Ειδήσεις

Κομισιόν: Στον σωστό δρόμο η Ελλάδα, για νέα ελάφρυνση χρέους-Χρ. Σταϊκούρας: Αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς η έκθεση της Κομισιόν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Θετικό σήμα για τον επόμενο γύρο ελάφρυνσης χρέους δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την όγδοη μετα-προγραμματική έκθεση παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας. Η νέα δόση ελάφρυνσης – ύψους 767 εκατομμυρίων ευρώ – αναμένεται πλέον να εγκριθεί στο προσεχές Eurogroup στις 30 Νοεμβρίου.

Η έκθεση συμπεραίνει ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία, «η Ελλάδα έχει αναλάβει τις αναγκαίες δράσεις για να πετύχει τις συγκεκριμένες, προγραμματισμένες της δεσμεύσεις». Η πανδημία, σημειώνεται, οδήγησε σε αναστολή σειράς  μεταρρυθμίσεων  στο πρώτο μισό του 2020 «εξαιτίας της ανάγκης να αντιμετώπισης πιο άμεσων προτεραιοτήτων». Ωστόσο οι ελληνικές αρχές «καταφέραν να ξεκινήσουν εκ νέου το έργο επί των δεσμεύσεων αυτών τους τελευταίους μήνες και πέτυχαν πολλές θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις».

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, σημειώνεται, «καλωσορίζουν τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα πεδία» με την Αθήνα και «ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου είναι αναγκαίο, να ενισχύσουν τις προσπάθειες, ώστε να ολοκληρώσουν ταχέως την εφαρμογή πρόσφατα υιοθετημένων νομοθετημάτων». Ειδική αναφορά γίνεται στην προώθηση της αναγκαίας δευτερεύουσας νομοθεσίας για τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αξιωματούχος της Ε.Ε. μιλά για «αξιοσημείωτη πρόοδο» της Ελλάδας, κάνοντας ειδική αναφορά στην αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου, στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.

Σήμερα, παράλληλα, δημοσιεύθηκε το φθινοπωρινό πακέτο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το οποίο περιλαμβάνει την Έκθεση Μηχανισμού Ειδοποιήσεων (Alert Mechanism Report ή AMR). Η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ τριών χωρών (μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο) για τις οποίες θα ετοιμαστούν εις βάθος εκθέσεις λόγω υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών. Αντίστοιχες εκθέσεις θα προετοιμαστούν για εννέα ακόμα χώρες που παρουσιάζουν ανισορροπίες (όχι όμως σε υπερθετικό βαθμό). Οι εις βάθος εκθέσεις θα είναι έτοιμες την επόμενη άνοιξη.

Η γενική σύσταση της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για το νέο έτος είναι οι δημοσιονομικές πολιτικές τους «να παραμείνουν υποστηρικτικές και τα μέτρα να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τη πανδημία και να στηρίζουν την οικονομία». Σύμφωνα με την ανάλυση του προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για το 2021, η Ελλάδα θα λάβει δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας ύψους περίπου 2,5% του ΑΕΠ – λίγο κάτω από τον μ.ο. του 3%. Σχεδόν στο σύνολό τους, πρόκειται για προσωρινά, έκτακτα μέτρα, που δεν γεννούν την ανάγκη μελλοντικής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ έξι χωρών που πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή μεσοπρόθεσμα στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τους, λόγω του ιδιαίτερα υψηλού επίπεδου του δημόσιου χρέους της (οι άλλες είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, το Βέλγιο και η Γαλλία). Ωστόσο ο ίδιος κοινοτικός αξιωματούχος, παρ’ ότι παραδέχεται ότι το ελληνικό χρέος είναι πολύ υψηλό, τονίζει ότι το συντριπτικό μέρος το βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα (και μάλιστα των ευρωπαϊκών θεσμών), με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής – όπως εξαιρετικά ευνοϊκοί είναι και οι όροι με τους οποίους η Ελλάδα δανείζεται στις αγορές, «ακόμα και στην περίοδο του κορωνοϊού». Επιπλέον, σημειώνει, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου κυμαίνονται περίπου 15% του ΑΕΠ ετησίως «για τις επόμενες δεκαετίες», επίπεδο «σαφώς διαχειρίσιμο».

Χρ. Σταϊκούρας: Αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς η έκθεση της Κομισιόν

Την όγδοη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας, χαιρέτισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά το πράσινο φως στη νέα δόση ελάφρυνσης χρέους, ύψους 767 εκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς, καθώς και της εξαιρετικής συνεργασίας των μελών της κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση και τις εντολές του Πρωθυπουργού» ανέφερε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, σε μακροσκελή ανακοίνωσή του.

Μεταξύ άλλων, διαπίστωσε ότι η έκθεση αναγνωρίζει την έγκαιρη και υπεύθυνη στάση που κράτησε η κυβέρνηση απέναντι στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας. Επιβεβαιώνει δε, την ταχύτητα λήψης και την επάρκεια των οικονομικών μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ για το 2020, με σκοπό την στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής».

Υπογραμμίζει παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σταϊκούρα, τη συμβολή των μέτρων στην ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας, στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Προβλέπει, μετά τη σημαντική ύφεση που θα καταγραφεί φέτος, λόγω κυρίως της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ και της δομής της οικονομίας, ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

Όσον αφορά την ανεργία, η έκθεση της Κομισιόν προβλέπει αύξηση τη φετινή χρονιά, αλλά όχι αντίστοιχη άλλων ευρωπαϊκών κρατών-μελών, καθώς και σημαντική υποχώρησή το 2021. Αποτυπώνει, επιπλέον, τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι ο νέος νόμος για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, με θετική επίδραση στο επενδυτικό περιβάλλον, στην αντιμετώπιση του υψηλού ιδιωτικού χρέους και στο οικονομικό κλίμα.

Στο ίδιο πλαίσιο, κατά τον Έλληνα υπουργό, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικροτεί την ανάληψη συμπληρωματικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών αδυναμιών, όπως είναι, ενδεικτικά, στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, στη δημόσια διοίκηση, στην υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και σε αλλαγές στο πεδίο της ενέργειας.

Ειδική μνεία γίνεται και στο χαμηλό κόστος δανεισμού, όπως και στο σημαντικό ύψος ταμειακών διαθέσιμων, δύο παράγοντες που συμβάλλουν στο θετικό επενδυτικό κλίμα και στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων της πανδημίας, όπως παρατήρησε ο κ. Σταϊκούρας.

«Ως Υπουργός Οικονομικών, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται στο πεδίο της οικονομίας, ακόμη και εν μέσω ιδιαίτερα αντίξοων συνθηκών. Αυτή την προσπάθεια αναγνωρίζουν και οι διεθνείς αγορές, καθώς και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης» κατέληξε, χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν, μέσω της όγδοης αξιολόγησης, δίνει το πράσινο φως για την αποδέσμευση της 4ης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, γνωστών και ως ANFAs και SMPs, ύψους 767 εκατ. ευρώ.

Η έκθεση της Κομισιόν αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup της 30ης Νοεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση των παραπάνω χρημάτων.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου