Τοπικές Ειδήσεις

Χειμωνιάτικες διατροφικές παγίδες

Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ο Χειμώνας είναι η εποχή που αυξάνεται το βάρος μας. Αιτίες είναι ο καιρός που μας κλείνει στο σπίτι, η τάση μας για πιο λιπαρά φαγητά, το εργασιακό άγχος και το στρες που βρίσκουν διέξοδο σε συνεχή τσιμπολογήματα.

Προσοχή λοιπόν στα
Τσιμπολογήματα
Το τσιμπολόγημα το κάνουμε όταν δεν τηρούμε το διατροφικό μας πρόγραμμα. Τα ενδιάμεσα γεύματα (δεκατιανό ή απογευματινό) είναι ανύπαρκτα γι αυτό καιρός να οργανώσουμε σωστά την ημερήσια διατροφή ενσωματώνοντας τα παραπάνω γεύματα στο διαιτολόγιό μας. Εφοδιαζόμαστε τον απαραίτητο εξοπλισμό στο γραφείο ή στο σπίτι.
Εάν πάλι το τσιμπολόγημα έρχεται και φεύγει ανεξάρτητα από τα γεύματα που κάνεις, την κρίσιμη ώρα αναρωτήσου εάν πραγματικά πεινάς. Εφόσον δεν πεινάς, φρόντισε αντί του τσιμπολογήματος να απασχοληθείς με κάτι ενεργητικό για τα επόμενα 5-10 λεπτά.

Έξυπνες λύσεις
Εάν νιώθεις πως έχεις μεγαλύτερη τάση για γλυκά ή αυξημένες ποσότητες φαγητού, χρησιμοποίησε έξυπνες λύσεις που θα σε βοηθήσουν να ικανοποιήσεις τις επιθυμίες σου αποφεύγοντας παράλληλα τα παραπανίσια κιλά:
Πρόσθεσε αρκετά λαχανικά μέσα σε αγαπημένα σου γεύματα, όπως για παράδειγμα στη σάλτσα των ζυμαρικών, στις σούπες κ.α. αυξάνοντας τον όγκο του φαγητού στο πιάτο σου χωρίς να προσθέτεις θερμίδες.
Εξισορρόπησε τα λιπαρά. Πολλές φορές τα χειμωνιάτικα πιάτα συνοδεύονται από κρέμα γάλακτος, μπεσαμέλ, παχυντικά κρέατα, ενώ το τυρί αποτελεί βασικό συνοδευτικό. Απόφυγε από όπου μπορείς τη μπεσαμέλ ή χρησιμοποίησε την φροντίζοντας τα υπόλοιπα υλικά του φαγητού σου να περιέχουν λιγότερο λάδι. Αντίστοιχα μπορείς να φτιάξεις το αγαπημένο σου φαγητό αντικαθιστώντας την κανονική κρέμα γάλακτος με light ή με κάποιο μείγμα ημι-αποβουτυρωμένου γιαουρτιού και γάλακτος. Επίσης, εάν το τυρί βρίσκεται στο καθημερινό διατροφικό μενού, φρόντισε να επιλέγεις κάποιο με μειωμένα λιπαρά περιορίζοντας έτσι τις θερμίδες που προσλαμβάνεις.
Εάν είσαι από αυτούς που λατρεύουν τη γλυκιά γεύση και ταυτόχρονα πιστεύουν πως το γλυκό είναι αμαρτωλό, τότε η στέρηση μάλλον σε φέρνει απέναντι στην υπερκατανάλωση και τις τύψεις. Μπορείς να έχεις το γλυκό στη ζωή σου αρκεί να ελέγχεις τη συχνότητα (1 -2 φορές την εβδομάδα), να το καταναλώνεις μόνο όταν πεινάς και να προσέχεις την ποσότητα, εφόσον τις περισσότερες φορές η ευχάριστη αίσθηση του γλυκού είναι έντονη στις 2-3 πρώτες μπουκιές.
Το σπιτικό γλυκό μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση δίνοντας έμφαση στα υλικά που θα επιλέξεις: φρούτα, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και γλυκαντικές ύλες με μηδενικές θερμίδες μπορεί να σου φανούν χρήσιμοι σύμμαχοι στον έλεγχο των θερμίδων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου