Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε προχθές το βράδυ από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το έτος 2016.
Στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας άσκησαν δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή για το φτωχό τεχνικό πρόγραμμα που συνέταξε.
Η κριτική όμως έφερε καβγάδες και άνοιξε «πληγές» του παρελθόντος αφού έγινε μνεία ακόμα και για τις οφειλές των πρώην Δήμων.
Σφόδρα ενοχλημένος από την κριτική που του ασκήθηκε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος επετέθη φραστικά στον επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ και πρώην δήμαρχο Ρόδου κ. Χατζή Χατζηευθυμίου και ισοπέδωσε το έργο του.
Την εισήγηση για το τεχνικό πρόγραμμα παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δώρος Κωνσταντίνου.
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να λάβουμε υπόψη και την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Οι εποχές των ελλειμματικών προϋπολογισμών έχουν περάσει. Πηγές χρηματοδότησης για την υλοποίηση των έργων είναι το ΕΣΠΑ, το ΕΠΕΡΑ, το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, οι συμβάσεις με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η ΣΑΤΑ και η ΔΕΗ. Θα υλοποιήσουμε το τεχνικό πρόγραμμα του 2016 και θα επιδιώξουμε να αυξήσουμε τους πόρους για έργα. Για την υλοποίηση των έργων που έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα του 2016 έχουν προϋπολογιστεί 24 εκατομμύρια. Θα διατεθούν πιστώσεις που θα ανέλθουν σε 13.419.000 ευρώ», ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δώρος Κωνσταντίνου.
«Φτωχό» χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης.
«Το τεχνικό πρόγραμμα είναι πολύ φτωχό. Πρέπει να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για αυτό που συμβαίνει. Η πραγματικότητα είναι μαύρη και οδυνηρή. Το ένα τρίτο του προγράμματος αφορά αποκαταστάσεις ζημιών. Πρέπει να δημιουργήσουμε προοπτική για ανάπτυξη στο νησί. Διαφορετικά θα πάμε σε κακομοίρικη διαχείριση των δεδομένων του Δήμου. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2016», δήλωσε ο κ. Καρίκης.
Για ένα τεχνικό πρόγραμμα φτωχό και χωρίς αναπτυξιακή προοπτική έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ κ. Χατζής Χατζηευθυμίου.
«Το τεχνικό πρόγραμμα έχει σχέση με τον προϋπολογισμό. Εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι και ο προϋπολογισμός του Δήμου δεν θα έχει αναπτυξιακή προοπτική. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι φτωχό, δεν αρμόζει στη Ρόδο του σήμερα και δημιουργεί θλίψη για τη Ρόδο του αύριο. Απλά υπάρχει μια συγγραφή έργων σε ένα πίνακα για να ικανοποιηθούν κάποιοι κάτοικοι. Επίσης πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη όταν υποβαθμίζεται η πόλη της Ρόδου. Έχοντας υπόψη την κατάσταση της χώρας και τη στάση πληρωμών φοβούμαστε ότι θα γίνουν ελάχιστα στο νησί. Δεν υπάρχει όραμα και αναπτυξιακή προοπτική. Στην ουσία δεν υφίσταται τεχνικό πρόγραμμα και δεν θα το ψηφίσουμε», δήλωσε ο κ. Χατζηευθυμίου.
Ο κ. Χατζηευθυμίου είπε ακόμα πως είναι απαράδεκτο να απαξιώνεται η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και ρώτησε το δήμαρχο αν σκοπεύει να την εντάξει στη Διεύθυνση Πολεοδομικών Εφαρμογών. Πρότεινε ακόμη να επιβληθεί τέλος εισόδου για τους ξένους επισκέπτες της Μεσαιωνικής Πόλης.
«Το τεχνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι εναρμονισμένο με τον προϋπολογισμό. Σε μια πτωχευμένη χώρα και με 65% μειώσεις των ΚΑΠ και ΣΑΤΑ τι έργα μπορούμε να κάνουμε; Μπορούμε να αφήσουμε τα συνεχιζόμενα έργα ημιτελή; Σας αναφέρω ότι ως δήμαρχος σε ένα χρόνο είχατε εισπράξει από το ΔΗΦΟΔΩ 14,5 εκ. ευρώ. Κάνατε έργο όμως; Εμείς θα πρέπει να ρυθμίσουμε και τα χρέη των πρώην καποδιστριακών δημοτικών επιχειρήσεων.Φταίει η δημοτική αρχή που έχει ένα πρόγραμμα φτωχό; Τώρα μας κάνετε αντιπολίτευση και λέτε πως το τεχνικό πρόγραμμα είναι φτωχό και ανεφάρμοστο. Για το τέλος εισόδου στη Μεσαιωνική Πόλη κρούετε θύρες ανοικτές», σχολιασε ο δήμαρχος και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ενοποιηθεί η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.
Ο κ. Χατζηδιάκος κατηγόρησε τους πρώην αυτοδιοικητικούς ότι είχαν πακτωλό χρημάτων στη διάθεσή τους αλλά δεν έκαναν έργα.
«Αν ανατρέξετε στο παρελθόν θα δείτε ότι είχατε ίδιους πόρους και πακτωλό χρημάτων από το ΕΣΠΑ. Είχατε και κυβερνήσεις που μπορούσαν να βοηθήσουν. Τώρα το σύστημα περπατάει αλλιώς».
Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος τόνισε ότι θα εισπραχθούν τα χρήματα που οφείλονται στο Δήμο. Τόνισε μάλιστα πως θα εξωσθούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο κτηριακό συγκρότημα της Νέας Αγοράς και είναι απρόθυμοι να υπογράψουν συμβάσεις και να πληρώσουν τις οφειλές τους.
«Θα φέρω σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πρόταση για έξωση όσων επιχειρηματιών στη Νέα Αγορά δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν τις οφειλές τους και να υπογράψουν νέες συμβάσεις. Να αξιοποιηθεί η πρόταση και για την παραχώρηση της Νέας Αγοράς σε επενδυτή», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.
Ενοχλημένος από την κριτική ο δήμαρχος δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον κ. Χατζηευθυμίου.
«Δεν μπορεί να μας λέτε ότι δεν κάνουμε τίποτε. Εσείς τι κάνατε τέσσερα χρόνια; Εγώ δεν ήμουν στην κατηγορία yes man. Αυτό ήσασταν εσείς. Εγώ ήμουν πάντα αντάρτης», φώναξε εξοργισμένος ο κ. Χατζηδιάκος.
«Να φέρετε λοιπόν τα στοιχεία για τα δάνεια για να συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο. Θα σας πω και εγώ για τη μαρίνα, για το καρνάγιο, για τα σιλό και τόσα άλλα. Να μας φέρετε την αντιστοιχία πόρων και έργων που έγινε τότε. Σας λέμε ότι η Ρόδος δεν μπορεί να πορευτεί με αυτό το τεχνικό πρόγραμμα», απάντησε ο κ. Χατζηευθυμίου.
Για τεχνικό πρόγραμμα απόλυτης ανυπαρξίας έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης.
«Πολύ θα ήθελα να υπήρχε ένας απολογισμός του τρέχοντος τεχνικού προγράμματος για να βλέπαμε πόσο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο είναι. Φέτος οι πιστώσεις πέφτουν στα 13 εκατομμύρια ευρώ. Θα φθάσουμε να μιλάμε για αποκαταστάσεις ζημιών από τις θεομηνίες και το 2020. Πρέπει να κάνουμε το σταυρό μας να έχει ο Θεός καλά τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τη ΔΕΗ, που αναλαμβάνουν να πληρώσουν για ορισμένα νέα έργα. Η διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης απασχολεί 22 τεχνικούς και δεν πρέπει να απαξιώνεται. Όση φτώχεια κι αν υπάρχει και όση γκαντεμιά αν έφερε η αριστερά δεν μπορεί ο Δήμος Ρόδου να μην έχει ένα ευρώ εξ’ ιδίων πόρων για έργα. Μιλάμε για τεχνικό πρόγραμμα απόλυτης ανυπαρξίας. Δεν μπορούμε να μετέχουμε στη λογική έγκρισής του», τόνισε ο κ. Γιώργος Υψηλάντης.
«Το τεχνικό πρόγραμμα συνδέεται με τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν μπορούμε να είμαστε στον παράδεισο. Να αναρωτηθούμε όμως γιατί φθάσαμε έως εδώ και δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε έργα», είπε ο κ. Τάκης Πότσος.
Τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για την σύνταξη του τεχνικού προγράμματος υπερασπίστηκε ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκκιας.
«Οι προϋπολογισμοί των πρώην ΟΤΑ ήταν ελλειμματικοί. Οι προηγούμενοι Δήμοι είχαν πακτωλό χρημάτων και δανείζονταν κιόλας. Επιπλέον “παρέδωσαν” 68 εκατομμύρια χρέη από δάνεια. Θυμίζω ότι είχαν και τα έσοδα από το δημοτικό φόρο. Το να ψέγουμε τη δημοτική αρχή γιατί καταρτίζει ένα τεχνικό πρόγραμμα συνυφασμένο με τον προϋπολογισμό είναι άδικο και άκαιρο.Ακόμη και σήμερα αποπληρώνουμε λογαριασμούς και διαταγές πληρωμής. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του υπουργείου. Τέρμα οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί. Στην ουσία ζητιανεύουμε και αυτά που μας υποχρεώνουν να έχουμε από το κράτος», τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης.
Η τοποθέτησή του όμως ενόχλησε τον κ. Στάγκα που άνοιξε το θέμα του λογαριασμού overdraft στην Εμπορική Τράπεζα.
«Εμείς τον αποπληρώσαμε και αυτόν», απάντησε εξοργισμένος ο κ. Περδίκης.
Φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε για το τεχνικό πρόγραμμα και μεταξύ του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και του κ. Στάγκα. «Αρέσει σε κανένα να μην έχει χρήματα για έργα; Εμείς συντάσσουμε το τεχνικό πρόγραμμα με βάση το νόμο», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου και απευθυνόμενος στον κ. Στάγκα του ζήτησε να μην διακωμωδεί το Τεχνικό Πρόγραμμα.
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και η β’ φάση του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου. Τη φιλοσοφία του προγράμματος ανέπτυξε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος κ. Βασιλική Ξεπαπαδάκη. Ωστόσο οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας εκτίμησαν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθούν τα έργα και οι δράσεις που περιλαμβάνει και χαρακτήρισαν το επιχειρησιακό πρόγραμμα ως «έκθεση ιδεών».
Το τρομοκρατικό
κτύπημα στο Παρίσι
Τη θλίψη τους εξέφρασαν στην αρχή της συνεδρίασης τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για το τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι.
Στην ενημέρωσή του ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αναφέρθηκε στην επιστολή προς τον πρέσβη της Γαλλίας και στην εκδήλωση που οργανώθηκε από την ΕΥΘΥΤΑ την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας για τα τροχαία ατυχήματα.
Στον αγώνα της Ρόδου για τη διεκδίκηση του τίτλου Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου και τόνισε πως ο φάκελος υποψηφιότητας της Ρόδου, πρέπει να κατατεθεί έως τέλος του τρέχοντος μηνός στο Υπουργείο Πολιτισμού. Τόνισε πως στη διαδικασία της διαβούλευσης συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι.
Στην συμμετοχή του σε ημερίδα της ΚΕΔΕ στην Αθήνα αλλά και στην παραχώρηση του ακινήτου της Βάρης αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκκιας