Και νέα διάσταση κι ενώ εκκρεμεί ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς η λήψη απόφασης επί της προσφυγής της εταιρείας «Στήριξις Τεχνική Α.Ε.» κατά του Δήμου Ρόδου με αίτημα να της καταβάλει ποσό ύψους 318.604,94 ευρώ εντόκως, λόγω διάλυσης σύμβασης και για την μη εκτέλεση του έργου «Κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου Δήμου Ρόδου» («Παλαί ντε Σπορ») με αρχική ανάδοχο την κοινοπραξία «Ηλιοχώρα Α.Ε. – Τοπιοκατασκευή Α.Ε.», την οποία υποκατέστησε, προσέλαβε χθες η υπόθεση.
Η εταιρεία «Στήριξις Τεχνική Α.Ε.» προσέφυγε ειδικότερα με ένσταση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και την προϊστάμενη αρχή της υπ’ αρίθμ. 13527/2008 σύμβασης (δημοτικό συμβούλιο – οικονομική επιτροπή) για την ακύρωση της υπ’ αρίθμ. 151/2021 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου με την οποία ανακλήθηκαν οι υπ’ αρίθμ. 60/2015 και 1302/2018 προηγούμενες αποφάσεις του ίδιου οργάνου.
Οπως εκθέτει με την από 24-2-2006 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου προκηρύχθηκε διεθνής δημόσιος διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου συνολικής κατά τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας δαπάνης 7.351.622 με πρόβλεψη αναθεώρησης και Φ.Π.Α.
Με την υπ’ αρίθμ. 452/29.10.2007 απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου Ροδίων εγκρίθηκε και κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα του ως άνω διαγωνισμού στην «Ηλιοχώρα Α.Ε. – Τοπιοκατασκευή Α.Ε.» και υπεγράφη η από 25.7.2008 σύμβαση έναντι συνολικού συμβατικού τιμήματος 9.256.894,55 ευρώ (περιλαμβανόμενου Φ.Π.Α).
Συμβατικός χρόνος εκτέλεσης της σύμβασης ορίσθηκαν οι 18 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της μελέτης εφαρμογής και επίσης προβλέφθηκε δοκιμαστική λειτουργία τεσσάρων μηνών.
Αμέσως μετά την υπογραφή της εργολαβικής συμβάσεως η ανάδοχος προέβη σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την οργάνωση του εργοταξίου και την εκκίνηση των εργασιών. Οπως εκθέτει η εταιρεία αν και είχαν επισημανθεί τα προβλήματα, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, με αποτέλεσμα, την 22.7.2009 η ανάδοχος να υποβάλει στην διευθύνουσα υπηρεσία αίτηση διάλυσης της σύμβασης λόγω υπαιτιότητας του ΚτΕ, η οποία συνίστατο στην καθυστέρηση εκκίνησης των εργασιών μετά την υπογραφή της συμβάσεως για χρονικό διάστημα απώτερο του τριμήνου και παρά το γεγονός ότι η ανάδοχος είχε προβεί στο σύνολο των συμβατικών της υποχρεώσεων.
Επί της εν λόγω αιτήσεως ο Δήμος Ρόδου απάντησε με το από 8.9.2009 έγγραφό του, με το οποίο αναγνώρισε ρητά ότι η ανάδοχος δεν υπείχε καμία ευθύνη ως προς την αδυναμία εκκίνησης των εργασιών, εξέφρασε δε την επιθυμία να συνεχιστεί το έργο με μετατόπιση της αρχικής του θέσης σε άλλο οικόπεδο, με ίδια χαρακτηριστικά με το αρχικό, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ανάδοχο να αποδεχτεί την πρόταση, να ματαιώσει την διάλυση και να κατασκευαστεί το έργο.
Πράγματι, η ανάδοχος, δεχόμενη καλόπιστα τις εξηγήσεις προέβη με το από 9.9.2009 έγγραφό της σε ματαίωση της διάλυσης υπό επιφύλαξη όμως.
