Ειδήσεις

“Ο τουρισμός ενώνει” (τον ΣΕΤΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ;)

Με τον τίτλο “Ο τουρισμός ενώνει” το δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, Η ΑΥΓΗ, φιλοξένησε άρθρο του γ.γ. του ΣΕΤΕ κ.Γιώργου Βερνίκου.

Η φιλοξενία του άρθρου αυτήν την εποχή έχει προφανή αξία και ίσως να αποτελεί τη “γέφυρα” αποκατάστασης των σχέσεων του ΣΕΤΕ με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία πρόσφατα επιδίωξε να βγει ο ΣΕΤΕ από τη λίστα των κοινωνικών εταίρων.
Το θέμα, αυτό, αλλωστε, είναι η αιτία που γράφηκε το συγκεκριμένο άρθρο.Ιδού το άρθρο:

“O Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) δημιουργήθηκε πριν από 23 χρόνια προκειμένου να στηρίξει και να προωθήσει τον κλάδο του τουρισμού με βασικό άξονα την ποιότητα. Ήταν περίοδος μεγάλων αλλαγών, κατά την οποία γινόταν φανερό ότι, για ν’ αξιοποιήσει η Ελλάδα το συγκριτικό της πλεονέκτημα στον τουρισμό, θα έπρεπε να σταματήσει η άναρχη δόμηση και οι χαμηλού επιπέδου αισθητικές παρεμβάσεις και υπηρεσίες.

Παρά τις όποιες δυσκολίες υπήρχαν αρχικά, ο ΣΕΤΕ, στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, κατάφερε να ενώσει τον τουριστικό κλάδο και συγκεκριμένα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ’ ένα ευρύτατο φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας: ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, εταιρείες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων κ.λπ., σε μια ενιαία και σύγχρονη εκπροσώπηση ώστε:

α) Να αναδειχθούν οι δυνατότητες και η σημαντική συνεισφορά του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας.

β) Να αναδειχθεί η στενή σχέση του τουρισμού με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την τοπική παραγωγικότητα.

γ) Να καταστεί κοινά αποδεκτό ότι, παρά τα όποια φαινομενικά αντικρουόμενα συμφέροντα, τελικά αυτά που ενώνουν όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον ποιοτικό τουρισμό είναι περισσότερα και έχουν διάρκεια. Στην ποιότητα δεν υπάρχει διαχωρισμός μικρών και μεγάλων.

Καθαριότητα, διάθεση εξυπηρέτησης, σωστές υποδομές, σεβασμός στο περιβάλλον και στους φυσικούς πόρους αποτελούν τις πρωταρχικές επιδιώξεις.

Στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης επιβεβαιώθηκε ότι ο τουρισμός αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και δεν είναι τυχαίο ότι πλέον συνεισφέρει στο 20% του ΑΕΠ, καλύπτει άνω του 20% της απασχόλησης και δημιούργησε 120.000 νέες θέσεις εργασίας στη διάρκεια του 2014. Γύρω στα 20 εκατ. τουρίστες θα επισκεφτούν φέτος τη χώρα μας συν 2 εκατ. από την κρουαζιέρα, με άμεσο τουριστικό συνάλλαγμα περίπου 14 δισ. ευρώ, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 2013.
Εισόδημα που διαχέεται σε χιλιάδες, κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που ασχολούνται με τη διαμονή, την εστίαση, τις μεταφορές, το εμπόριο, τον πολιτισμό, κλπ. Το τουριστικό συνάλλαγμα δημιουργεί πρόσθετη ζήτηση στην εθνική οικονομία της τάξης των 35 δισ. ευρώ, συμπαρασύροντας πλήθος άλλων κλάδων και παραγωγικών τάξεων.

Η αναγνώριση του τουρισμού ως ισότιμου κοινωνικού εταίρου μέσω του ΣΕΤΕ ήταν μια δίκαιη και αυτονόητη εκπλήρωση ενός καθολικού αιτήματος πολλών ετών, που έτυχε ευρείας πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής. Μάλιστα, ο ΣΕΤΕ ήταν από εκείνους τους κοινωνικούς εταίρους που συνυπέγραψαν το 2013 την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σε μία προσπάθεια να διασωθεί το βασικότερο στοιχείο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Είναι επομένως απορίας άξιον το γιατί σε μία τόσο κρίσιμη κοινωνική και οικονομική συγκυρία και σε μία περίοδο που βάλλεται ποικιλοτρόπως ο κοινωνικός διάλογος και η συλλογική εκπροσώπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ (και μάλιστα σε πρόταση νόμου για την κατάργηση αντιλαϊκών και αντιμνημονιακών διατάξεων) προτείνει την κατάργηση της διάταξης που αναγνωρίζει τον ΣΕΤΕ ως κοινωνικό εταίρο, συντασσόμενος πλήρως με τις αντιλαϊκές πολιτικές και με όσους επιθυμούν τη συρρίκνωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος προστέθηκε και σχετική αρθρογραφία του συντονιστή του Τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άρη Τόλιου στην εφημερίδα σας.Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η όλη υπόθεση πρόκειται περί μιας παρεξήγησης και δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Ότι ορισμένοι δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει και ποια είναι η δυναμική των πραγμάτων. Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως σύνολο, μπορεί να έχει μια τέτοια τοποθέτηση.Για να συμβάλω στον διάλογο, αναφέρομαι σε ορισμένα επιχειρήματα, όπως αυτά έχουν προβληθεί.

