Ειδήσεις

Bloomberg: Ξανά σε crisis mode η ευρωζώνη λόγω ΕΚΤ και Ελλάδας

Ξανά σε crisis mode η ευρωζώνη καθώς πρώτα η ΕΚΤ και στη συνέχεια η Ελλάδα, αποφασίζουν, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Είναι κάτι οικείο για την ευρωζώνη, η οποία πέρασε τα πέντε τελευταία χρόνια να αγωνίζεται να περάσει σε ανάπτυξη, να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ακόμη και την ίδια την ύπαρξή της, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Οι τελευταίες ανησυχίες, οδηγούν την περιοχή ξανά στην λίστα ανησυχιών των επενδυτών, των αξιωματούχων και των φορέων χάραξης πολιτικής που οδηγούνται στην ετήσια συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Επίσης, οι εκλογές στην Ελλάδα σε έξι ημέρες μπορεί να δώσουν ένα κομμάτι της εξουσίας σε ένα κόμμα που θέλει να επαναδιαπραγματευτεί την λιτότητα πάνω στην οποία βασίζεται η διάσωση της χώρας, πιθανώς λειτουργώντας ως preview για τις εκλογές στην Πορτογαλία και την Ισπανία, και αναζωπυρώνοντας την συζήτηση για έξοδο από το ευρώ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, προσπαθεί να βρει διασυνοριακή συναίνεση για το πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς η απειλή του αποπληθωρισμού αιωρείται πάνω από την περιοχή και οι κυβερνήσεις αντιδρούν στο να κάνει περισσότερα.

«Η πολιτική στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ προβληματική παρά το ότι η οικονομία φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα», δηλώνει ο ιδρυτής και πρόεδρος του Eurasia Group, Ian Bremmer. «Όπου και να κοιτάξεις πολιτικά, η Ευρώπη είναι σε άσχημο σημείο φέτος».

Πρόκειται για μια αντιστροφή της τύχης σε σχέση με το προηγούμενο έτος όταν ο Draghi δήλωνε στο Νταβός ότι βλέπει ενδείξεις μιας «δραματικής» βελτίωσης στην υγεία της οικονομίας, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble τόνιζε ότι η κρίση έχει τελειώσει.

Σε μια ένδειξη των ανησυχιών που επέστρεψαν, το ευρώ έχει διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας έναντι του δολαρίου. Η πτωτική τροχιά του ευρώ συνδυάστηκε με την απροσδόκητη απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας στις 15 Ιανουαρίου να καταργήσει την ελάχιστη ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ, προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά. Το ευρώ υποχώρησε περισσότερο από 3% την προηγούμενη εβδομάδα

Η πρώτη από τις εκλογικές μάχες αυτού του χρόνου θα είναι στην Ελλάδα. Οι εκλογές λαμβάνουν χώρα στις 25 Ιανουαρίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις μετά από πέντε χρόνια δημοσιονομικής λιτότητας και με την ανεργία κοντά στο 25%. Το κόμμα υπόσχεται να χαλαρώσει την δημοσιονομική λιτότητα από την οποία εξαρτάται η βοήθεια, και αναζητά απομείωση του ελληνικού χρέους.

Κάτι τέτοιο θα βάλει την χώρα σε πορεία σύγκρουσης με την τρόικα, η οποία έχει κρατήσει «ζωντανή» την χώρα με τα δάνεια των 240 δισ. ευρώ από το 2010.

Ενώ ο Αλ. Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα θα χάσει την οικονομική στήριξη εάν καταρρεύσει το πρόγραμμα διάσωσης. Ορισμένοι στην Γερμανία έχουν επίσης εκφράσει την πεποίθηση ότι μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν τώρα διαχειρίσιμη, παρά το ότι η Καγκελάριος Angela Merkel θέλει να παραμείνει.

Υπάρχουν κάποιοι λόγοι για να πιστεύει κανείς ότι δεν θα υπάρξει διάχυση στις αγορές εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ. Τα προγράμματα βοήθειας υπάρχουν για να υπερασπιστούν τις αγορές και τα κρατικά δημοσιονομικά είναι τώρα σε καλύτερη κατάσταση, με τις αποδόσεις ομολόγων να υποχωρούν σε επίπεδο ρεκόρ στην Ιταλία και στην Ισπανία, ακόμη και εν τω μέσω σπέκουλας για ένα Grexit.

Ωστόσο, η Laura Tyson, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Berkeley, και πρώην σύμβουλος του προέδρου Bill Clinton, επισημαίνει πως η ιδέα ότι μια έξοδος της Ελλάδας θα είναι διαχειρίσιμη, «είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι».

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου