Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα φρούτα καθώς αρκετοί λανθασμένα πιστεύουν ότι παχαίνει.
Μία μέτρια μπανάνα των 140γρ. αποδίδει μόλις 125 θερμίδες, 32 γρ. υδατάνθρακες, 1,5 γρ. πρωτεΐνης και 3,6γρ. φυτικών ινών.
Η μπανάνα είναι πλούσια σε:
α) Κάλιο
Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή καλίου, αφού περιέχουν 602 mg (μικρή μπανάνα). Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για τη σωστή λειτουργία των ιστών, των κυττάρων και των οργάνων του σώματος, και ειδικά για τη σωστή πέψη και μυϊκή λειτουργία. Υπερβολική ποσότητα νατρίου στη διατροφή, όπως στην κοινή δίαιτα δυτικού τύπου, μπορεί να αυξήσει τις απαιτήσεις σε κάλιο. Το κάλιο από τις μπανάνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, μειώνει την αρτηριακή πίεση και προστατεύει από τον κίνδυνο της πέτρας στα νεφρά
β) Βιταμίνες και μέταλλα
Οι μπανάνες αποτελούν πολύτιμη πηγή βιταμινών, ειδικά βιταμίνης Α, που είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα, μαλλιά και μάτια. Θα βρείτε επίσης πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β6, που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, ενώ ρυθμίζει τη διάθεση, καταπολεμά την κατάθλιψη και προωθεί υγιές δέρμα και μαλλιά.
Σημαντική είναι και η ποσότητα της βιταμίνης C σε ποσοστό 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, που δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό θωρακίζοντας τον οργανισμό. Παράλληλα περιέχει ίχνη από βιταμίνες Ε και Κ, καθώς και φολικό οξύ, ενώ έχει αρκετή ποσότητα μαγνησίου και ασβεστίου και ίχνη από σίδηρο, σελήνιο και φώσφορο· όλα απαραίτητα σε μικρές ποσότητες για τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών, για τη ρύθμιση της διάθεσης, την καταπολέμηση της κατάθλιψης και τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.
γ) Φυτικές ίνες
Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα περιέχει 3 γραμμάρια φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, ενώ μας κάνουν να νιώθουμε πλήρεις, ιδιαίτερα χρήσιμο αίσθημα για την απώλεια βάρους.
δ) Υδατάνθρακες
Οι μπανάνες είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων με 17,5 γρ. (σε μία μπανάνα μεσαίου μεγέθους). Γενικά έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα σε σχέση με άλλα φρούτα, αν και η αφθονία των θρεπτικών ουσιών, όπως αναφέραμε, την καθιστά μια υγιεινή επιλογή για σνακ.
Επίσης η μπανάνα είναι συστατικό κλειδί για άτομα που έχουν υψηλή πίεση καθώς βοηθάει στην απέκκριση της περίσσειας νατρίου από το σώμα.
Περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες μαγνησίου, βιταμίνης C, περίπου 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης και βιταμίνη Β6.
Η μπανάνα σε συνδυασμό με τους ξηρούς καρπούς μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό σνακ που θα μας κρατήσει χορτάτους για αρκετές ώρες.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε γλυκές παρασκευές όπως κείκ, παγωτά και pancakes λόγω της γλυκιάς της γεύσης, αποφεύγοντας την επιπλέον προσθήκη ζάχαρης.
Η μπανάνα είναι ένα φρούτο που μπορείς να το έχεις παντού, εύκολο στη μεταφορά και στην κατανάλωση.
Οπότε την επόμενη φορά που θα σκέφτεστε τι να πάρετε μαζί σας στη δουλεία, επιλέξτε μπανάνα και μία μερίδα ξηρούς καρπούς.