Ειδήσεις

Δραματικό SOS από τους πρυτάνεις για τα ΑΕΙ

«Η Πολιτεία πρέπει με εντιμότητα να αναγνωρίσει ότι διέπραξε σφάλμα στο θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων και να το διορθώσει τώρα. Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την αναστολή λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων».

Με αυτή τη δραματική έκκληση οι πρυτανικές αρχές των μεγάλων ΑΕΙ της χώρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ζήτησαν χθες από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων έκαναν χθες και με μια φωνή προειδοποίησαν ότι τα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας βρίσκονται σε τραγική κατάσταση λόγω της έλλειψης υπαλλήλων και της υποχρηματοδότησης.

«Τα πανεπιστήμια δύσκολα φτιάχνονται, αλλά πολύ εύκολα διαλύονται. Η ώρα για εμάς ήδη έχει περάσει. Η δομή του ιδρύματος έχει διαταραχθεί. Το πανεπιστήμιο καταρρέει και αν δεν γίνει κάτι, πρέπει πλέον να είμαστε βέβαιοι ότι δεν είναι ανικανότητα, αλλά πολιτική απόφαση να υποβαθμιστούν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Η εντολή μπορεί να έρχεται από τους δανειστές μας, οι οποίοι μπορεί να κρίνουν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται καλά πανεπιστήμια παρά μονάχα τουρισμό. Ομως εμείς θα αντιδράσουμε», υπογράμμισε ο πρύτανης της Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ι. Γκόλιας. Όλοι οι πρυτάνεις προειδοποίησαν ότι «τα πανεπιστήμια θα κλείσουν. Και όταν θα κλείσουν δεν θα μπορεί κανείς εκ των υστέρων να αναρωτηθεί γιατί έγινε αυτό».

Μιλώντας σε σκληρή γλώσσα και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας Θ. Φορτσάκης αφού δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο έχει καταρρεύσει διοικητικά τόνισε: «Είναι απίστευτο να βγαίνει ο πρύτανης του αρχαιότερου πανεπιστημίου στη χώρα και λέει ότι το πανεπιστήμιο κλείνει και οι πολιτικοί να συμπεριφέρονται σαν να είπαμε καλημέρα». Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς από τους πρυτάνεις χθες δεν μίλησε για κινητοποιήσεις με κύριο χαρακτηριστικό το κλείσιμο των ιδρυμάτων, αντίθετα όλοι τόνισαν ότι οι πόρτες θα είναι ανοικτές αλλά μέσα δεν θα είναι… κανείς.

Πιστεύουμε στο ανοικτό πανεπιστήμιο. Δεν είναι νόμιμο να κλείνουμε τα ιδρύματα, αλλά οι καθηγητές μπορεί να απεργήσουν. Άρα η πόρτα ποτέ δεν θα κλείσει, αλλά τα πανεπιστήμια δεν θα λειτουργούν», είπε ο κ. Φορτσάκης, ενώ ο πρύτανης του Οικονομικού κ. Γάτσιος συμπλήρωσε: Το πανεπιστήμιο δεν είναι δική μας επιχείρηση για να το κλείνουμε και να το ανοίγουμε όποτε θέλουμε. Απλά δεν θα μπορεί να λειτουργεί.

Δυσφήμηση

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη δυσφήμηση που έχουν υποστεί τα δημόσια ιδρύματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μας λοιδόρησαν, υποτιμηθήκαμε, χαρακτηριστήκαμε ως συντεχνία. Συνεχίζουμε όμως να είμαστε συντεχνία όταν οι περισσότεροι από εμάς εξελέγησαν με τον νέο νόμο;».

Να γυρίσουν πίσω όλοι οι υπάλληλοι του ΑΠΘ που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ζήτησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι πρυτανικές αρχές και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ιδρύματος.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να δείξει συνέπεια προς τη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία ζήτησε αποτύπωση των δομών και αξιολόγηση από εξωτερικό αξιολογητή, τον οποίο επέλεξε το υπουργείο Παιδείας. Έχουμε το αποτέλεσμα που δείχνει ότι το ΑΠΘ χρειάζεται 969 διοικητικούς υπαλλήλους», δήλωσε ο αναπληρωτής πρύτανης Ερευνας και Συντονισμού, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, Θεόδωρος Λαόπουλος, και προσέθεσε: «Το ΑΠΘ έχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης σε όλες τις διοικητικές του υπηρεσίες».

Για εργασιακή ομηρεία στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο ΑΠΘ έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του πανεπιστημίου, Γιάννης Κουρμούλης. «Η υποστελέχωση έχει πάρει δραματικές διαστάσεις και η αδυναμία λειτουργίας έχει μέχρι στιγμής αποφευχθεί μέσα από ανορθόδοξες λύσεις, όπως διαθέσιμοι που εξακολουθούν να δουλεύουν, εργολαβικοί που προσλήφθηκαν για άλλα αντικείμενα, κ.α», είπε ο κ. Κουρμούλης.

Πηγή: Έθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου