Η στρατηγική του υπουργείου απέδωσε καρπούς, τόνισε ο Κικίλιας σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ – Μέχρι και τον Ιανουάριο θα φτάνουν στη χώρα πτήσεις από τις ΗΠΑ – «Η Ελλάδα είναι ισχυρό brand» δήλωσε ο Γιάννης Ρέτσος
Ως νέα χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό περιγράφεται το 2022 από τους φορείς ελληνικού τουρισμού, που σήμερα έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικού Τουριστικών Επιχειρήσεων, στην Αθήνα, για την παρουσίαση του σχεδίου «Εθνική Στρατηγική για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030».
«Η φετινή επιτυχία του τουρισμού αντανακλάται στα έσοδα τα οποία περνούν αδιαμεσολάβητα στη μέση ελληνική οικογένεια και ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΣΕΤΕ.
Ο κ. Κικίλιας, αναφερόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο, επεσήμανε ότι «οι κατά 23,4% και 13,6% αυξήσεις στα έσοδα των καταλυμάτων και των καταστημάτων εστίασης, αντίστοιχα, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, αποδεικνύουν ότι η στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού απέδωσε καρπούς παρά τις φετινές αντιξοότητες (πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός, ακρίβεια κλπ).
Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε, επίσης, ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες με στόχο τη στήριξη του τουριστικού κλάδου, της εστίασης και των μικρών-μεσαίων επιχειρήσεων το φθινόπωρο και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Βασίλης Κικίλιας: Επέκταση πτήσεων από τις ΗΠΑ στην Αθήνα έως τις 10 Ιανουαρίου
Στην παρέμβασή του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι, παρά τις δυσκολίες που είχε το 2022 -απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία- η Ελλάδα κατάφερε να κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, σε σχέση με τα μεγέθη της ανέφελης χρονιάς του 2019, κάτι που έχει ιδιαίτερη αξία, όπως είπε. Μάλιστα φανερώνει ότι αυτό δεν οφείλεται σε αυτόματο πιλότο, αλλά στις δράσεις που λήφθησαν, ώστε η Ελλάδα να είναι μια ασφαλής χώρα, κάτι που και φέτος κεφαλαιοποιήθηκε, όπως εξήγησε.
Αν και τίποτα δεν προιωνίζεται τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο πόσες αφίξεις θα είχε η Ελλάδα το καλοκαίρι, τελικά ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβριος εξελίχθηκαν σαν να ήταν καλοκαίρι και, όπως είπε, γίνεται πράξη η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Εστιάζοντας στις προσπάθειες του υπουργείου Τουρισμού, ο κ. υπουργός σημείωσε ότι η επένδυση στην αγορά των ΗΠΑ απέδωσε καρπούς προαναγγέλοντας μάλιστα ότι μια αεροπορική εταιρία θα ανακοινώσει επέκταση των πτήσεων από τις ΗΠΑ στην Αθήνα έως τις 10 Ιανουαρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος κάθε μέρα το μουσείο της Ακρόπολης υποδεχόταν 20.000 επισκέπτες, ανάφερε ο κ. Κικίλιας.
Σε ό,τι αφορά θέματα της καθεαυτής τουριστικής ατζέντας ο κ. Κικίλιας προανήγγειλε τη συνεργασία ΕΟΤ και Marketing Greece. Στο μεταξύ παίρνοντας τη σκυτάλη από το πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο που ζητά τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι, αν και δεν είναι, όπως είπε, αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού, θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός στη μέση ελληνική οικογένεια που μισθώνει ένα ακίνητο, με τις εταιρίες που μισθώνουν δεκάδες ακίνητα. Την ίδια στιγμή, υπάρχει και αναμονή για τις αποφάσεις της ΕΕ στο συγκεκριμμένο πεδίο, οπότε θα υπάρξει και η σχετική συμπόρευση με αυτές. Τέλος, στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και διεθνής πρωτοβουλία για την αναγνωρισιμότητα των νησιών του Αργοσαρωνικού.
Αναφορικά με το σχέδιο δράσης του ΣΕΤΕ, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι θα υπάρξουν Fast Track διαδικασίες, ώστε 40 έργα που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό του ΣΕΤΕ να παραγματοποιηθούν. Αναφορικά με το έργο που αφορά το χώρο πάρκιγκ των τουριστικών λεωφορείων στην Αθήνα, αυτό εντάσσεται ήδη σε χρηματοδοτικό πλαίσιο.
Γιώργος Πατούλης: Στόχος είναι η Αττική να υποδέχεται κόσμο και τους 12 μήνες
Στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης της Αθήνας Γιώργος Πατούλης επεσήμανε ότι ο τουρισμός είναι ψηλά στην ατζέντα της Περιφέρειας και εστίασε στα έργα που θα αλλάξουν την Αττική, όπως είναι αυτό της «αθηναϊκής ριβιέρας». Στόχος είναι η Αττική να υποδέχεται κόσμο και τους 12 μήνες του έτους και έως το 2030 να έχει αυξηθεί η μέση δαπάνη αλλά και η διαμονή του κάθε επισκέπτη. Σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια Αττικής ποντάρει και στον νέο οργανισμό διαχείρισης προορισμού της Αττικής και προσδοκά στη συνεργασία όλων.
Κώστας Μπακογιάννης: Έφθασε η ώρα να θεσπιστεί σοβαρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση
Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι η Αθήνα θα είναι διαφορετική το 2030, τόσο απόρροια του έργου της «αθηναϊκής ριβιέρας» όσο και των άλλων έργων στην πρωτεύουσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το έργο στην ΠΥΡΚΑΛ, όπου θα φιλοξενηθούν υπουργεία, 150 κτίρια θα αδειάσουν από τον αστικό ιστό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κυκλοφοριακό κ.λπ. Την ίδια στιγμή η ανάπλαση στο Βοτανικό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε και οι επισκέπτες να μην συνωστίζονται στο ιστορικό τρίγωνο. Σε ό,τι αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση ο δήμαρχος σημείωσε ότι έφθασε η ώρα να θεσπιστεί σοβαρό ρυθμιστικό πλαίσιο.
Γιάννης Ρέτσος: Τα εσοδα θα φτάσουν και μάλλον θα ξεπεράσουν αυτά του 2019 φέτος
Ο ΣΕΤΕ στην Αθήνα σήμερα πραγματοποίησε την πέμπτη του εκδήλωση για την προβολή του στρατηγικού του σχεδίου με ορίζοντα το 2030. Μάλιστα, όπως ανάφερε ο πρόεδρός του, Γιάννης Ρέτσος, η Αθήνα είναι ένας πολύ σημαντικός προορισμός, μιας και, μεταξύ άλλων, στην Αθήνα λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις.
Για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής χρονιάς ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι ο ελληνικός τουρισμός, με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επανήλθε νωρίτερα από κάθε πρόβλεψη, εκτιμώντας ότι τα εσοδα θα φτάσουν και μάλλον θα ξεπεράσουν αυτά του 2019 φέτος.
Ο κ. Ρέτσος αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό Brand, στον αντίποδα όμως οι τουριστικές επιχειρήσεις προσπαθούν να κρατηθούν όρθιες. Ζήτησε δε να σταματήσει η φιλοσοφία του αυτόματου πιλότου στη διαχείριση. «Οι κυβερνήσεις παραδοσιακά θεωρούσαν ότι ο τουρισμός θα πάει καλά ούτως η άλλως. Ωστόσο από το 2010 αποδείχθηκε ότι, αν δεν έχεις στρατηγική, δεν καταφέρνεις τίποτα», σημείωσε ο κ. Ρέτσος.
Αναφερόμενος στις υποδομές της Αθήνας, ο κ. Ρέτσος επανέλαβε ότι η ύπαρξη μεγάλου συνεδριακού κέντρου είναι πιο αναγκαία από ποτέ, ενώ για μια ακόμη φορά στάθηκε στη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Πλέον, όπως είπε, ασκείται από επιχειρήσεις και την ίδια στιγμή υπάρχει εισφοροδιαφυγή. Μάλιστα σημείωσε ότι χρειάζεται και εμπλοκή του δήμου σε αυτό το ζήτημα αναφέροντας ότι μπορεί ο δήμος να βάλει όρια στη βραχυχρόνια μίσθωση, είπε ο κ. Ρέτσος.
Πηγή protothema.gr