Της Στεφανίας Σούκη
Υστατες προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθούν έστω και την τελευταία στιγμή η «κάθετη» εφαρμογή του φόρου διαμονής και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από τις αρχές του νέου έτους καταβάλλουν οι ξενοδόχοι των νησιών που επλήγησαν από το προσφυγικό.
Στην Κω, οι φορείς του νησιού με το δήμο έχουν συμφωνήσει την προκήρυξη απεργίας σε όλο το νησί για την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, την ίδια στιγμή που οι ξενοδόχοι της Λέσβου απευθύνουν ύστατη έκκληση σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη προσβλέποντας «στην από μέρους σας προσωπική παρέμβαση, με θετική έκβαση, τόσο για την επ΄ αόριστο διατήρηση (αν όχι επιστροφή στους ισχύοντες πριν το Σεπτ.2017) συντελεστές ΦΠΑ, όσο και για την απόσυρση του φόρου διαμονής στα νησιά, της (με βαρύ τίμημα) προσφυγόπληκτης Περιφ. Βορ. Αιγαίου».
Ο δήμος της Κώ και το σύνολο σχεδόν των φορέων του νησιού χαρακτηρίζουν ως «ολέθρια και εγκληματική πράξη την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Η Κως δεν μπορεί να τιμωρείται με αυτό τον τρόπο, όταν μάλιστα έχει υποστεί και εξακολουθεί να υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού αλλά και να προσπαθεί, αβοήθητη, να κλείσει μόνη της τις πληγές που άνοιξε ο ισχυρός σεισμός της 21ης Ιουλίου».
Η Κως, όπως αναφέρουν οι φορείς (Δικηγορικός Σύλλογος Κω, Ιατρικός Σύλλογος Κω, Ενωση Ξενοδόχων Κω, Επιμελητήριο Δωδεκανήσου – Παράρτημα Κω, Μόνιμη Επιτροπή Τ.Ε.Ε. Παράρτημα Κω, Εμπορικός Σύλλογος Κω, Οικονομικό Επιμελητήριο Παράρτημα Δωδ/σου, Ενωση Ταξί κ.α.) δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο όταν προσφέρει σημαντικά δημόσια έσοδα στην εθνική οικονομία μέσα από τον τουρισμό και όταν, αποδεδειγμένα, δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα από την πλευρά του Κράτους και της Κεντρικής Εξουσίας σε σύγκριση την προσφορά του νησιού μας.
«Αν κάποιοι στην Ευρώπη, θεωρούν στρέβλωση τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τότε να καταργήσουν και το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στην Κορσική για την Γαλλία, στις Κανάριες Νήσους για την Ισπανία αλλά και για νησιά στη Γερμανία την Πορτογαλία και τη Φινλανδία.
Γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει η Ευρώπη της ισότητας, της αλληλεγγύης και της Περιφερειακής Συνοχής και Ανάπτυξης. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, την οποία θα στηρίξουν όλα τα κόμματα».
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, το δημοσιονομικό κόστος είναι μικρό και μπορεί να καλυφθεί από ισοδύναμα που μπορούν να αποφέρουν πάνω από 100 εκατ. ευρώ, όπως οι περικοπές δημοσίων δαπανών που σχετίζονται με προμήθειες, μετακινήσεις προσωπικού και αγοράς υπηρεσιών τρίτων.
«Θα επιβληθούν αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το υψηλό κόστος μεταφοράς προσώπων, υπηρεσιών, αγαθών και πρώτων υλών από και προς το νησί μας. Ένα κόστος που είναι μικρότερο για άλλες περιοχές της χώρας και για την ηπειρωτική Ελλάδα. Θα πληγεί καίρια ο τουρισμός μας. Το κόστος, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, στην οικονομία των νησιωτικών περιοχών, θα είναι ολέθριο».
Αντίστοιχα, από την πλευρά των ξενοδόχων της Λέσβου, ζητείται η απαλλαγή από τον φόρο διαμονής και για η επ’αόριστο διατήρηση (αν όχι μείωση) των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίας. Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο κ. Περικλης Αντωνίου, μέλος δ.σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και τ. Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου προτείνει να ισχύσει η πρόσφατη πρόταση του Προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου: «Σύμφωνα με αυτήν, η διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων, με βάση των προϋπολογισμό του 2018, εσόδων απ’ την επιβολή του Φόρου Διαμονής (καθόλου αναλογικού, ούτε ανταποδοτικού, επιβαλλόμενου παράλληλα και συγχρόνως μαζί με, ήδη προϋφιστάμενο για την ίδια αιτία και υπηρεσία της διαμονής, το τέλος επιτηδεύματος), ύψους 74 εκατ. ευρώ και των κατά πολύ υψηλότερων, εκτιμούμενων, από τον ΣΕΤΕ, εσόδων ύψους 200 εκατ. ευρώ, προτείνεται να διατεθούν για την επ’ αόριστον διατήρηση (αν όχι μείωση) των συντελεστών ΦΠΑ των πολύπαθων νησιών του Αιγαίου.
Παράλληλα, προτείνεται να εξαιρεθούν τα νησιά αυτά και από την επιβολή του επαχθούς (ενδεικτικά για τις μικρές π.χ. κάτω των 50 δωματίων και χαμηλού μέσου ετήσιου τιμήματος διανυκτέρευσης π.χ. μέχρι 100 ευρώ, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις), φόρου διαμονής», όπως επισημαίνεται στην επιστολή.
Οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι στην περίπτωση της «απίθανης και δυσάρεστης» αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα πρέπει να ‘ναι ήπια και σταδιακή π.χ. κατά μισή ή μία ποσοστιαία μονάδα ανά 2-3ετία, όχι μεγάλη και ξαφνική, η οποία συνιστά «βίαιη αναπροσαρμογή» μ’ απρόβλεπτες συνέπειες στην οικονομία των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
newmoney.gr