Τίθεται ένα θέμα ότι ο ΣΕΤΕ πρέπει ν’ αντικατασταθεί από ενός είδους Τουριστικό Επιμελητήριο. Μία τέτοια πρόταση φαίνεται όμως ότι δεν γνωρίζει ότι:

* Άλλος είναι ο ρόλος και ο χαρακτήρας των Επιμελητηρίων, τα οποία θεσμικά συμβουλεύουν το κράτος και η συμμετοχή, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, είναι υποχρεωτική και άλλος είναι ο χαρακτήρας του ΣΕΤΕ, που η συμμετοχή είναι εθελοντική και ο ρόλος του είναι συνδικαλιστικός και διεκδικητικός. Ο ρόλος των δύο αυτών θεσμών δεν πρέπει να συγχέεται.

* Ένα Επιμελητήριο έχει δύναμη όταν η εγγραφή είναι υποχρεωτική και έχει υποχρεωτικούς πόρους. Είναι γνωστό ότι τελευταία συζητείται να καταργηθεί η υποχρέωση συνδρομής στα Επιμελητήρια. Επομένως, τι ακριβώς προτείνεται; Nα δημιουργηθεί ένα άλλο, διαφορετικό Επιμελητήριο με υποχρεωτική συνδρομή; Να δημιουργηθεί Επιμελητήριο ανταγωνιστικό με τα τοπικά Επιμελητήρια, που τα περισσότερα μέλη τους είναι τουριστικές επιχειρήσεις; Να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να είναι εγγεγραμμένες σε δύο Επιμελητήρια;Κατηγορείται ο ΣΕΤΕ ότι δεν εκπροσωπεί καταστατικά τα συμφέροντα του κόσμου του τουρισμού. Με τι κριτήρια και ποιος το κρίνει αυτό; Άποψή μου είναι ότι ο μόνος αρμόδιος είναι ο κόσμος του τουρισμού και οι τουριστικοί φορείς και κανείς άλλος.

Στο ΣΕΤΕ συμμετέχουν 14 πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις επιχειρήσεων, με δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Χρειάστηκαν 20 χρόνια για να το πετύχουμε, έχοντας ως κοινό στόχο να προωθούμε τα συμφέροντα του τουρισμού, χωρίς να υποκαθιστούμε την όποια συνδικαλιστική διεκδίκηση οποιουδήποτε άλλου σωματείου ή ομοσπονδίας. Υπάρχει στον χώρο του τουρισμού κάποιος άλλος φορέας που να διεκδικεί ότι αυτός εκπροσωπεί καλύτερα τις τουριστικές επιχειρήσεις ή ότι εκπροσωπεί περισσότερους εργαζόμενους;

Σε τελική ανάλυση, σε ποιο εγχειρίδιο κεντρικού οικονομικού σχεδιασμού αναγράφεται ότι επειδή δεν μας αρέσει ένας φορέας, ζητούμε να δημιουργηθεί ένας άλλος, όπως εμείς θέλουμε, για να εκπροσωπήσει καλύτερα τα συμφέροντα ενός κλάδου στον οποίο δεν ανήκουμε και δυστυχώς, όπως φαίνεται, δεν γνωρίζουμε; Και όποιος προτείνει κάτι τέτοιο, μήπως τελικά αναπαράγει ξεπερασμένα πρότυπα, όπου ο τουρισμός θεωρείτο παρακατιανή δραστηριότητα και θα έπρεπε ν’ αποτελεί ουρά μιας βιομηχανικής πολιτικής;

Αγωνιστήκαμε να ενώσουμε τη φωνή μας για να προωθήσουμε οτιδήποτε είναι καλό για τον ελληνικό τουρισμό και την ανάπτυξη της χώρας.
Να υπάρχει ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Να διατηρείται το περιβάλλον και ν’ αξιοποιούνται με βιώσιμο τρόπο οι φυσικοί πόροι της χώρας.
Οι θέσεις εργασίας να διατηρούνται και να είναι ποιοτικές. Το ανθρώπινο δυναμικό να εκπαιδεύεται συνεχώς και να είναι συμμέτοχο στην προσπάθεια αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος. Να μένουν ανοικτά τα μουσεία και να υπάρχουν λογικές χρεώσεις στα αεροδρόμια και στις μαρίνες.
Να αυξηθεί η τουριστική συνείδηση και η ευαισθησία όσων δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά ή εμπλέκονται με οιονδήποτε τρόπο στον τουρισμό: ο επιχειρηματίας, ο εργαζόμενος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις, η γνώση γύρω από τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και η καινοτομία.
Να ενισχυθούν η δυναμική του τουρισμού με την ανάπτυξη νέων μορφών του, η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η ανάδειξη νέων τουριστικών περιοχών.Από τότε που δημιουργήθηκε μέχρι και σήμερα, ο ΣΕΤΕ παρέμεινε μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις.

Γνωρίζοντας βέβαια ότι πάντα σε μία δημοκρατία υπάρχουν πολλές διαφορετικές θέσεις και απόψεις, επιθυμούμε τον δημιουργικό διάλογο, με βασική όμως παραδοχή ότι ο τουρισμός είναι από τους πλέον δυναμικούς τομείς της οικονομίας μας και πρέπει να τον αναπτύξουμε σεβόμενοι τις αρχές της αειφορίας. Ο τουρισμός ενώνει. Θέλουμε τα κόμματα και τον ΣΥΡΙΖΑ συμμάχους για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της προσπάθειάς μας: αυτής της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμβολής του τουρισμού στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση και στη δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας.

* Ο Γιώργος Βερνίκος είναι συνιδρυτής και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)”

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου