Μετά από περίπου 15 ολόκληρα χρόνια, κι αφού όλες οι προτάσεις για εύρεση λύσης έχουν πέσει στο κενό, με πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου και τη συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θα λειτουργήσει από το επόμενο έτος φαρμακείο στο Καστελλόριζο!
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, με το Καστελλόριζο να βρίσκεται στο επίκεντρο των εθνικών εξελίξεων, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα προβλήματα του ακριτικού νησιού, τα οποία παραμένουν και ταλανίζουν τους κατοίκους κι όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, η λειτουργία φαρμακείου στο Καστελλόριζο παραμένει άλυτος γρίφος και όλα τα αιτήματα, οι επιστολές και οι προστάσεις που κατατίθενται προς το Υπουργείο Υγείας διαχρονικά από το 2008, από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, έχουν πέσει στο κενό.
Πλέον ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης και ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, αποφάσισαν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, εξοπλίζοντας το φαρμακείο και καλύπτοντας το μισθό του φαρμακοποιού, από δικούς τους πόρους σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν όχι μόνο πάγιο αίτημα των κατοίκων αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμά τους.
Όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, ήδη έχουν γίνει οι πρώτες ενέργειες που αφορούν στη διαμόρφωση του οικήματος και θα ακολουθήσει ο εξοπλισμός και οι διαδικασίες για την απασχόληση φαρμακοποιού στο νησί, με το κράτος και αυτή την φορά να είναι ο μεγάλος «απών» από την επίλυση προβλημάτων που θα έπρεπε να είχαν ήδη επιλυθεί.
Εξάλλου, όλα αυτά τα χρόνια, οι προτάσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, που για άλλη μια φορά δείχνει το ανθρώπινό του πρόσωπο και ενισχύει τον κοινωνικό του ρόλο, έχουν πέσει στο κενό με πιο τρανταχτό παράδειγμα, την πρόταση, να καλύπτουν τις ανάγκες των ακριτικών νησιών που δεν διαθέτουν φαρμακεία, οπλίτες φαρμακοποιοί για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ακριτών.
Η πρόταση αυτή είχε κατατεθεί αρχικά το 2013 και παρ΄ότι υπήρχε η τότε σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και είχε αποσταλεί το σχετικό αίτημα προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Καστελλορίζου, αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο άρθρο 32 του Ν. 3402/ 2005 αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ρητά ότι: «Στα νησιά Τήλο, Αστυπάλαια, Καστελόριζο, Χάλκη και Λειψούς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, καθώς και στα νησιά Ψαρά και Οινούσες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, επιτρέπεται, εφόσον δεν λειτουργούν φαρμακεία, η χορήγηση, με απόφαση του Νομάρχη, άδειας ιδρύσεως και λειτουργίας παραρτημάτων φαρμακείων στο Σωματείο του Διανεμητικού Λογαριασμού του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου και στο Σωματείο του Διανεμητικού Λογαριασμού του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χίου αντίστοιχα, κατ’εξαίρεση των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.1963/ 1991 (ΦΕΚ 138 Α’).
Τα ως άνω παραρτήματα λειτουργούν υπό τη διεύθυνση φαρμακοποιών που υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στη Δωδεκάνησο και στη Χίο αντίστοιχα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παραγράφου αυτής. 2. Σε περίπτωση αδυναμίας του Διανεμητικού Λογαριασμού των Φαρμακευτικών Συλλόγων Δωδεκανήσου και Χίου αντίστοιχα, να συστήσει και λειτουργήσει παράρτημα φαρμακείου σε ένα από τα νησιά της παραγράφου 1, επιτρέπεται η χορήγηση, με απόφαση του Νομάρχη, άδειας ιδρύσεως και λειτουργίας παραρτήματος φαρμακείου σε ένα από τα ανωτέρω νησιά, σε φαρμακοποιό που έχει σε νόμιμη λειτουργία φαρμακείο σε γειτονικό δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Δωδεκανήσου και Χίου αντίστοιχα. Εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση από περισσότερους φαρμακοποιούς, λαμβάνεται υπόψη η σειρά προτεραιότητας υποβολής της αιτήσεως.
Τα ως άνω παραρτήματα λειτουργούν υπό την επίβλεψη του φαρμακοποιού που έλαβε τη σχετική άδεια και υπό τον όρο ότι σε αυτά υπηρετεί αδειούχος βοηθός φαρμακείου.
3. Οι χορηγούμενες άδειες για την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων φαρμακείων στα νησιά της παραγράφου 1 καθίστανται άκυρες μετά την πάροδο τριών μηνών από τη λειτουργία φαρμακείου σε αυτά.
4. Απαγορεύεται η κατοχή, αποθήκευση, πώληση και διακίνηση ναρκωτικών που πίνακα Γ του άρθρου 1 του ν. 1729/1987 (ΦΕΚ 144 Α’1 στα παραρτήματα φαρμακείων των παραγράφων 1 και 2. Οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του α.ν.1844/ 1939 (ΦΕΚ 298 Α’), όπως εκάστοτε ισχύει.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Άμυνας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δύναται να επεκταθεί η δυνατότητα λειτουργίας παραρτημάτων φαρμακείων κατά τον ίδιο τρόπο και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα ή κοινότητες της ηπειρωτικής Ελλάδας εφόσον συντρέχουν οι αυτοί λόγοι».
Μάλιστα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, είχε δηλώσει την πρόθεση να αναλάβει να προμηθευτεί με δαπάνες του διανεμητικού λογαριασμού:
α) Τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την ίδρυση του φαρμακείου: τις εγκαταστάσεις, τα ερμάρια, τις προθήκες τοποθέτησης φαρμάκων. β) Την ηλεκτρονική υποδομή μηχανοργάνωσης – μηχανογράφησης, εφαρμογή καταγραφής και διάθεση των φαρμάκων.
γ) Τον εφοδιασμό τον Φαρμακείου με τα απαιτούμενα φάρμακα και σκευάσματα σε κάθε ένα από τα νησιά όπου θα προσφέρει τις υπηρεσίες του οπλίτης φαρμακοποιός.
Όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία του φαρμακείου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρόδου, ζητά την εκπαίδευση επί 20ήμερο του οπλίτη – φαρμακοποιού στη Ρόδο (ταυτόχρονα με την προετοιμασία εγκατάστασης του φαρμακείου στο Καστελλόριζο και σε όποιο άλλο νησί υπηρετήσει οπλίτης φαρμακοποιός).
β) Τη λήψη μέριμνας από το Γ.Ε.Σ., ώστε ένα μήνα πριν από την απόλυση του υπηρετούντος οπλίτη φαρμακοποιού να παρουσιάζεται ο αντικαταστάτης του για την απαιτούμενη εκπαίδευση – ενημέρωση στα συστήματα μηχανοργάνωσης και διάθεσης φαρμάκων.
γ) Τη διαχείριση των χρημάτων και την απόδοση αυτών εκ μέρους του οπλίτη φαρμακοποιού σε ημερήσια βάση με την κατάθεση τον υπολοίπου κλεισίματος ταμείου ημέρας, την επόμενη ημέρα σε τραπεζικά λογαριασμό του διανεμητικού λογαριασμού.
Ωστόσο, το δυσκίνητο κράτος, επιλέγει όλα αυτά τα χρόνια, να γυρνάει την πλάτη στα ουσιαστικά προβλήματα του Καστελλορίζου, και να δίνει υποσχέσεις μόνον όταν το νησί στοχοποιείται από την γείτονα χώρα, αγνοώντας τον καίριο γεωστρατηγικό ρόλο του και τη σπουδαιότητα να δίνονται κίνητρα και διευκολύνσεις στους λιγοστούς κατοίκους να παραμένουν και να δραστηριοποιούνται στον τόπο τους.
https://www.dimokratiki.gr/18-12-2020/farmakeio-sto-kastellorizo-apo-to-epomeno-etos-dothike-lysi-apo-ton-farmakeytiko-syllogo-kai-tin-perifereia-n-aigaioy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.