Ειδήσεις

Guardian: Υπερπροσφορά πλαστών συριακών διαβατηρίων στη Μέση Ανατολή

Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη πως ένας από τους τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το Παρίσι μπορεί να είχε μπει στην Ευρώπη με πλαστά συριακά έγγραφα, ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian αποκαλύπτει πως πλαστογράφοι στη Μέση ανατολή προσφέρουν πλαστά συριακά διαβατήρια έναντι 250 δολαρίων.

Την ίδια ώρα κυκλοφόρησε η πληροφορία πως οκτώ άνθρωποι μπήκαν στην Ευρώπη με παρόμοια στοιχεία με έναν από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι. Η Frontex λέει πως δεν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να ελέγχει τη γνησιότητα των εγγράφων όλων των ανθρώπων που φτάνουν σε όλα τα ελληνικά νησιά.

Δημοσιογράφος της εφημερίδας στο ιρακινό Κουρδιστάν δέχθηκε προσφορά για πλαστά συριακά διαβατήρια από δύο διαφορετικά κυκλώματα λαθροδιακίνησης, λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου οι γαλλικές αρχές ανέφεραν πως ένας από τους δράστες έφτασε στη Λέρο με παρόμοιο τρόπο πριν «χτυπήσει» στο Σταντ ντε Φρανς. Για μόλις 250 δολάρια, μέλος του κυκλώματος κανόνισε να του δώσει ψεύτικο συριακό διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης ή πιστοποιητικό γέννησης σε δέκα μέρες. Δεύτερος πλαστογράφος, σε άλλη περιοχή, του είπε πως μπορεί να του φτιάξει συριακό διαβατήριο- και μάλιστα με τη βοήθεια υπαλλήλου της συριακής πρεσβείας- μέσα σε τέσσερις ημέρες, έναντι 2.500 δολαρίων.

Η οικογένεια του Κούρδου αιτούντος άσυλο Heresh Dindar που είχε βρεθεί νεκρός μέσα σε φορτηγό στην Αυστρία τον Αύγουστο λέει πως ήταν εύκολο γι’ αυτόν να βρει συριακά χαρτιά στην πόλη Zakho, ιρακινή πόλη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. «το να αποκτήσεις συριακά έγγραφα στη Zakho είναι σαν να πίνεις νερό, είναι πάρα πολύ εύκολο», ανέφερε ο αδελφός του.

Οι αποκαλύψεις αυτές γίνονται με φόντο την ανακοίνωση Σέρβων αξιωματούχων πως οκτώ αιτούντες άσυλο μπήκαν φέτος στην Ευρώπη με παρόμοια στοιχεία, ως «Ahmad Almohammad», το ψευδώνυμο, όπως όλα δείχνουν, ενός από τους υπόπτους για τις επιθέσεις στο Παρίσι, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως όλοι τους πιθανώς να είχαν αγοράσει διαβατήρια από τον ίδιο πλαστογράφο στη Μέση Ανατολή. Δύο εξ αυτών είχαν ολόιδια έγγραφα ενώ οι άλλοι έξι είχαν παρόμοια ονόματα, ανέφερε πηγή της σερβικής αστυνομίας στην εφημερίδα. Ωστόσο πηγή της Ιντερπόλ λέει πως δεν υπάρχει ακόμα καμία ξεκάθαρη απόδειξη πως κάποιος από αυτούς ήταν σίγουρα μπλεγμένος στις επιθέσεις.

Εκπρόσωπος της Frontex παραδέχθηκε πως δεν διαθέτει η υπηρεσία τον απαραίτητο εξοπλισμό ούτε τους ειδικούς ώστε να ελέγχει τη γνησιότητα όλων των εγγράφων των ανθρώπων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Ομάδα που ασχολείται με την αυθεντικότητα των διαβατηρίων εργάζεται στη Λέσβο αλλά η Frontex δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αν υπήρχε αντίστοιχη ομάδα στη Λέρο, το νησί από το οποίο ο τρομοκράτης λέγεται πως μπήκε στην Ελλάδα. Παρότι υπόσχονται να αυξήσουν την παρουσία της Frontex στα νησιά, οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν παραχωρήσει στην υπηρεσία παρά το μισό προσωπικό από αυτό που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Έως τις 4 Νοεμβρίου, η Πολωνόα και η Σλοβακία δεν είχαν στείλει κανέναν συνοριακό φρουρό ενώ η Ουγγαρία είχε στείλει τέσσερις.

Πρόσφυγα από τη Συρία που ταξίδεψε στην Ελλάδα με τη μητέρα, τον πατέρα και την αδελφή της σε βάρκα με συνολικά 29 άτομα λέει στην εφημερίδα πως όλοι υποστήριζαν πως ήταν Σύροι αλλά μόνο η ίδια και η οικογένειά της προέρχονταν όντως από τη Συρία.

«Λένε ‘δεν έχω διαβατήριο, δεν έχω τίποτα που να ταυτοποιεί ποιος είμαι, είμαι Σύρος’», περιγράφει, «τι να πουν και οι υπάλληλοι; Μου είπε πως είναι Σύρος, μιλά Αραβικά…».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου