Αθλητικά

ΑΣΙΑΘΡ: Σχολή ναυτικών επικοινωνιών μικρής εμβέλειας

Από τις 4 έως και τις 13 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η 2η Σχολή ναυτικών επικοινωνιών μικρής εμβέλειας που διοργανώνει ο ΑΣΙΑΘΡ με την ΠΟΙΑΘ, με τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε με χρήσιμες πληροφορίες να αναφέρει τα ακόλουθα:
«Ο ΑΣΙΑΘ Ρόδου, σε συνεργασία με τον ΠΟΙΑΘ, θα οργανώσει τη 2η Σχολή ναυτικών επικοινωνιών μικρής εμβέλειας (Short Range Communications), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοέμβρη. Σημειώνεται ότι στην 1η Σχολή που οργανώθηκε το 2023, πιστοποιήθηκαν 20 άτομα.
Το περιεχόμενο των μαθημάτων, θα είναι σύμφωνα με τους ραδιοκανονισμούς της Διεθνούς Ενώσεως Τηλεπικοινωνιών ITURR Resolution 343 (WRC-97) (WRC-07) και την υπόδειξη της Επιτροπής Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Διοικήσεων των Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών CEPT/ECC Recommendation 31-04.
Η θεωρητική κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί σε τρεις συνεχόμενες ημέρες, Δευτέρα με Τετάρτη 4-6 Νοέμβρη και ώρες 18:00-21:00, η δε πρακτική, Τρίτη 12 Νοεμβρίου και ώρες 18:00-21:00 και Τετάρτη 13 Νοέμβρη και ώρες 16:00-19:00, στις εγκαταστάσεις του συλλόγου μας, με αυστηρά ολιγομελή ομάδα. Στους εκπαιδευόμενους θα χορηγηθεί το βιβλίο ‘’Ναυτικες Επικοινωνιες’’ του Γιάννη Μαραγκουδάκη.
Θα ακολουθήσει γραπτή εξέταση, όπου μετά την επιτυχή της κατάληξη, θα χορηγηθεί (από τον ΠΟΙΑΘ) Πτυχίο Επικοινωνιών Μικρής Εμβέλειας για GMDSS NON-SOLAS Πλοία.
Σημειώνουμε εδώ ότι:
– Με την υπουργική απόφαση 1218.38/1/98/25-06-1998 (Β΄704) επιβάλλεται η ύπαρξη του Πιστοποιητικού Χειριστού Σταθμού Ραδιοεπικοινωνιών στα έντυπα του σκάφους.
– Με το Προεδρικό Διάταγμα αρ. 28 του 2000 (Α΄22) με το άρθρο 33 ορίζεται ότι για κάθε πλοίο που εντάσσεται στο Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Σύστημα Κινδύνου και Ασφάλειας (GMDSS) για τη διεξαγωγή επικοινωνίας, τουλάχιστον ένα μέλος του πληρώματος πρέπει να είναι κάτοχος πιστοποιητικού χειριστού του εξοπλισμού που απαιτείται για τη θαλάσσια περιοχή που πλέει.
– Μέχρι σήμερα, στη περιοχή μας, δεν ετέθη θέμα εφαρμογής των ανωτέρω απαιτήσεων για τα σκάφη αναψυχής. Από πληροφορίες μας όμως, ορισμένα περιφερειακά λιμεναρχεία αρνούνται να χορηγήσουν απόπλου σε επαγγελματικά σκάφη άνευ πληρώματος (bare boats), αν δεν εκπληρώνουν τις εκ του νόμου προϋποθέσεις, πράγμα που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και στη δική μας περιοχή. Κατόπιν τούτου, ο σύλλογός μας προγραμμάτισε και για την αντιμετώπιση του θέματος, τη δημιουργία της εν λόγω σχολής Ναυτικών Επικοινωνιών μικρής εμβέλειας.
Η συμμετοχή στη Σχολή αφορά μέλη και μη του συλλόγου μας (στα μέλη του συλλόγου μας, στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα με βάση τη σειρά εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μετά την υπογραφή της σχετικής αίτησης).
Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών για την παρούσα Σχολή θα είναι δώδεκα (12) άτομα. Αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από περισσότερους ο σύλλογος μας θα οργανώσει και άλλη Σχολή σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν μετά πέρας της παρούσας.
Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος παρακαλούμε να συμπληρώσετε τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε: ΣΠΥΡΙΔΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ Υπ. Εκπαίδευσης 6936660460. Και με e-mail στη διεύθυνση asiathr1989@gmail.com.
Παράρτημα
Η θεωρητική κατάρτιση περιλαμβάνει τις ενότητες:
Βασική θεωρία Maxwell. Χαρακτηριστικά κυµάτων. Φάσµα ηλεκτροµαγνητικής ακτινοβολίας. Φάσµα συχνοτήτων ραδιοεπικοινωνιών. Ιδιότητες ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. Τύποι εκποµπών ναυτιλίας. Τρόποι διάδοσης ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. Διάδοση των ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων ανάλογα µε τη συχνότητα. ∆ιατάξεις εκποµπής και λήψης ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων (Ποµπός – ∆έκτης – Κεραία – Γραµµή µεταφοράς – Γειώσεις). Κυκλώµατα επικοινωνίας. GMDSS. MSI. NAVTEX. EPIRB. SART. AIS. Προσόντα χειριστού. Κλάσεις εξοπλισμού. Έλεγχος εξοπλισμού. Αριθμοί MMSI. Επιτήρηση. PLB. Οδηγός ενεργειών για κλήσεις κινδύνου-επείγοντος-ασφάλειας µέσω συσκευής VHF/DSC. Ραδιοκανονισµοί. Γενικές οδηγίες χρήσης VHF στη θάλασσα Annex της Resolution A.954 (23) του ΙΜΟ. Φωνητική επικοινωνία µέσω VHF για κλήσεις κινδύνου, επείγοντος και ασφάλειας (για NON-GMDSS σκάφη). Τυποποιηµένες εκφράσεις ναυτικής επικοινωνίας. Πίνακας συχνοτήτων εκποµπής στην κινητή ναυτική ζώνη VHF. Βιβλία και έντυπα σταθμού τηλεπικοινωνιών εντός περιοχών A1 GMDSS πλοίων υπό ελληνική σημαία.
Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει:
– Τράπεζα εκπαίδευσης µε πολλαπλές συσκευές VHF σε πραγματικές συνθήκες επικοινωνίας.
-Εξοπλισμό ελέγχου σωστής εγκατάστασης και λειτουργίας συσκευών VHF.
– Εγκατάσταση συσκευής NAVTEX για εκπαίδευση στη χρήση της.
– Συσκευές EPIRP, SART και PLB».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου