Ειδήσεις

Παρ’ ολίγον διπλωματικό επεισόδιο από λανθασμένο τηλεγράφημα του ΑΠΕ

Αθήνα, 17

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα συχνά παραληρήματα επεκτατισμού του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος για ακόμη μια φορά ήγειρε θέμα αλλαγής των συνόρων. Παρότι δεν μίλησε για Θεσσαλονίκη, Κύπρο και δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη, μια λάθος μετάφραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στάθηκε αρκετή ώστε να προκληθεί παρέμβαση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, και παρ’ ολίγον να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο.
Με μια αργοπορημένη διόρθωση και με την καρατόμηση του ανταποκριτή του στην Τουρκία, το ΑΠΕ επεχείρησε να δικαιολογήσει το σοβαρό λάθος.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Διεθνές Νομικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη έθεσε μεταξύ άλλων ζήτημα για τη Δυτική Θράκη.
«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» υποστήριξε ο Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την ανακατάληψη της Μουσούλης είπε πως η χώρα του «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».
«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».
Eπική γκάφα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Αναστάτωση προκλήθηκε νωρίτερα λόγω λάθους μετάδοσης της είδησης από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Συγκεκριμένα το τηλεγράφημα του πρακτορείου ανέφερε:
«Παράλληλα, ο Ερντογάν είπε ότι το 1920 η τότε τουρκική εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του “εθνικού συμβολαίου”, το οποίο περιελάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη, τα σύνορα στις περιοχές του οθωμανικού κράτους, όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών. Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης», σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, «ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή».
Η διόρθωση:
«Στο τηλεγράφημά μας με τίτλο “Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο”, τα αναφερόμενα στην τρίτη και τέταρτη παράγραφο, εκ παραδρομής αποδόθηκαν στον Ρ. Τ. Ερντογάν αντί στον τουρκικό Τύπο. Αντικαθίστανται δε από τα εξής:
Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει να οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».
ΥΠΕΞ: Η Θράκη είναι
 ελληνική, δημοκρατική και  ευρωπαϊκή
Με ταχύτητα μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά στο πρόσφατο παρελθόν, το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «αδιανόητες και επικίνδυνες» τις σκέψεις του κ. Ερντογάν, όπως διατυπώθηκαν στο πρώτο τηλεγράφημα του ΑΠΕ.
«Η Θράκη είναι ελληνική» επισημαίνεται από το υπουργείο Εξωτερικών που κατηγορεί τον πρόεδρο της Τουρκίας ότι υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.
Διαβάστε την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:
«Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.
Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς.
Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη».
Η Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν, σχετικά με το τουρκικό “Εθνικό Συμβόλαιο” του 1920 και τα εδάφη στα οποία αυτό αναφέρεται, είναι άκρως προκλητικές, απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές για όλες τις χώρες που γειτνιάζουν με την Τουρκία.
Ο Τούρκος Πρόεδρος οφείλει να μη συγχέει το αξίωμά του και τον πολιτικό του λόγο, με την ιδιότητα ενός νέο-οθωμανού ιστορικού που παραγνωρίζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες Ειρήνης, που συνάφθηκαν τον 20ό αιώνα και μάλιστα μετά από δύο βαλκανικούς και δύο παγκοσμίους πολέμους.
Δεν χωρούν αμφιβολίες και παρερμηνείες σε τέτοια ζητήματα. Διαφορετικά, η Τουρκία σύντομα θα απομονωθεί από το συμμαχικό και ευρωπαϊκό χώρο, στον οποίο φιλοδοξεί να ανήκει.
Η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης φίλων, εταίρων και συμμάχων για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα».
Ποτάμι: Και η Ευρώπη να επαναφέρει στην τάξη τον Ερντογάν
«Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα η Ευρώπη, και όχι μόνο η Ελλάδα, να επαναφέρει στην τάξη τον κ. Ερντογάν», αναφέρει το Ποτάμι, με αφορμή τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου αναφορικά με τα σύνορα της Τουρκίας. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις σπασμωδικές του κινήσεις, που μέρα με την ημέρα γίνονται και πιο επικίνδυνες.
«Οι διεθνείς συμφωνίες όμως δεν μπορεί να είναι παιγνίδι στα χέρια όποιου βρίσκεται σε δύσκολη θέση στο εσωτερικό της χώρας του», συμπληρώνεται.
Το Ποτάμι σημειώνει ότι «η Συνθήκη της Λωζάννης και οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου είναι κείμενα απέναντι στα οποία πρέπει να υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός όλων».
Τέλος, καταλήγει ότι «η λεκτική αμφισβήτηση των διεθνών συμφωνιών δυναμιτίζει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Η συνύπαρξη και ο σεβασμός των συνόρων είναι όμως προϋπόθεση για την Ευρώπη».
Πού το πάει ο Ερντογάν; –
Τι λένε στο CNN Greece
έγκριτοι αναλυτές
Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, μιλώντας στο CNN Greece εκφράζει την ανησυχία του πως μετά την λεκτική αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης, οι Τούρκοι θα προχωρήσουν σε πράξεις, όπως στημένα ή επεισόδια τύπου Ίμια και άλλες προβοκατόρικες ενέργειες κυρίως στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικά λέει: «Αν συνεχιστεί ο επιθετικός βερμπαλισμός και συνοδευτεί από ενέργειες, θα οδηγήσει νομοτελειακά σε πολεμικές αντιπαραθέσεις».
«Αυτή τη φορά ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να θέσει θέμα αναβίωσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπό τη μορφή της σύγχρονης Τουρκίας», υπογραμμίζει ο κύριος Γιαλουρίδης και προσθέτει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που θέτει τέτοιου είδους ζητήματα, ωστόσο για πρώτη φορά τα θέτει με τόσο έντονο και ξεκάθαρο τρόπο».
Ο καθηγητής που αναμένει συνέχεια και κλιμάκωση των ενεργειών του Τούρκου Προέδρου διαπιστώνει πως δεν υπάρχει διεθνής παράγοντας που μπορεί να βάλει φρένο στον Ερντογάν και χαρακτηρίζει τη στιγμή που επιλέγει ο Τούρκος πρόεδρος ως timing που απευθύνεται στο εσωτερικό της χώρας και όχι μόνο. «Θέλει να κυριαρχήσει απόλυτα στην χώρα του μετά το πραξικόπημα και να διαμορφώσει μία ατζέντα αντι-Κεμάλ. Επίσης θέλει να παίξει ρόλο στην Μέση Ανατολή».
Ο καθηγητής, Διεθνούς Πολιτικής και Δ/ντης Ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης διαπιστώνει πως ο Τούρκος Πρόεδρος διαχωρίζει τον εαυτό του από όλα όσα έγιναν λαθεμένα στο παρελθόν και αποδίδει ευθύνες στο Κεμαλικό κατεστημένο.
Τονίζει ωστόσο ότι σέβεται τα σημερινά σύνορα αν και τα διαχωρίζει από τα σύνορα «της καρδιάς» των Τούρκων. Ως προς το εσωτερικό ακροατήριο, ο Ερντογάν ενισχύει τον εθνικισμό των Τούρκων και προσβλέπει στην αναθεώρηση του Συντάγματος γεγονός που θα ενισχύσει τις αρμοδιότητές του.
Ως προς το εξωτερικό ακροατήριο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το momentum σε σχέση με το μεταναστευτικό, τη Συρία, το Ιράκ και το Κουρδικό. Σύμφωνα με τον κύριο Φίλη, ο Ερντογάν, μπορεί να στέλνει μηνύματα στους εταίρους του γνωρίζει όμως καλά ότι η συνθήκη της Λωζάννης δεν αλλάζει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου