Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το συνέδριο με θέμα «Προς ένα Δικαιωματικό Μοντέλο Αναπηρίας: Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στην υπηρεσία του πολίτη με αναπηρία και της οικογένειάς του» που διοργανώθηκε την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου από το Δήμο Ρόδου σε συνεργασία με τον Συντονιστικό Μηχανισμό για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΑμεΑ).
Στο Συνέδριο το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της δημοτικής αρχής για την ανάδειξη μιας κοινωνίας της ισότητας και της προσβασιμότητας, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν το πλήρες φάσμα των αδιαμφισβήτητων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, χωρίς διακρίσεις, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, στην ομιλία του, στην έναρξη του συνεδρίου, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και δράσεις του Δήμου Ρόδου που αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών με αναπηρία, σημειώνοντας πως «στο δικαίωμα για “ζωή” δεν υπάρχουν διακρίσεις στον Δήμο μας. Δεν υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι».
«Νιώθω αληθινά περήφανος γιατί στο Δήμο Ρόδου στα τελευταία τρία χρόνια και παρά τις μεγάλες δυσκολίες εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας, αναπτύξαμε με το σύνολο των δομών μας και την αρμόδια διεύθυνση των υπηρεσιών μας, σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση με πολύ θετικά αποτελέσματα.
Πρώτα απ’ όλα, δράσεις για την προσβασιμότητα. Παντού. Στη Μεσαιωνική Πόλη, στις παραλίες, στα σχολεία μας. Για πρώτη φορά ο Δήμος κατέγραψε το σύνολο των δημοτικών κτηρίων, και των χαρακτηριστικών προσβασιμότητάς τους και τα καταχώρησε στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα χαρτογράφησης που ανέπτυξε το Υπουργείο Επικρατείας σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).
Στόχος είναι ο σχεδιασμός data-driven στρατηγικής και η εκτίμηση του προϋπολογισμού των απαιτούμενων παρεμβάσεων ώστε να επιτευχθεί η προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς. Την ίδια στιγμή προχωράμε στην εκπόνηση Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας, προκειμένου να προσδιοριστούν τα σημεία των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών και οι προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές μεταξύ αυτών, για τη δημιουργία ενός δικτύου προσβάσιμων μετακινήσεων προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις.
Και δεν μένουμε μόνο σε αυτό. Αναπτύσσουμε σειρά πρωτοβουλιών στις κοινωνικές δομές του Δήμου μας, ώστε να είμαστε πάντα δίπλα στο συμπολίτη μας με αναπηρία και στην οικογένειά του. Επιπλέον, το σύνολο των οχημάτων του δημοτικού στόλου λεωφορείων μας διαθέτει ειδικό σύστημα πρόσβασης για όλους ενώ έχουμε θεσπίσει μειωμένα τέλη ύδρευσης για τους συμπολίτες μας με αναπηρία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καμπουράκης.
Ο κ. Κυμπουρόπουλος με ανάρτησή του στις προσωπικές του σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρθηκε στο συνέδριο σημειώνοντας ότι: «Η συμμετοχή μου στο συνέδριο με θέμα «Προς ένα Δικαιωματικό Μοντέλο Αναπηρίας: Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στην υπηρεσία του πολίτη με αναπηρία και της οικογένειάς του» μου έδωσε την ευκαιρία να μιλήσω για την ανάπτυξη ενός υποστηρικτικού πλαισίου μετάβασης προς την δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας. Ταυτόχρονα, αποτέλεσε την αφορμή για να έρθω σε επαφή με τοπικούς φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα αναπηρίας, μεταφέροντάς μου τα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην τοποθέτησή μου ανέλυσα την έννοια του κοινωνικού μοντέλου της αναπηρίας, το οποίο διασφαλίζει τα δικαιώματα των αναπήρων και το οποίο μαρτυρά τον μη συμπεριληπτικό τρόπο διάρθρωσης της κοινωνίας και την ανάγκη διάρθρωσης ενός οργανωμένο υποστηρικτικού πλαισίου από το κράτος. Δηλαδή, ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, όπως αυτό που δημιούργησε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, η Κυβέρνηση της ΝΔ.
Μίλησα, επίσης, για την έννοια της “Συμπαραγωγής”, για την ανάγκη, δηλαδή, η εκάστοτε πολιτική απόφαση, είτε αφορά στη θεσμοθέτηση ενός δικαιώματος, είτε τον σχεδιασμό μιας υπηρεσίας, να διαμορφώνεται από κοινού με τους εκπροσώπους της κοινωνικής ομάδας που αφορά, όχι απλά με τη γνωμοδότηση ή τη συμβουλευτική τους μέσω διαβουλεύσεων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη του συνεδρίου, ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης είχε συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή κ. Κυμπουρόπουλο παρουσία του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ρόδος Αξιών» και αντιπρόεδρο της επιτροπής υγείας της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου κ. Κρητικό και της υπηρεσιακής γραμματέως του υπουργείου μετανάστευσης κ. Φωτεινή Κουλούρη. Με αφορμή τη συνάντηση ο κ. Κυμπουρόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσκληση δηλώνοντας ότι:
«Ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης , ο κ. Δημήτρης Κρητικός, Πνευμονολόγος και τέως δήμαρχος Καμείρου Νήσου Ρόδου και η κ. Φωτεινή Κουλούρη, Υπηρεσιακή Γραμματέας με καλωσόρισαν στο νησί σε μια εποικοδομητική και ζεστή συνάντηση. Τους ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση συμμετοχής στο συνέδριο και φυσικά για την ζεστή φιλοξενία.
Θα ήθελα να συγχαρώ δημοσίως και ταυτόχρονα να ευχαριστήσω τόσο τον Δήμο όσο και τους φορείς που συνδιοργανώνουν το συνέδριο με θέμα «Προς ένα Δικαιωματικό Μοντέλο Αναπηρίας: Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στην υπηρεσία του πολίτη με αναπηρία και της οικογένειάς του». Αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία θα δώσει την ευκαιρία σε εξέχοντες ομιλητές να τοποθετηθούν και να δώσουν σημαντικές απαντήσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου υπήρξε αλληλεπίδραση με τοπικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στα θέματα Αναπηρίας, για τους οποίους εκδόθηκε για πρώτη φορά ενιαίος ηλεκτρονικός οδηγός με πληροφοριακό υλικ