Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο πνιγμός στη θάλασσα αποτελεί έναν από τους «κρυφούς δολοφόνους». Πάνω από τα μισά θύματα είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών.
372.00 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από πνιγμό, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας τις χώρες να λάβουν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Στην Ελλάδα το καλοκαίρι ο απολογισμός των θανάτων από πνιγμό ήταν τραγικός.Μόνον την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου πνίγηκαν δέκα άτομα ενώ μέσα σε ένα δίμηνο υπήρξε ρεκόρ με 150 πνιγμούς
Στην έρευνα του οργανισμού περιλαμβάνονται όλα τα είδη πνιγμών, ακόμη και εκείνα από τσουνάμι.
Σύμφωνα με την διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της παιδικής θνησιμότητας, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν «κρυφοί δολοφόνοι».
Και ο πνιγμός είναι ένας από αυτούς. Όπως σημειώνει ο ΠΟΥ, πάνω από τα μισά θύματα πνιγμού είναι νέοι άνθρωποι κάτω των 25 ετών, ενώ από τα παιδιά το μεγαλύτερο ποσοστό εντοπίζεται στις ηλικίες κάτω των 5 ετών.
Οι χώρες με μικρά και μεσαία εισοδήματα στην Αφρική, στην Νοτιοανατολική Ασία και το δυτικό ειρηνικό παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά πνιγμών, αφού ο μισός αριθμός από τους πνιγμούς που καταγράφονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται σε αυτές τις περιοχές.
Το ζήτημα όμως δεν αφορά μονάχα φτωχές χώρες αλλά και τις εύπορες, όπως οι ΗΠΑ στις οποίες υπολογίζεται ότι άμεσο και έμμεσο κόστος πνιγμών ανέρχεται ετησίως στα 273.000.000. δολάρια