Προσωρινή διαταγή με την οποία διατάσσεται για δεύτερη φορά προσωρινά η ΔΕΗ ΑΕ να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια διακοπής της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑ Σύμης εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.
Με την προσωρινή διαταγή διατάσσεται ειδικότερα η ΔΕΗ ΑΕ να απέχει από την έκδοση εντολών απενεργοποίησης των μετρητών φορτίου που ηλεκτροδοτούν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΣ και από την έκδοση εντολών παύσης εκπροσώπησης των μετρητών φορτίου των παροχών της, υπό τον όρο καταβολής μηνιαίως από την αιτούσα στην καθ’ ης του ποσού των 25.000 ευρώ, εντός του πρώτου πενθημέρου εκάστου μηνάς.
Οπως εξέθεσε στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλε η ΔΕΥΑΣ τα τελευταία έτη, ιδίως λόγω και της λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης στο νησί, από τις οποίες εξασφαλίζεται η συνεχής και απρόσκοπτη υδροδότηση της Σύμης, έχει δημιουργηθεί υπέρογκη οφειλή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος προς την καθής, η οποία αφορά όχι μόνο τις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και τις διαρκείς προσαυξήσεις, τόκους κλπ., στην οποία (οφειλή) η επιχείρησή μας αδυνατεί να ανταποκριθεί, καθώς οι πόροι της αποδεδειγμένα- δεν επαρκούν για την κάλυψη της τρέχουσας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.
Για τον λόγο αυτό έχουν γίνει αλλεπάλληλες ενέργειες, ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα με νομοθετική πρωτοβουλία, πλην όμως μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει οριστική λύση επ’ αυτού, λόγω προφανώς και της ιδιαιτερότητας και πολυπλοκότητάς του.
Εν τούτοις, αποδεδειγμένα η Πολιτεία έχει αναγνωρίσει το υπάρχον πρόβλημα και για τον λόγο αυτό έχει εκδοθεί η υπ’ αριθ. Πρωτ. 4121.53-06.01/1740/ 27-07-2023 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, περί επιχορήγησης της ΔΕΥΑΣ με το ποσό των 200.000 ευρώ αποκλειστικά για την «κάλυψη μέρους των δαπανών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έτους 2022, από την λειτουργία των δημοτικών μονάδων αφαλάτωσης».
Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και σήμερα η εν λόγω απόφαση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, ήτοι δεν έχει εκταμιευθεί το σχετικό κονδύλι λόγω μη ύπαρξης ρευστότητας από τα ταμειακά διαθέσιμα του Υπουργείου.
Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που αυτός προκάλεσε, ο τρέχων λογαριασμός ρεύματος εκτοξεύθηκε σε μηνιαία ποσά περί τις 70.000 ευρώ!.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Λευτέρης Πάσσος.