Τοπικές Ειδήσεις

Συμπεράσματα και αποφάσεις της συνέλευσης κατοίκων της Νότιας Ρόδου

Το Σάββατο 14/12 πραγματοποιήθηκε συνέλευση κατοίκων των χωριών της Νότιας Ρόδου στο δημαρχείο Γενναδίου, μετά από κάλεσμα της επιτροπής αγώνα με δύο θέματα:

1. Αποτίμηση των κινητοποιήσεων για την υγεία, νέες δράσεις.

2. Συζήτηση για την πρόσφατη πλημμύρα, αιτήματα για άμεση αποκατάσταση κατεστραμμένων υποδομών και άμεση αποζημίωση των πληγέντων. Μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στα χωριά μας.

Όσον αφορά το θέμα της υγείας, έγινε πλούσια συζήτηση και αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για την προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης για την διαλυτική κατάσταση των δομών δημόσιας υγείας της περιοχής μας. Χαρακτηριστικό είναι πως η κυβέρνηση δεν καταδέχεται ούτε να απαντήσει, παίρνοντας δημόσια θέση στα δίκαια και διαχρονικά αιτήματα των κατοίκων της Νότιας Ρόδου, για τα οποία βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις από το 2014.

Απ’ ότι φαίνεται οδηγούμαστε σε άλλη μια χρονιά που όλο το βάρος θα το σηκώσουν οι αγροτικοί γιατροί μόνοι τους, χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό και χωρίς ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Π.Ι. Γεννάδιου. Οι αγροτικοί γιατροί ήδη βρίσκονται στα όρια τους, καθώς κάνουν απλήρωτες εφημερίες, χωρίς να απαλλάσσονται από τα καθήκοντα τους την επόμενη ημέρα. Τον προηγούμενο μήνα υπήρξε γιατρός που έκανε 20 εφημερίες! Αν δεν αντέχουν τώρα οι αγροτικοί γιατροί ας φανταστούμε τι θα γίνει τη σεζόν που η Νότια Ρόδος θα έχει 30000 πληθυσμό και ο μέσος όρος των περιστατικών κάθε βράδυ είναι 30!

Αυτή η τραγική κατάσταση οφείλεται στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει από 31/08/2019 τις ενεργές εφημερίες στα περιφερειακά ιατρεία προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα. Όσο συνεχίζεται η πολιτική της μείωσης της χρηματοδότησης στην δημόσια υγεία, θα χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές.

Με αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκε στην συνέλευση κατοίκων να συνεχίσουμε πολύμορφα την δραστηριότητα μας το επόμενο τρίμηνο με:

· Πλατιά σύσκεψη τον Ιανουάριο στην πόλη της Ρόδου με κατοίκους και φορείς της Νότιας Ρόδου αλλά και από άλλες δημοτικές ενότητες του νησιού που έχουν αντίστοιχα προβλήματα, καθώς και φορείς εργαζομένων από τον χώρο της υγείας. Το θέμα της σύσκεψης είναι η καλύτερη οργάνωση και συντονισμός του αγώνα για δημόσια δωρεάν υγεία, κοινωνικό αγαθό για όλους.

· Κινητοποίηση τον Φεβρουάριο στην Περιφέρεια, καθώς η περιφερειακή αρχή δεν έχει βρει χρόνο να συζητήσει στο περιφερειακό συμβούλιο το υπόμνημα για τις δομές υγείας στην Νότια Ρόδο, που έχουμε καταθέσει από τον Νοέμβριο του 2018.

· Τον Μάρτιο διοργάνωση για δεύτερη χρονιά ΗΜΕΡΙΔΑΣ με θέμα η υγεία είναι δικαίωμα των εργαζόμενων και των κατοίκων της Νότιας Ρόδου.

Συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις παραπάνω δραστηριότητες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην ανάγκη να κατασκευαστεί άμεσα νέα γέφυρα στο Χαράκι. Εκφράστηκε η έντονη ανησυχία που υπάρχει, καθώς με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την κατάρρευση της γέφυρας, σε κάθε ισχυρή βροχόπτωση θα «κόβεται» το νησί στα δύο και θα μένουν αποκλεισμένοι οι πάνω από 10.000 κάτοικοι των δημοτικών ενοτήτων Νότιας Ρόδου και Λινδίων.

Επιπλέον εκφράστηκε ο φόβος για τον αν οι ιταλικές γέφυρες σε Μαλώνα και Μάσσαρι «σηκώνουν» τόση κυκλοφορία και αναρωτιόμαστε αν η περιφερειακή αρχή έχει προχωρήσει στους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις για αυτές τις γέφυρες, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των διερχόμενων. Ακόμη η δεύτερη παράκαμψη στο Χαράκι μέσα από το ποτάμι και δίπλα από την θάλασσα είναι αρκετά επικίνδυνη.

Επίσης τονίστηκε πως αν δεν βρεθεί προσωρινή λύση, μέχρι την κατασκευή νέας γέφυρας, την τουριστική σεζόν θα υποφέρουμε καθώς οι δύο υφιστάμενες παρακάμψεις δεν «αντέχουν» τόση κίνηση. Το κύριο όμως είναι σε οποιαδήποτε προσωρινή λύση να διασφαλιστεί η ασφάλεια των διερχομένων, παίρνοντας υπ’ όψη την κατά πολύ αυξημένη κίνηση που υπάρχει την τουριστική περίοδο.

Το συμπέρασμα τελικά είναι πως οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής είναι πολύ μεγάλες, καθώς γνώριζαν το πρόβλημα της γέφυρας στο Χαράκι χρόνια και δεν έπραξαν απολύτως τίποτα μέχρι «να φτάσει ό κόμπος στο χτένι» και να πέσει η γέφυρα.

Η συνέλευση κατέληξε να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες υπόμνημα αιτημάτων σε περιφέρεια και δήμο που θα επικεντρώνεται σε τρία σημεία:

1. Στην ανάγκη άμεσα να ξεκινήσουν οι μελέτες για νέα γέφυρα. Η όποια προσωρινή λύση που πρέπει να δοθεί εδώ και τώρα ,ώστε να μην κόβεται το νησί στα δύο στις κακοκαιρίες, να διασφαλίζει την ασφάλεια των διερχομένων.

2. Να γίνουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που έχει ανάγκη το νησί μας, ώστε να μην κινδυνεύουν σε κάθε κακοκαιρία, οι ζωές και οι περιουσίες μας. Να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την πολιτική προστασία που είναι πολύ χαμηλή.

3. Να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από την πρόσφατη κακοκαιρία και να αποζημιωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις. Να αποκατασταθούν οι ζημιές σε οικισμούς και αγροτικούς δρόμους τα χωριά μας.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ 17/12/2019

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου