Της Νεκταρίας Μπίλλη
Η απόφαση του Δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή μετά από 5,5 περίπου χρόνια από την έναρξη της δίκης είναι ιστορική, είναι απόφαση σταθμός. Είναι γιορτή για τη Δημοκρατία εν τη γενέτειρα της. Η είδηση της καταδίκης έκανε το γύρω του κόσμου, μέσω του διεθνή τύπου επισημαίνοντας ότι «το μόρφωμα που κάποτε κέρδισε τη ψήφο των Ελλήνων πολιτών και μπήκε στη Βουλή ως τρίτο κόμμα στη Βουλή, κρίθηκε επισήμως από τη Δικαιοσύνη ότι αποτελεί εγκληματική οργάνωση ενδεδυμένη με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος». Με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος λοιπόν η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 και κατάφερε να εκτιναχθεί μέσα στο απόγειο της οικονομικής κρίσης το 2012, όταν οι Έλληνες δυσφορούσαν και αγανακτούσαν από τη βίαιη και αυστηρή λιτότητα, από τις αυξανόμενες ροές των μεταναστών.
Διαχρονικά είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι σε συνθήκες κρίσης και σε συγκυρίες πολιτικής ρευστότητας ανδρώνονται και γιγαντώνουν τα άκρα.
Είναι ακόμη νωπή η μνήμη από τις πλατείες των αγανακτισμένων. Πριν από αυτές όσες φορές η Χρυσή Αυγή προσπαθούσε να αναδειχθεί στο πολιτικό σκηνικό αποτύγχανε.
Κανείς δεν ασχολείτο με αυτό το ακραίο μόρφωμα πριν μετατραπεί η χώρα σε ένα είδος αρένας, απόρροια των μνημονίων, με το πρόσχημα των αντιμνημονιακών.
Οι τραμπουκισμοί κατά πολιτικών προσώπων, οι εξεγέρσεις με τα συνθήματα στην άνω και κάτω πλατεία αποδεκτά από μερίδα του πολιτικού συστήματος έδωσαν τη μεγάλη ευκαιρία στην ακροδεξιά που περίμενε να πάρει τον νόμο και την τύχη της χώρας στα χέρια της.
«Τη Δημοκρατία δεν τη στοχοποιούν οι πολίτες που μουντζώνουν το Κοινοβούλιο.
Το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία τα υπονομεύσατε εσείς, έναν χρόνο πριν που εξουσιοδοτήσατε τον Υπουργό Οικονομικών να υπογράψει συμβάσεις ερήμην του ελληνικού Κοινοβουλίου συμβάσεις που αφορούν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας ενώ οι αγανακτισμένοι έξω φώναζαν με συνθήματα «να καεί η Βουλή.»
Το δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έστειλε την εγκληματική οργάνωση στη Δικαιοσύνη ως υπεύθυνη τόσο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όσο και για όλα όσα έπραξε σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, ενέργειες και δράσεις οι οποίες αποτελούν ευθεία βολή στην καρδιά της Δημοκρατίας.
Επιπροσθέτως πρέπει να τονίσουμε ότι επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε η δαιδαλώδης και μαραθώνια δικαστική διαδικασία με μια απόφαση που δικαίως χαρακτηρίστηκε σταθμός στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Όλα τα ανωτέρω όμως δεν θα έχουν καμία υπόσταση αν δεν εκλείψουν τα συνθήματα διχασμού, οι πράξεις βίας, αν οι αντισυστημικές εκφάνσεις και ο λαϊκισμός παραμένουν και συνάμα ενισχύονται από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Το πολιτικό σώμα της χώρας εν συνόλω οφείλει να συμπράξει και να καταστείλει αποτελεσματικά την αναβίωση των άκρων από όπου και αν αυτά προέρχονται.
Το καταφανώς ανιστόρητο δημοσίευμα της εφημερίδας ¨Αυγή¨, η εμπρηστική ρητορική της αξιωματικής Αντιπολίτευσης προφανώς δεν συμβάλλουν, δεν συντείνουν στην ομαλοποίηση και αποκατάσταση του κλίματος.
Βλέπετε οι δηλώσεις του π. Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή ο οποίος δήλωσε δημοσίως ότι είχε προειδοποιήσει εγκαίρως πως οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα ευνοούν τη Χρυσή Αυγή, καθώς και η επιδοκιμασία αυτών των αιτιάσεων από τον επίσης π. Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο, προκάλεσαν βέρτιγκο στο ΣΥΡΙΖΑ και κάπως έπρεπε να υπεραμυνθεί των πεπραγμένων του.
Το ερώτημα που τίθεται είναι προς τι η βιάση αλλαγής του Ποινικού Κώδικα λίγες μόνο ημέρες πριν τις εκλογές του 2019.
Κατόπιν των καταγγελτικών δηλώσεων του κ. Κοντονή ακολούθησε η διαγραφή του. Φευ Στον χώρο που πρεσβεύει ότι ανθούν όλες οι απόψεις παρατηρείται τελευταίως μια δυσανεξία στη διαφωνία και την αντίθετη άποψη.
Το παράδοξο είναι ότι ενόχλησε ο Κοντονής αλλά όχι η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία εξέδωσε αντίστοιχη ανακοίνωση σχετικά με το συγκεκριμένο άρθρο.
Και αφού τέλος πάντων όλα ήταν καλώς καμωμένα γιατί ο κ. Ραγκούσης κατέθεσε τροπολογία περί αλλαγής του Π.Κ σχετικά με τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Μάλλον για να ευθυμήσουμε.