συνειδητά, δηλαδή με την πρόθεση να επέλθει το αποτέλεσμα που επήλθε, δηλαδή η διακοπή των συνομιλιών και κάθε επικοινωνίας, πρόκειται για ασύγγνωστη πολιτική επιπολαιότητα!Γι΄ αυτό, την στιγμή αυτή οι περιστάσεις δεν είναι καθόλου πρόσφορες για ανάληψη διπλωματικής πρωτοβουλίας!
• Κλείνοντας κύριε Ματαράγκα, πιστεύετε ότι η συζήτηση για …συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, θα μας απασχολήσει ξανά;
Το Αιγαίο πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Οι εικόνες της συγκέντρωσης το 2020, στο Αιγαίο πολύ μεγάλης ισχύος πυρός, που ούτε κατά τους δύο Παγκόσμιους πολέμους δεν είδαμε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Πριν από οποιαδήποτε σκέψη συνεργασίας στο Αιγαίο, πρέπει απαραιτήτως να γίνει η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Ελλάδος και Τουρκίας! Σχέδιο συνεργασίας στο Αιγαίο χωρίς προηγουμένως να έχει οριοθετηθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδος και της Τουρκίας είναι σαν να κτίζει κανείς παλάτια στην άμμο!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Michael    19.09.2022 23:41

    Ένα ρεαλιστικό άρθρο θα πρέπει να εξεταστεί η Τουρκία

  • Μιχάλης    19.09.2022 12:11

    Είναι σίγουρο ότι αυτός ο τύπος είναι έλληνας επειδή έχει ελληνικό ονομα; Περισσότερο για εξωμότης [σαν τον Ερντογάν] μου φαίνεται.

Σχολιασμός άρθρου