Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον κυματισμό που δημιουργεί η πτώση ενός βότσαλου στη λίμνη», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης.
Με την ιδιότητα και του προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, ο κ. Γάκης κάνει αποτίμηση της θητείας του, μιλάει για το προσφυγικό, για την πρόταση να διδάσκεται η τοπική ιστορία στα σχολεία της χώρας, ενώ σχετικά με τις εκλογές, ξεκαθαρίζει ότι «Στόχος της Κυβέρνησης αυτής, όπως πολλές φορές έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός, είναι η εξάντληση της τετραετίας». Επίσης, εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου (που αποτελεί προπομπό της Προγραμματικής Σύμβασης), ανάμεσα στο υπουργείο Αιγαίου, το υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λέγοντας ότι «μπήκε το νερό…. την Τάφρο»!
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Γάκη φτάνουμε προς το τέλος του 2018 και θα ήθελα να σας ζητήσω μια μικρή αποτίμηση της θητείας σας στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής. Ήταν σημαντικές οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν για την περιοχή μας;
Το βασικότερο αποτέλεσμα της δουλειάς μας στην Επιτροπή Περιφερειών όλα τα χρόνια που είμαι επικεφαλής της, είναι η καθιέρωση της λειτουργίας της ως ένα κοινοβουλευτικό φόρουμ που δίνει βήμα διαλόγου στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας για τα κρίσιμα θέματα κοινωνικής συνοχής και περιφερειακής ανάπτυξης.
Κατ’αρχάς δημιουργήσαμε ένα σταθερό θεσμικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Κυβέρνησης – Βουλής – ΤΑ και τοπικών κοινωνιών, που ξεδίπλωσε τις αναπτυξιακές δυνατότητες των Ελληνικών Περιφερειών. Πιο συγκεκριμένα, για να το συνδέσουμε και με την επίκαιρη συζήτηση που ξεκίνησε στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, κάναμε πράξη την ουσία της Δημοκρατίας – τη διαβούλευση.
Κατά δεύτερον η Επιτροπή ασχολήθηκε ειδικότερα με θέματα που αφορούν τις λιγότερο ευνοημένες περιοχές της χώρας, όπως είναι οι νησιωτικές και ορεινές. Συζητήθηκαν δηλαδή ζητήματα σχετικά με τις υποδομές, την ψηφιακή σύγκλιση, το Μεταφορικό Ισοδύναμο και τον «Κλεισθένη Ι». Επιδιώξαμε – και πετύχαμε – να έχουμε τη μέγιστη θεσμική στήριξη για τα πλέον ευαίσθητα απομακρυσμένα νησιά της Δωδεκανήσου, και επιπλέον θέσαμε τις βάσεις για τη συνολική παραγωγική στρατηγική στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, με άλλα λόγια ενός «Χάρτη Νησιωτικής Ανάπτυξης».
• Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού. Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε σωστά το ζήτημα μέχρι σήμερα;
Το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι στις μέρες μας ένα ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα, όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα πρόβλημα με διεθνείς διαστάσεις και συνέπειες τόσο πολιτικές, οικονομικές αλλά και ευρύτερα γεωστρατηγικές. Σήμερα είναι εμφανείς πλέον δύο τάσεις αντιμετώπισής του στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο. Η μία ξενοφοβική και ρατσιστική απέναντι σε μία τάση ανθρωπιστική και αλληλέγγυα. Η Ελληνική Κυβέρνηση, παρ’ όλες τις δυσκολίες, υπερασπίστηκε έμπρακτα τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές αξίες απέναντι στον ξενόφοβο λαϊκισμό. Δεν ήταν μια εύκολη επιλογή. Για τα νησιά του Αιγαίου ιδιαίτερα, που δέχτηκαν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των προσφυγικών ροών. Είμαστε ωστόσο αμετακίνητα προσανατολισμένοι σε αυτήν την πολιτική, αναζητώντας παράλληλα τρόπους ανακούφισης και ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών.
• Τον Μάιο του 2019 θα γίνουν οι εκλογές για νέους δημάρχους και περιφερειάρχες. Διατελέσατε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα ήθελα το σχόλιό σας για την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Είστε αισιόδοξος για το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη;
Οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν για πρώτη φορά με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Πρόκειται για ένα παλαιό αίτημα της Αριστεράς, που γίνεται πράξη σήμερα. Δεν είμαι απλά αισιόδοξος, είμαι πεπεισμένος για τη δυναμική που θα αναπτύξει το νέο σύστημα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Ο νέος νόμος, θα λειτουργήσει όχι μόνο προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης και της εμβάθυνσης της Δημοκρατίας αλλά θα παράξει επίσης νέες δημιουργικές συνθέσεις που θα προωθήσουν σύγχρονες λύσεις, καινοτόμες απαντήσεις, νέες προοπτικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον κυματισμό που δημιουργεί η πτώση ενός βότσαλου στη λίμνη. Η ζωή έχει μια δυναμική εξέλιξη και αυτή θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις κοινωνικες απαιτήσεις και να στηρίζεται θεσμικά.
• Πρόσφατα υπεγράφη η συμφωνία για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου –προπομπός για την προγραμματική σύμβαση. Είστε ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη που γίνεται εντός της θητείας αυτής της κυβέρνησης;
Επιτέλους, φθάσαμε στην αρχή του τέλους. Το νερό μπήκε …στην τάφρο. Η προστασία και η ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου υπήρξε κυρίαρχος προσωπικός στόχος. Όχι μόνο πολιτικός αλλά και βαθιά συναισθηματικός. Ένας στόχος προσωπικής ευθύνης απέναντι στον πολιτισμό μας. Δεν μπορώ λοιπόν παρά να νιώσω ιδιαίτερη ικανοποίηση και δικαίωση με την υπογραφή μιας τόσο σημαντικής συμφωνίας για τη συντήρηση, την ανάδειξη και την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου , που αποτελεί κέντρο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για ένα έργο που είναι σύμφωνο με τις απόψεις της Κυβέρνησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και που πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει υπόδειγμα για την ανάπτυξη του τουρισμού σε όλη την Ελλάδα. Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου δεν είναι μόνο τόπος συνάντησης του χθες με το σήμερα. Είναι το εμβληματικό σύμβολο για το Αύριο που οραματιζόμαστε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας.
Στο πλαίσιο αυτό ανάδειξης της Μεσαιωνικής πόλης, θα προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω, επιχειρώντας τη δικτύωση τοιχισμένων πόλεων στην Μεσόγειο. Μέσα από εκεί είμαστε βέβαιοι πως θα αναδειχθεί και θα προβληθεί όλο ο πολιτιστικός και αρχιτεκτονικός πλούτος της Μεσαιωνικής πόλης.
• Πριν λίγο καιρό προτείνατε να διδάσκεται στα σχολεία η τοπική ιστορία. Μιλήστε μας γι αυτό.
Η ιδέα της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας είναι αρχικά ένα μέσον για να γίνει περισσότερο ελκυστικό το ίδιο το μάθημα για τους μαθητές μας. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να προσεγγίσουν βιωματικά την ιστορία του τόπου τους, αναζητώντας τα ίχνη του παρελθόντος εκεί όπου υπάρχουν μνημεία σημαντικών στιγμών της ιστορίας του. Μέσα από τη διαδικασία αυτή ελπίζουμε όχι μόνο να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη των μαθητών, να αναδείξουμε τη συνέχεια αλλά και να τους εντάξουμε στη σημερινή ζωή και ανάπτυξη του τόπου, με σεβασμό στο παρελθόν και με όραμα για το μέλλον. Ας σημειωθεί ακόμη ότι ενώ το αίτημα αυτό υπήρχε πολλά χρόνια ως σκέψη, αφορμή της κατάθεσης της πρότασης μου,αποτέλεσε μία κουβέντα στη Λέρο με το σύντροφό μου τον Γιάννη το Σιφωνιό. Αυτή η κουβέντα ξεχείλισε το ποτήρι της συζήτησης και την μετέτρεψε σε πρόταση που βρήκε αμέσως άμεση αποδοχή και υλοποίηση από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ήρθε λοιπόν η ώρα της υλοποίησης και οφείλουμε να αποδείξουμε ότι ο βασιλιάς δεν ήταν γυμνός.
• Πότε εκτιμάτε ότι θα έχουμε βουλευτικές εκλογές; Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι θα εξαντλήσει την θητεία του.
Στόχος της Κυβέρνησης, όπως πολλές φορές έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός, είναι η εξάντληση της τετραετίας. Όχι βεβαίως κινούμενοι από «έρωτα για την εξουσία», αλλά γιατί αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ολοκληρώσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Για να γίνει πιο σαφές δεν πρέπει να ξεχνούμε τα προβλήματα που έχουμε ακόμη μπροστά μας να επιλύσουμε, όπως για παράδειγμα αυτό των κόκκινων δανείων, της κατοχύρωσης της πρώτης κατοικίας, η ενίσχυση της εργασίας – προϋπόθεση για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, αλλά και η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.
Συνεχίζουμε λοιπόν να εργαζόμαστε σύμφωνα με το χρέος που έχουμε να δώσουμε λύσεις στα παραπάνω ζητήματα και έχοντας την κοινωνία συμμέτοχο στη νέα αυτή δυναμική φάσης ανάπτυξης της χώρας.