Παραμένει ανοιχτή η πρόχειρη δομή που λειτουργεί εδώ και 4,5 χρόνια, ως προσωρινός καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών, στα παλαιά σφαγεία (στην είσοδο του εμπορικού λιμένα Ρόδου).
Σήμερα, στην δομή φιλοξενούνται 93 άτομα (πρόσφυγες και μετανάστες) ενώ οι μετακινήσεις είναι συνεχείς, καθώς κάποιοι φεύγουν –οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα- κάποιοι μεταφέρονται σε άλλα νησιά ή φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία που εκμισθώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Χτες το πρωί, επισκέφθηκε την δομή εκπρόσωπος της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ ενημερώνοντας τούς προσωρινά φιλοξενούμενους για το πρόγραμμα επαναπατρισμού – εθελούσιες επιστροφές (δηλαδή για όσους ενδιαφέρονται να γυρίσουν στην πατρίδα τους).
Ως επί το πλείστον, οι πρόσφυγες και μετανάστες που περνούν από την Ρόδο και τα νησιά μας, δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται αλλά επιθυμούν να προωθηθούν σε ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, τους παρέχουν οικονομική βοήθεια με την μορφή χορήγησης επιδόματος ανά άτομο ή την φιλοξενία τους σε άλλο χώρο, ξενοδοχείο ή hotspot σε άλλο νησί.
«Στην πρόχειρη δομή που λειτουργεί εδώ και 4,5 χρόνια, στα παλαιά σφαγεία φιλοξενούνται σήμερα 93 άτομα. Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου μεταφέρθηκε μια οικογένεια με τρία παιδιά και μία γυναίκα με τον ενήλικα γιο της (Σομαλοί) στην Τήλο. Στην Ρόδο υπάρχουν πολλά άτομα, οι περισσότεροι άνδρες, κάποιες οικογένειες, μία έγκυος γυναίκα και αρκετά παιδιά. Κάποιες γυναίκες είναι μόνες τους από την Σομαλία, καθώς και κάποιοι άνδρες, ενώ οι περισσότεροι είναι από Παλαιστίνη, Μπαγκλαντές, Αίγυπτο, Θιβέτ, Ιράκ, Πακιστάν και Συρία. Οι εθελοντές, παραμείναμε τελικά στις επάλξεις αφού έρχεται κόσμος καθημερινά και μας φέρνει τρόφιμα. Πρέπει κάποιος να τα ελέγχει ειδάλλως θα υπάρξουν προβλήματα και θα σημειωθούν συμπλοκές και τσακωμοί μεταξύ τους», δήλωσε στην «δημοκρατική» ο κ. Ντίνος Μαντικός, ο οποίος είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες ότι επρόκειτο να αποχωρήσει οριστικά (ύστερα από 4,5 χρόνια) από την συγκεκριμένη δομή.
Την ίδια ώρα, οι προσωρινά φιλοξενούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, κυκλοφορούν ελεύθερα στην πόλη της Ρόδου (καθώς δεν είναι σε καθεστώς κράτησης για να μεταφερθούν στο Λιμεναρχείο ή να τους αναλάβει η Αστυνομία).
Να σημειωθεί ότι την δομή επισκέπτονται συχνά και εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με την ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας, που έχουν αρμοδιότητα για την μεταφορά όσων επιθυμούν σε ξενοδοχεία ή σε άλλα μέρη και διανέμουν οικονομικά επιδόματα.
«ΟΧΙ» ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟ
ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΟΔΟΥ
Όπως έγραψε η «δ» μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο αντιδήμαρχος Μετανάστευσης κ. Στράτος Καρίκης, ξεκαθάρισε ότι «η Ρόδος δεν είναι πέρασμα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αυτή την στιγμή, η άτυπη δομή στα σφαγεία φιλοξενεί κυρίως, μετανάστες» ενώ αποκάλυψε ότι υπήρξαν (και υπάρχουν) προτάσεις, για δημιουργία κλειστού κέντρου φιλοξενίας στην Ρόδο, αλλά η νέα δημοτική αρχή, έχει απορρίψει τα αιτήματα. Η Ύπατη Αρμοστεία διέψευσε, ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο
Ο κ. Καρίκης είχε σημειώσει, πως κάποιοι επιχειρηματίες που έφερναν συστηματικά τρόφιμα στην δομή, ζήτησαν από την δημοτική αρχή να προχωρήσει σε διαγωνισμούς και να αναλάβουν την σίτιση. Αυτό όμως, επειδή απαιτεί την ύπαρξη ολοκληρωμένης δομής (hot spot) η δημοτική αρχή, θέλει να το εξετάσει υπό άλλους όρους με στόχο την μόνιμη και συστηματική βάση της σίτισης:
«Ο Δήμος θα ενισχύει εθελοντικά την δομή αυτή αλλά να δημιουργηθεί hotspot. Η Ρόδος είναι πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός και δεν μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιες δομές. Τα πράγματα θα συνεχιστούν ως έχουν. Όλοι μας κι εγώ προσωπικά, σεβόμαστε την τεράστια προσφορά των εθελοντών. Θα είμαστε δίπλα στους εθελοντές (προς το παρόν)» όπως διαβεβαίωσε.