Ισορροπίες σε λεπτό πάγο καλείται να διατηρήσει ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ενόψει της νέας διαβούλευσης για το μέλλον των εναπομεινάντων καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», έχει οριστεί για τις 25 Οκτωβρίου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δεν καλείται να βρει ισορροπίες μόνο με τους καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς, αλλά η λύση που θα προταθεί θα πρέπει να καλύπτει και τις ενδοπαραταξιακές διαφωνίες που έχουν εκφραστεί ως προς τον τρόπο διασφάλισης του προτιμησιακού δικαιώματος που πρότεινε η δημοτική αρχή για να μπορέσουν οι μισθωτές να συνεχίσουν τη λειτουργία των καταστημάτων τους και μετά την εγκατάσταση του ιδιώτη επενδυτή στο μνημείο.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ήδη αναζητείται η προσφορότερη λύση για να καμφθούν οι αντιδράσεις τόσο των καταστηματαρχών όσο και των διαφωνούντων δημοτικών συμβούλων και της πλειοψηφίας, για να προχωρήσει η ανάθεση της εκμίσθωσης του ιστορικού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς σε ιδιώτη επενδυτή για 40 χρόνια.
Σύμφωνα με την εισήγηση που κατατέθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου στις 25 Σεπτεμβρίου με κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη «Έγκριση αναγκαιότητας ενιαίας μίσθωσης του κτιριακού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς» και που τελικά αναβλήθηκε η λήψη απόφασης λόγω του τεταμένου κλίματος «καταδεικνύεται η αναγκαιότητα της ενιαίας και όχι πλέον όπως μέχρι τώρα επί μέρους κάθε καταστήματος και γραφείου μίσθωσης της Νέας Αγοράς από τον Δήμο Ρόδου, λαμβάνοντας υπόψη και την ουσιώδη παράμετρο της αναγκαιότητας εκτέλεσης στην αμέσως προσεχή διετία των εργασιών οικοδομικών παρεμβάσεων αποκατάστασης του κτηρίου κόστους 4.200.000,00 ευρώ, το οποίο με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, άμεσα μόνο ο επενδυτής-μισθωτής θα μπορούσε ως υποχρέωση-όρος της μισθωτικής σύμβασης να αναλάβει. Η διάρκεια της μίσθωσης, θα είναι σαράντα (40) έτη».
Ως τιμή πρώτης προσφοράς και εκκίνησης της δημοπρασίας προτάθηκε για το πρώτο έτος το ποσό των 1.280.000 ευρώ, ενώ στην εισήγηση ξεκαθαρίζεται ότι ο μισθωτής υποχρεούται να καταβάλει προκαταβολικά τα μισθώματα των δύο πρώτων ετών, που ανέρχονται στο ποσό των 2.560.00,00 ευρώ.
Στις 25 Σεπτεμβρίου, που το σώμα κλήθηκε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο. Συμμετείχαν οι εναπομείναντες καταστηματάρχες και εργαζόμενοι οι οποίοι έκλεισαν τα καταστήματά τους και πραγματοποίησαν πορεία προς το Δημαρχείο όπου παρακολουθούσαν με αγωνία την συζήτηση για το μέλλον του ιστορικού ακινήτου, την τύχη των καταστημάτων που νοικιάζουν και το επιχειρηματικό τους μέλλον. Η συνεδρίαση χρειάστηκε να διακοπεί πολλές φορές από τις αντιδράσεις και την έντονη αποδοκιμασία των καταστηματαρχών στις θέσεις των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναδείχθηκαν τα “γκρίζα” και ασαφή στοιχεία της όλης διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Κυρίως όμως αναδείχθηκε το έλλειμμα συναίνεσης της ροδιακής κοινωνίας για τον τρόπο αξιοποίησης του ακινήτου που προωθεί η δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, βλέποντας όλες τις αντιδράσεις και τους προβληματισμούς που κατατέθηκαν από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, τους καταστηματάρχες και τους νομικούς τους συμβούλους, αναδεικνύοντας τα μεγάλα κενά που υπήρχαν στην πρόταση που έφερε προς ψήφιση και βλέποντας προφανώς ότι δεν επρόκειτο να εξασφαλίσει την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείτο για την έγκριση της εισήγησης, πρότεινε να αναβληθεί η λήψη απόφασης.
Συγκεκριμένα ζήτησε να συγκληθεί η επιτροπή διαβούλευσης με τη διευρυμένη της σύνθεση στην οποία θα συμμετέχουν οι φορείς και εκπρόσωποι των καταστηματαρχών, η οποία ορίστηκε για το τέλος Οκτωβρίου, ώστε να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις τόσο για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς, όσο και για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης προκειμένου στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και τα τρία θέματα να συζητηθούν για να ψηφιστούν.