Ωστόσο, αφενός τα προβλήματα που εμπόδιζαν την εκκίνηση των εργασιών στην αρχική θέση δεν αντιμετωπίστηκαν, αφετέρου οι συμφωνηθείσες ενέργειες για την κατασκευή του έργου στην νέα θέση δεν έγιναν και όλα τούτα με υπαιτιότητα του Δήμου Ρόδου, παρά την αμέριστη και ουσιώδη συμβολή και τεχνική βοήθεια που παρήχε η ανάδοχος.
Οπως υποστηρίζει η εταιρεία η συγκεκριμένη στάση του Δήμου Ρόδου ευλόγως λογίσθηκε ως άρνηση έκδοσης των αναγκαίων αδειών και εγκρίσεων για την εκτέλεση του έργου και παράδοσης του οικοπέδου ελεύθερου προς χρήση, με αποτέλεσμα, την 23.01.2012 η ανάδοχος Κοινοπραξία να επιδώσει στον Δήμο Ρόδου αίτηση διάλυσης της σύμβασης.
Επί της ως άνω αιτήσεως ουδεμία απάντηση δόθηκε από τον Δήμο Ρόδου και κατά συνέπεια τούτη, μετά την άπρακτη πάροδο της προβλεπόμενης δίμηνης προθεσμίας από την επίδοσή της, λογίσθηκε ως δεκτή και υπέχουσα θέση βεβαίωσης περάτωσης των εργασιών.
Ενόψει του αποτελέσματος επακολούθησε την 25.07.2012 η υποβολή της τελικής επιμέτρησης του έργου, η οποία, μετά την άπρακτη πάροδο δίμηνης προθεσμίας λογίσθηκε και αυτή αυτοδίκαια εγκεκριμένη μη δυνάμενη εκ των υστέρων να αμφισβητηθεί.
Κατόπιν, η ανάδοχος υπέβαλε την από 21.01.2015 αίτησή της περί υποκατάστασής της από την «Στήριξις Τεχνική Α.Ε.» ενώ υποβλήθηκε σχετική δήλωση αποδοχής υποκατάστασης της αναδόχου.
Η αίτηση υποκατάστασης έγινε δεκτή ρητά, με την με αριθμό 60 από 18.02.2015 απόφαση της προϊστάμενης αρχής του έργου (Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρόδου).
Την 21.06.2016 η εταιρεία υπέβαλε αίτησή της με την οποία αιτείτο από τον Δήμο Ρόδου να συγκροτηθεί επιτροπή προσωρινής και οριστικής παραλαβής της διαλυθείσας σύμβασης και να υποβληθεί σχετική πρόταση αποζημίωσης.
Σέ συνέχεια της αιτήσεως με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ορίσθηκε επιτροπή προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου.
Τα μέλη της Επιτροπής συνέταξαν το από 5.10.2018 πρωτόκολλο προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου.
Με την από 27.11.2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου έγινε μερικώς δεκτή η εισήγηση της επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου.
Επακολούθησε την 21.12.2018 η με αριθμό πρωτοκόλλου 1673 απόφαση ανάληψης υποχρέωσης ποσού ύψους 318.604,94 περιλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%.
Την 24.12.2018 η εταιρεία υπέβαλε στον Δήμο Ρόδου αίτησή της συνυποβάλλοντας το με αριθμό τιμολογίου 48 από 24.12.2018 ποσού ευρώ 256.939,47 πλέον Φ.Π.Α 24% το οποίο και παρελήφθη άνευ επιφυλάξεως. Το ποσό αυτό, όπως εκθέτει δεν εξοφλείτο από τον Δήμο και άσκησε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς αγωγή.
Υποστηρίζει ότι την 30ή Σεπτεμβρίου 2022 πληροφορήθηκε εντελώς αιφνιδιαστικά από τις απόψεις που κατέθεσε ο εναγόμενος δήμος ότι το δημοτικό συμβούλιο την 30.7.2021 ανεκάλεσε τις προηγούμενες αποφάσεις του.
Το ότι μας κοροϊδεύουν και δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος ξερει….
Πώς γίνεται να είναι παράνομο – αυθαίρετο το κλειστό και να γίνονται αγώνες με την χρηματοδότηση μάλιστα του κράτους;
Απλό ερώτημα
Ρητορικό θα έλεγα