Την άμεση απόσυρση των νέων «κοφτών» στην παραπομπή διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων ζητεί η Ελληνική Ενωση Γενικής Ιατρικής, κάνοντας λόγο για σχεδιασμό «χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, βασισμένο σε δεδομένα “σκουπίδια”».
Οι νέοι περιοριστικοί κανόνες, που έχουν εισαχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την ΗΔΙΚΑ και εφαρμόζονται από τις 7 Νοεμβρίου, έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από πολλές ιατρικές ενώσεις και συλλόγους που υποστηρίζουν ότι το «πλαφόν» που έχει τεθεί στη δαπάνη ανά παραπεμπτικό δεν καλύπτει τις απαιτούμενες εξετάσεις προς τους ασφαλισμένους.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, υπολογίζεται ο μέσος όρος της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα παραπεμπτικά της ίδιας ειδικότητας και του ίδιου ICD-10 (κωδικός νόσου) με βάση τη δραστηριότητα του προηγούμενου έτους. Οταν ο γιατρός ξεπερνά το 20% του μέσου παραπεμπτικού της ειδικότητάς του, θα καταγράφεται η υπέρβαση και θα ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ.
Σε επιστολή που απέστειλε η Ενωση προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εντοπίζει προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο υπολογίστηκαν οι μέσοι όροι κόστους παραπεμπτικού. Οπως αναφέρει, με τους νέους κανόνες γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων έχουν διαφορετικό πλαφόν για τον ίδιο κωδικό νόσου.
Για παράδειγμα, με τη χρήση του κωδικού ICD-10 e11 «διαβήτη», άλλου κόστους παραπεμπτικά μπορεί να λάβει ένας ασθενής με διαβήτη εάν επιλέξει να αντιμετωπιστεί από ενδοκρινολόγο, από γενικό γιατρό ή από παθολόγο. «Στην περίπτωση αυτή», τονίζει η Ενωση, «το σύστημα επιβραβεύει την ειδικότητα που ήταν πιο σπάταλη μέχρι τώρα και όχι τους γιατρούς που κάνουν την πιο κατάλληλη χρήση εξετάσεων για τους ασθενείς τους». Είναι χαρακτηριστικό και το παράδειγμα της μέτρησης οστικής πυκνότητας, που είναι μία βασική εξέταση για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της οστεοπόρωσης. Οπως αναφέρει η Ενωση, η τιμή της εξέτασης ξεπερνάει το «πλαφόν» του παραπεμπτικού που θα γράψει ο γενικός γιατρός, ενώ αντίθετα αυτό δεν ισχύει εάν την εξέταση τη συνταγογραφήσει ορθοπεδικός.
Η Ενωση ζητεί την κατάργηση όλων των «κοφτών» και πλαφών στην παραπομπή εξετάσεων και την αντικατάστασή τους από τον υπολογισμό του μέσου όρου κόστους παραπεμπτικών ανά ιατρό, αριθμό ΑΜΚΑ ασθενών, μήνα, ειδικότητα και περιοχή, στα πρότυπα του πλαφόν για τη φαρμακευτική δαπάνη.
Διαμαρτυρία
Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα στις 11 π.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας και φορείς του νησιού, που διαμαρτύρονται για τη διάλυση του νοσοκομείου τους. Οπως καταγγέλλουν, στο νοσοκομείο δεν γίνονται τοκετοί, λόγω έλλειψης παιδιάτρου, δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για εξετάσεις θυρεοειδή και πολλές άλλες βιοχημικές εξετάσεις, και δεν γίνονται επεμβάσεις λόγω έλλειψης υλικών.
Καθημερινή