Απόψεις

40 χρόνια από την θριαμβευτική νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ

18 Οκτώβρη 1981 – 18 Οκτώβρη 2021

(για τον σεβασμό της λαϊκής ετυμηγορίας & την συμφιλιωτική πολιτική του)

Μετά τον εμφύλιο πόλεμο, στην Ελλάδα κυβερνούσε μόνο η Δεξιά. Για το καθεστώς δεν ήταν ανεκτή η διακυβέρνηση της χώρας από άλλη παράταξη. Ούτε καν από κεντρώο κόμμα. Έτσι, ήταν σύντομες «παρενθέσεις» οι κυβερνήσεις Κέντρου του Νικολάου Πλαστήρα και του Γεωργίου Παπανδρέου.

Πρώτα, η βούληση του 53% του ελληνικού λαού, στις εκλογές του 1964, καταπατήθηκε, με το βασιλικό πραξικόπημα του παλατιού, στις 15 Ιουλίου 1965, με την υποκίνηση της αμερικάνικης πρεσβείας και την σύμπραξη αποστατών βουλευτών της Ένωσης Κέντρου, πρωτοστατούντος του Κων/νου Μητσοτάκη. Και δυό χρόνια αργότερα με την επιβολή δικτατορίας, στις 21 Απρίλη 1967, για ν’ αποτραπούν οι εκλογές (που είχαν προκηρυχθεί για τις 28 Μάη 1967) κ’ έτσι να φιμωθεί ο ελληνικός λαός !

Δυστυχώς, αυτή ήταν η «δημοκρατία», που είχε εγκαθιδρυθεί μετά τον εμφύλιο.

Κανένας σεβασμός στην λαϊκή ετυμηγορία !…

Μετά την προδοσία της Κύπρου, που διέπραξε η ελληνική χούντα, αποκαταστάθηκε στην Ελλάδα η Δημοκρατία, με το δημοψήφισμα (για το πολιτειακό ζήτημα) και τις πρώτες μεταδικτατορικές εκλογές του 1974.

Αυτή, η νεώτερη Δημοκρατία μας δεν ήταν πλέον μονοκομματικό καθεστώς.

Έτσι, στις τρίτες εκλογές της επονομασθείσας «μεταπολίτευσης», στις 18 Οκτώβρη 1981, η Δεξιά (η «Νέα Δημοκρατία») ηττήθηκε, παίρνοντας 35,88% (στα Δωδεκάνησα 30,29%) των ψήφων. Ο ελληνικός λαός εξέλεξε αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ, με ποσοστό 48,07% (στα Δωδεκάνησα 58,19% !), που αυτή την φορά δεν αποτελούσε «παρένθεση» στην μονοκρατορία της Δεξιάς.

Είχε αρχίσει ο σεβασμός στην λαϊκή ετυμηγορία.

Η νεώτερη Δημοκρατία μας – δυστυχώς μετά την οδυνηρή τραγωδία στην Κύπρο – επιτέλους «κατέκτησε» το αυτονόητο για δημοκρατικά πολιτεύματα :

· την εναλλαγή κομμάτων στην διακυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Και με αυτή την έννοια (πέραν όλων των άλλων λόγων), η εκλογική νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ, στις 18 Οκτώβρη 1981, ήταν ιστορική.

 

Η κορύφωση της ακραίας πόλωση Δεξιάς – Αριστεράς, ο εμφύλιος πόλεμος «κλείστηκε οριστικά σε μαύρο κουτί» της ιστορίας, με αυτή την εκλογική νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ, που από το 1974, ήταν «Κίνημα Αλλαγής» και «Δύναμη Ελπίδας» για τον ελληνικό λαό.

Ψηφίσαμε, τότε το 1982, το νόμο 1285 /82, τον οποίο εισηγήθηκαν στην Βουλή ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο υπουργός Εσωτερικών Γιώργος Γενηματάς. Με αυτό το νόμο επισφραγίστηκε η Εθνική Συμφιλίωση και αναγνωρίστηκε η ενιαία (δηλαδή και των δεξιών και των αριστερών αγωνιστών) Εθνική Αντίσταση, εναντίον των δυνάμεων κατοχής της περιόδου 1940-1944, κατά την οποία θυσιάστηκαν 600.000 έλληνες & ελληνίδες.

Και με πρωτοβουλίες υψηλού συμβολισμού εστάλη σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό το μήνυμα της Εθνικής Ενότητας :

· Τον αμέσως επόμενο χρόνο, όλα τα κόμματα, από τη Ν.Δ, μέχρι και το Κ.Κ.Ε, όλα μαζί, στις 25 Νοέμβρη, τίμησαν την Εθνική Αντίσταση, στην γέφυρα του Γοργοπόταμου, που την είχαν ανατινάξει ενωμένες οι αντιστασιακές οργανώσεις Ε.Λ.Α.Σ και Ε.Δ.Ε.Σ (εφαρμογή του ν.1285/82)

· Και στις 23 Μάη 1984 – με πρωτοβουλία του ΠΑ.ΣΟ.Κ – συναντήθηκαν, ύστερα από 40 χρόνια :

– ο καπετάν Μάρκος Βαφειάδης, διοικητής του «Δημοκρατικού Στρατού» και πρωθυπουργός των ανταρτών (από την Αριστερά) και

– ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (από την Δεξιά).

Δίνοντας τα χέρια, οι πρώην θανάσιμοι εχθροί την εποχή του εμφυλίου, αντάλλαξαν τις φράσεις : Τσακαλώτος : «κάναμε λάθος τότε !»

Βαφειάδης : «μάλλον στρατηγέ μου».

Και συνομολόγησαν, για όλους τους νεκρούς : «ήταν όλοι καλοί έλληνες !»

Με αυτή την ιστορική συμβολή του ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Εθνική Συμφιλίωση, δικαιούται σήμερα το Κίνημα, να καταφέρεται κατά της ακραίας πόλωσης μεταξύ Ν.Δ και ΣΥ.ΡΙΖ.Α και να συνεχίζει να υποστηρίζει την φράση του Γιώργου Γενηματά : η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη «εθνικής συνεννόησης στην κορυφή και εθνικής ομοψυχίας στην βάση».

Ρόδος 18 / 10 / 2021

Κ ο σ μ ά ς Σ φ υ ρ ί ο υ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου