«Εχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας του Παρισιού έφθασε στην Ευρώπη μεταμφιεσμένος σαν πρόσφυγας. Η αποκάλυψη φαίνεται να
επιβεβαιώνει τους φόβους πολλών στην Γερμανία και την ΕΕ ότι τρομοκράτες είναι μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που συρρέουν στην Ευρώπη. Πόσο μεγάλος είναι αυτός ο κίνδυνος;» γράφει το Spiegel. Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο:
«Τα δακτυλικά αποτυπώματα του καμικάζι που ανατινάχτηκε μπροστά από το γήπεδο Stade de France το βράδυ της Παρασκευής έδειξαν ότι είχε ταξιδέψει από την Ελλάδα με συριακό διαβατήριο στο όνομα Αχμάντ Αλμοχαμάντ. Είχε φτάσει στη Λέρο στις αρχές Οκτωβρίου μαζί με μια ομάδα 69 προσφύγων.
Στις 7 Οκτωβρίου, ο 25χρονος πέρασε στη Σερβία από την πΓΔΜ και συνέχισε προς την Κροατία και την Αυστρία. Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι δεν ήταν οπλισμένος όταν ταξίδεψε μέσω της Σερβίας. Αλλά σύμφωνα με αξιωματούχους της γαλλικής δικαιοσύνης, το διαβατήριο που είχε πάνω του ήταν πλαστό.
Η πληροφορία ότι ένας τρομοκράτης ταξίδεψε στην ΕΕ ως πρόσφυγας επιβεβαιώνει ένα σενάριο που αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας το θεωρούσαν δυνατό, αλλά απίθανο. Στο κάτω κάτω, το Ισλαμικό Κράτος δεν χρειάζεται να στείλει τρομοκράτες στην Ευρώπη ως πρόσφυγες, προκειμένου να πραγματοποιήσει επιθέσεις. Εκατοντάδες ισλαμιστές από τη Γερμανία, μαζί με χιλιάδες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται επί του παρόντος στις τάξεις του ISIS στη Συρία και το Ιράκ με την δική τους ελεύθερη βούληση. Επειδή έχουν υπηκοότητες ευρωπαϊκών χωρών, μπορούν να επιστρέψουν όποτε θέλουν. Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Δευτέρα ότι τουλάχιστον τρεις από τους ύποπτους είχαν ταξιδέψει στη Συρία από το τέλος του 2013 και στη συνέχεια επέστρεψαν στη Γαλλία.
Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα ανοικτά ζητήματα. Η αληθινή ταυτότητα του ανθρώπου που ταξίδεψε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας με το πλαστό διαβατήριο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Μπορεί να μην ήταν καν Σύριος. Μπορεί να ήταν ένας ισλαμιστής γνωστός στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ασφαλείας, ο οποίος να είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Για έναν τέτοιο ισλαμιστή, μπορεί να φαινόταν πιο εύκολο να εισέλθει στην Ευρώπη ως πρόσφυγας με μια πλαστή ταυτότητα – διότι οι Σύριοι οι οποίοι φτάνουν στην Ευρώπη είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα λάβουν το καθεστώς του πρόσφυγα.
Αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Γιατί, για παράδειγμα, είχε πάνω του διαβάτηριο ο καμικάζι; Φαίνεται ότι το Ισλαμικό Κράτος ήθελε να βρεθεί το διαβατήριο, μάλλον για δύο λόγους. Πρώτον, για να αυξηθεί ο φόβος στη Δύση, λόγω του μεγάλου αριθμού των προσφύγων που φθάνουν καθημερινά, και να διχαστεί περαιτέρω η ευρωπαϊκή κοινωνία. Δεύτερον, για να πληγεί η αξιοπιστία των ίδιων των προσφύγων. Για το ISIS, οι πρόσφυγες είναι προδότες επειδή φεύγουν από την χώρα αντί να ενωθούν με το Ισλαμικό Κράτος για την δημιουργία ενός χαλιφάτου.
Γερμανοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν κατ΄επανάληψη τονίσει ότι δεν είχαν καμμία αξιόπιστη μαρτυρία ότι μαχητές του τζιχάντ εισέρχονται στην Ευρώπη σαν πρόσφυγες. Αλλά την ίδια στιγμή, κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να αποκλείσει εντελώς ένα τέτοιο σενάριο.
Δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης προστασία από το ενδεχόμενο τρομοκράτες να βρίσκονται μεταξύ των προσφύγων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του SPIEGEL ONLINE, μόνο ένα μικρό ποσοστό των προσφύγων που εισέρχονται στη Γερμανία υποβάλλονται σε επεξεργασία με τη βοήθεια του λεγόμενου «Fast ID», ενός ψηφιακού συστήματος που συγκρίνει τα δακτυλικά αποτυπώματα που λαμβάνονται στα γερμανικά σύνορα με εκείνα που είναι αποθηκευμένα σε βάσεις δεδομένων της γερμανικής κυβέρνησης.
Για πληροφορίες σχετικά με ξένους μαχητές οι Γερμανοί ερευνητές εξαρτώνται από το εξωτερικό – ενδείξεις προερχόμενες από τις ΗΠΑ από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή τηλεφωνικές συνομιλίες, για παράδειγμα, ότι ένας συγκεκριμένος τζιχαντιστής μπορεί να έχει φύγει από την Συρία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως, ο εντοπισμός του είναι δουλειά της αστυνομίας, ειδικά αν ταξιδεύει με πλαστά έγγραφα. Το κλείσιμο των συνόρων της Ευρώπης ή της Γερμανίας δεν θα προσφέρει μεγάλη προστασία».
Το ΒΗΜΑ