Γράφει ο
Μοράρης Κ. Εμμανουήλ,
διαιτολόγος-διατροφολόγος
Χριστούγεννα χωρίς γλυκό δεν γίνεται έτσι για να το απολαύσουμε χωρίς στερήσεις θέλει προσοχή στην ποσότητα και στα υλικά.
Μερικές συνταγές, για να είναι πιο υγιεινές μπορούν να γίνουν αλλαγές στα υλικά τους όπως: Αντικαθιστούμε την ζάχαρη άχνη με μείγμα φρουκτόζης και στέβια 50-50 σε αναλογία. Το βούτυρο μπορεί να αντικατασταθεί με φυτική μαργαρίνη ή με μείγμα από φυτική μαργαρίνη και κάποιο ελαφρύ σπορέλαιο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο, το τελευταίο δίνει στους κουραμπιέδες γεύση ξηρού καρπού. Αντί για αμύγδαλα μπορούμε να φτιάξουμε τους κουραμπιέδες με κομμάτια αποξηραμένων φρούτων που περιέχουν μόνο σάκχαρα και καθόλου λιπαρά, ενώ για πιο υγιεινή εκδοχή φτιάχνουμε τους κουραμπιέδες με αλεύρι ολικής άλεσης. Προσοχή όμως: Την άχνη που χρησιμοποιούμε για να πασπαλίσουμε στο τέλος τους κουραμπιέδες την αντικαθιστούμε με φρουκτόζη και όχι με υποκατάστατα ζάχαρης χωρίς σχεδόν καθόλου θερμίδες γιατί έχουν υπερβολικά γλυκιά γεύση και θα κάνουν τους κουραμπιέδες να γλυκίζουν έντονα.
Αντικαθιστούμε στα μελομακάρονα την ζάχαρη με στέβια, για να μειώσουμε το θερμιδικό τους περιεχόμενο. Αντί για λευκό αλεύρι βάζουμε αλεύρι ολικής άλεσης στα μελομακάρονα και δεν τα σιροπιάζουμε απλά τα μελώνουμε με μέλι που έχουμε ζεστάνει ελαφρώς σε μπεν-μαρί η σε φούρνο μικροκυμάτων. Επίσης αφαιρούμε από τη συνταγή την καρυδόψιχα για να μειώσουμε και άλλο τις θερμίδες και το λίπος.
Μελωμένα μελομακάρονα
Υλικά
• 2 φλιτζάνια λάδι
• 3/4 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1 κιλό αλεύρι
• ¼ του φλιτζανιού κονιάκ
• 2 κ.σ baking powder ή μαγειρική σόδα
• Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
• 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
• Κανέλα και γαρύφαλλο
• Υλικά για το σιρόπι: 2 φλιτζάνια μέλι
• 2 φλιτζάνια νερό
• 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το χυμό του πορτοκαλιού, την σόδα, το κονιάκ, τα μπαχαρικά, ένα κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι μέσα σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφού γίνει ένα συμπαγές μείγμα πλάθουμε σε μικρά μεγέθη τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε στους 180 °C. Τα τοποθετούμε σε μια βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε από πάνω το σιρόπι.
Τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι και λίγη κανέλα. Για το σιρόπι ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το μείγμα για περίπου λεπτά.
Χιονάτοι κουραμπιέδες
Υλικά
• 2 φλιτζάνια λάδι
• 1 φλιτζάνι φυτίνη ή φρέσκο βούτυρο
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη για τη ζύμη και όσο χρειαστεί για να καλύψουμε τους κουραμπιέδες στο τέλος (περίπου ¼ του φλιτζανιού)
• 2 κρόκους αυγών
• 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
• 2 βανίλιες
• 1 κιλό αλεύρι
• 1 ½ φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρδισμένα και κομμένα
• 1 φλιτζάνι ροδόνερο
• 1 κ.γ μαγειρική σόδα
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο δοχείο του μπλέντερ το λάδι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τους κρόκους, το κονιάκ, τις βανίλιες, το αμύγδαλο και το αλεύρι. Χτυπάμε καλά τα υλικά για να γίνει ένα ομοιογενές υλικό και στη συνέχεια αφήνουμε τη ζύμη για λίγα λεπτά να ηρεμήσει. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μικρά κομμάτια, τους τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Αφού ψηθούν ρίχνουμε από πάνω το ροδόνερο και τους πασπαλίζουμε με την άχνη.
Βασιλόπιτα κέικ με μήλα
Υλικά
• 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 1 ποτήρι λάδι
• 2/3 του ποτηριού ζάχαρη
• 1 ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά ή 1 γιαούρτι έως 5%
• 4 μεγάλα μήλα
• ¼ του ποτηριού καρύδια
• ¼ του ποτηριού σταφίδες μαύρες και ξανθές
• 2 κ.σ σουσάμι
• 4 αυγά
• Κανέλλα και βανίλια
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι, το αλεύρι, το γάλα, και την βανίλια Κόβουμε τα μήλα σε ψιλές φέτες. Παίρνουμε ένα ταψί 28 εκ. και ρίχνουμε το μισό υλικό από το αρχικό μείγμα. Στη συνέχεια στρώνουμε από πάνω τα μήλα αφού τα πασπαλίζουμε με δυο κουταλιές ζάχαρη, τις σταφίδες, τα καρύδια και μια κουταλιά κανέλα. Προσθέτουμε από πάνω την άλλη δόση της ζύμης και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε στους 170-200°C περίπου για τρία τέταρτα της ώρας.