Διπλό μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής και της ακρίβειας προετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση με τον Πρωθυπουργό να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών, παραδίδοντας τη σκυτάλη των ανακοινώσεων εντός της εβδομάδας στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης για την εξειδίκευση των μέτρων.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα εάν οι αλλαγές θα εφαρμοστούν για τα φετινά εισοδήματα ή τα εισοδήματα του 2024.
Γεγονός είναι πάντως πως στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών η οποία ταυτίζεται με αυτή των μισθωτών και των συνταξιούχων, με τη διαφορά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν απολαμβάνουν το έμμεσο αφορολόγητο των μισθωτών και συνταξιούχων. Απολαμβάνουν όμως εισαγωγικό συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος και επτά στους δέκα δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ.
Με τα σημερινά δεδομένα επί των εξαγγελιών φορολογικού ενδιαφέροντος ξεχωρίζει το «χτύπημα» στα Airbnb που φοροδιαφεύγουν με τους ιδιοκτήτες τους εφεξής να αντιμετωπίζονται ως «ξενοδόχοι» . Εφόσον εκμεταλλεύονται τρία ή περισσότερα καταλύματα θα υπάγονται σε ΦΠΑ. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία ευνοεί τους κλασικούς «παίκτες» του τουρισμού, οι οποίοι θα γίνουν εισπράκτορες του αυξημένου φόρου διαμονής.
Με τη συνδρομή εθελοντικών συνεισφορών από τράπεζες, ναυτιλία και βιομηχανία, ο αυξημένος φόρος διαμονής εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. ευρώ για τη διεύρυνση του κουμπαρά Φυσικών Καταστροφών στα 600 εκατ. ευρώ. Το περιβόητο τέλος φυσικών καταστροφών, ταυτίζεται με την αύξηση του φόρου διαμονής ως εξής:
ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρια: από 0,50 ευρώ σε 1,5 ευρώ
3 αστέρια : από 1,5 ευρώ στα 3 ευρώ
4 αστέρια: από 3 ευρώ στα 7 ευρώ
5 αστέρια: από 4 ευρώ στα 10 ευρώ
Αίσθηση προκαλούν οι εξαγγελίες «απαγόρευσης» χρήσης μετρητών κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων όπως και η επιβολή προστίμου διπλάσιου της αξίας των μετρητών που χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε συναλλαγή πέραν του υφιστάμενου ορίου των 500 ευρώ. Πρόκειται για μέτρα τα οποία κρίνονται πολύ δύσκολα στην πρακτική εφαρμογή τους και στον έλεγχο των εν λόγω συναλλαγών.
Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο Πρωθυπουργός δεν κρύφτηκε. Αναγνώρισε φαινόμενα αισχροκέρδειας, κάνοντας παράλληλη αναφορά στα υψηλά πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί σε ισχυρούς της αγοράς ενώ η επιμονή του στην ανάγκη εξηγήσεων από όλους τους εμπλεκόμενους αναφορικά με ποια συγκεκριμένα στοιχεία αύξησης κόστους υπαγορεύουν την αύξηση των τελικών τιμών, υποδεικνύει την οδό που θα ακολουθήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Στις «εκπλήξεις» της ΔΕΘ, το «ξεπάγωμα» των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα από την 1-1-2024 τάραξε τα νερά ενώ η εξαγγελία καταβολής του επιδόματος προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο και όχι τον Ιανουάριο όπως είχε αφήσει να εννοηθεί τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας συνδέεται με μια παράλληλη «έκπληξη» η οποία ήρθε από την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού.
Τα στοιχεία τα οποία περιήλθαν σε γνώση του ΥΠΕΘΟ την Παρασκευή και αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, δείχνουν σύμφωνα με πληροφορίες πως «χωρούν» στον φετινό προϋπολογισμό χωρίς να διαταράσσεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% τα επιδόματα των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά.
Stand by για τα καύσιμα
Σε συνάρτηση με την πορεία των διεθνών τιμών των καυσίμων (μπρεντ έως και πάνω από 94 δολάρια και μέση τιμή βενζίνης πανελλαδικά πάνω από τα 2 ευρώ με το πετρέλαιο θέρμανσης να απειλεί να κάνει πρεμιέρα πάνω από 1,5 ευρώ το λίτρο) και τα δημοσιονομικά περιθώρια, το οικονομικό επιτελείο θα επανεξετάσει την πολιτική του το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Αυτή την ώρα, επιδότηση στην αντλία δεν προκύπτει ενώ οριακές αλλαγές έρχονται στο επίδομα θέρμανσης. Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεν αλλάζουν αλλά διευρύνεται η περίμετρος κάλυψης των δικαιούχων με την προσαύξηση τέκνων από τα 3.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μια τετραμελής οικογένεια η οποία για να πάρει επίδομα θέρμανσης θα έπρεπε να έχει εισόδημα έως 30.000 ευρώ, φέτος θα το δικαιούται με εισόδημα έως 34.000 ευρώ.
Πηγή euro2day.gr