Αθήνα, 17
Αίσθηση προκαλούν οι συνεχιζόμενες πληροφορίες περί ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κώστα Καραμανλή, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις και προβληματισμό τόσο στο κυβερνητικό κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση (ΝΔ) που βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εκλογή του νέου προέδρου της.
Ο πρώην εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή Θεόδωρος Ρουσόπουλος επιβεβαίωσε το πρωί της Πέμπτης τις επαφές του νυν και του πρώην πρωθυπουργού, ενώ νωρίτερα ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και γνωστός “καραμανλικός” Ε. Στυλιανίδης φέρεται να αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της περίφημης 17ωρης δραματικής Συνόδου Κορυφής τον Ιούλιο που κατέληξε στην υπογραφή του 3ου Μνημονίου, υπήρξε τηλεφώνημα Τσίπρα στον Καραμανλή.
Ειδικότερα, το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Αλέξη Τσίπρα επιβεβαίωσε ο Θ.Ρουσόπουλος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον Βήμα 99,5. «Έχουν υπάρξει μία-δύο επικοινωνίες» είπε, αποδίδοντας παράλληλα στον πρωθυπουργό χαρακτηριστικά ηγέτη που θυμίζουν τον Ανδρέα Παπανδρέου. “Οι όποιες επαφές έχουν κάποια πολιτικά πρόσωπα τέτοιας πολιτικής κατάταξης ή πολιτικού βεληνεκούς, για το καλό της χώρας, μόνο θετικές είναι», πρόσθεσε.
“Εμφανής η έλλειψη
του Καραμανλή”
Αναφερόμενος στο σημερινό πρωθυπουργό ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι “ένας άνθρωπος που κατάφερε σ’ αυτήν την ηλικία να γίνει αρχηγός κόμματος, να πάρει ένα κόμμα του 3% που έμπαινε-δεν έμπαινε στη Βουλή, να το φτάσει στο 35-36%, να γίνει κυβέρνηση, να καταφέρει να κερδίσει 3-4 αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και να χτυπιέται ο άλλος με το κεφάλι του στον τοίχο και να λέει «δεν είναι δυνατόν», δεν είναι ηγετική προσωπικότητα; Ε, τι να λέμε τώρα; Στοιχειωδώς να μην έχει παρωπίδες – κι εγώ δεν είμαι στο ίδιο κόμμα με τον Τσίπρα ούτε τον ψηφίζω – θα πει τότε ότι έχει ηγετικές ικανότητες. Τελεία!».
Σημείωσε μάλιστα ότι «σε πολλά στοιχεία, τουλάχιστον ως προς το μπαλκόνι και το δημόσιο λόγο του, μοιάζει με τον Ανδρέα Παπανδρέου, χωρίς τη βαρύτητα την πολιτική και την επιστημονική που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε καμία περίπτωση, διότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας μεγάλος καθηγητής στη διακυβέρνηση.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στη ΝΔ, ο Θ.Ρουσόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης, λέγοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να συνυπάρξουμε όλοι μετά την εκλογή αρχηγού». Παράλληλα, χαρακτήρισε λανθασμένη την επιλογή ο β’ γύρος των εσωκομματικών εκλογών να διεξαχθεί στις 10 Ιανουαρίου, ενώ υποστήριξε ότι η αλλαγή εκλογικού νόμου που επιχειρεί η κυβέρνηση μπορεί να ενισχύσει τις τάσεις διάσπασης στη Νέα Δημοκρατία.
«Αυτό το κόμμα δεν κατάφερε να προοδεύσει για να βγάλει έναν αρχηγό που θα είναι ένα νέο πρόσωπο -όχι απαραίτητα σε ηλικία» τόνισε ο πρώην υπουργός, εκτιμώντας ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κράτησε τη Νέα Δημοκρατία και ενίσχυσε τις δυνάμεις της στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Είπε, επίσης, ότι «η έλλειψη του Καραμανλή είναι εμφανής από την πολιτική ζωή και τη Νέα Δημοκρατία».
Η αποκάλυψη
Στυλιανίδη
Σε μια αποκάλυψη που ήδη προκαλεί συζητήσεις προχώρησε ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Ο κ. Στυλιανίδης αποκάλυψε ότι κατά την 17ωρη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τον Ιούλιο όταν παιζόταν η παραμονή της χώρας στο ευρώ μετά το δημοψήφισμα και τα capital controls, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.
Σύμφωνα με τον Βηματοδότη, απαντώντας σε στελέχη του λεγόμενου «σαμαρικού» στρατοπέδου σχετικά με τις κατηγορίες που προσάπτουν στους «καραμανλικούς» για «υπόγειες διαδρομές ανάμεσα σε καραμανλικά στελέχη της ΝΔ και κυβερνητικά στελέχη» ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρει: «Υπάρχει όντως θεσμική επικοινωνία και αλληλοκατανόηση ανάμεσα στην Κεντροδεξιά και στην Κεντροαριστερά. Αλλωστε η ορίτζιναλ Κεντροδεξιά δεν θέλει να δημιουργεί εχθρούς, θέλει να τους αγκαλιάζει και εν συνεχεία να τους νικά αγκαλιάζοντάς τους. Η μοναδική φορά που είχε ο κ. Καραμανλής απευθείας συνομιλία με τον κ. Τσίπρα ήταν κατά τη διάρκεια των 17ωρων διαπραγματεύσεων του πρωθυπουργού με τους δανειστές. Πέραν τούτου ουδέν».
Τρελά σενάρια
στο «παρά 5»: Ισως δεν
γινει ο δεύτερος γύρος
• Οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί κάνουν τα τελευταία χιλιόμετρα του
γαλάζιου προεκλογικού υπερμαραθωνίου των τριών μηνών.
Με το φόβο της διάσπασης να κυριαρχεί σε πολλά πολιτικά γραφεία κεντρικών στελεχών της Ν.Δ. για την επομένη των εσωκομματικών εκλογών, αλλά με εμφανή την αγωνία για το εάν θα κυλήσουν όλα ομαλά την προσεχή Κυριακή, οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί κάνουν τα τελευταία χιλιόμετρα του γαλάζιου προεκλογικού υπερμαραθωνίου των τριών μηνών.
Καταβάλλεται από όλους μεγάλη προσπάθεια για να κινητοποιηθούν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ.
Στη σκιά της δημόσιας ανησυχίας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ότι ίσως υπάρξει νέο τεχνικό πρόβλημα στο ηλεκτρονικό σύστημα διεξαγωγής των εκλογών, καταβάλλεται από όλους μεγάλη προσπάθεια για να κινητοποιηθούν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ.
Εξάλλου από τη συμμετοχή των μελών, στελεχών, φίλων και ψηφοφόρων της Ν.Δ. θα εξαρτηθούν πολλά για την εκλογική μάχη, ενώ από το αποτέλεσμα της Κυριακής και τα ποσοστά των υποψηφίων θα φανεί εάν θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος την 10η Ιανουαρίου.
Παρά το γεγονός ότι όλοι δημόσια εμμένουν στην άποψη πως το καταστατικό ορίζει το 50%+1 για την εκλογή από τον πρώτο γύρο, εάν ο πρώτος έχει ποσοστό άνω του 40%, περίπου 42-43% και η διαφορά του από τον δεύτερο είναι της τάξεως των 15 ποσοστιαίων μονάδων, είναι πολύ πιθανόν να μην διεξαχθεί, κατόπιν συμφωνίας όλων, ο δεύτερος γύρος.
Αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια δείχνουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να είναι πρώτος στην κούρσα, αν και τα ποσοστά διαφέρουν ανάλογα με την εταιρεία. Εάν ο ίδιος είναι δεύτερος, κάτι που θεωρείται δύσκολο να συμβεί, τότε ίσως να παραιτηθεί και να μην συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο. Εάν είναι πρώτος, που είναι και το πιο πιθανό, θα εξαρτηθεί από τον δεύτερο και τη διαφορά που θα υπάρξει, εάν θα γίνει ή όχι ο δεύτερος γύρος.