Οργάνωναν μέσα από τη φυλακή δολοφονίες, εκρήξεις και εκβιασμούς σε βάρος όσων δεν συμμορφώνονταν στις εντολές τους. Κινούνταν με άνεση σε όλες τις πτέρυγες, στο αρχιφυλακείο, το ιατρείο, δέχονταν και επισκεπτήριο -ακόμη και για ερωτικές συνευρέσεις- στο κελί τους!
Τη μεγαλύτερη οργάνωση μπράβων που εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια σκορπούσε τον τρόμο με την εγκληματική της δράση εξάρθρωσαν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής. Με αρχηγικά μέλη τους γνωστούς έγκλειστους των ελληνικών φυλακών Παναγιώτη Βλαστό, Γιάννη Σκαφτούρο και Βασίλη Στεφανάκο, η ομάδα των κακοποιών κατηγορείται για σωρεία αδικημάτων, μεταξύ των οποίων συμβόλαια θανάτου, εκρήξεις και εκβιάσεις με το πρόσχημα της παροχής προστασίας.
Στο… μενού της ελληνικής Καμόρα συμπεριλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η βομβιστική επίθεση σε δικαστικούς λειτουργούς σε Χαλάνδρι και Λάρισα, η σχεδιαζόμενη απαγωγή υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους, το «συμβόλαιο θανάτου» σε βάρος δικηγόρου, αλλά και η απόπειρα ανατίναξης του σπιτιού της εξαδέλφης του Π. Βλαστού.
Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του ονόματος του καταδικασθέντος πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου στην υπόθεση, ως ηθικού αυτουργού για τις τρεις επιθέσεις σε βάρος του πρώην διευθυντή εξοπλισμών Γ. Σμπώκου.
Την ίδια στιγμή, ανοιχτή παραμένει και η εμπλοκή της συμμορίας με υποθέσεις της νεοτρομοκρατίας, όπως η ανατίναξη του αυτοκινήτου της πρώην διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού Μ. Στέφη, επίθεση που είχε αναλάβει η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς στο πλαίσιο του σχεδίου «Φοίνικας».
Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας, οι «αρχηγοί» της οργάνωσης ήταν υπεράνω κάθε κανόνα εντός φυλακής. Οταν βρίσκονταν στην ίδια φυλακή, έμεναν στην ίδια πτέρυγα, ακόμη και στο ίδιο κελί, είτε συναντιούνταν σε διάφορους χώρους της φυλακής (αρχιφυλακείο, ιατρείο κ.α.).
Επισκεπτήρια στο κελί
Ο Παναγιώτης Βλαστός φέρεται να δεχόταν επισκεπτήρια ακόμα και μέσα στο κελί του, όπου και είχε ερωτικές συνευρέσεις με την επίσης κατηγορούμενη συνήγορό του. Ο ίδιος καταγράφεται να έχει στη διάθεσή του κινητά, κάρτες sim και ό,τι άλλο χρειαζόταν για την επικοινωνία του με τον έξω κόσμο. «Ενώ δημόσια διαμαρτύρονται για μεταγωγή στον Δομοκό, προέκυψε από την έρευνα ότι αναμένουν εναγωνίως την από κοινού κράτησή τους για να έχουν άμεση και καθημερινή διά ζώσης επικοινωνία και να οργανώσουν απρόσκοπτα τις κακουργηματικές τους πράξεις», σημειώνεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ.
Οι τρεις τους είχαν «χτίσει» ένα δίκτυο «εμπίστων», οι οποίοι εκτελούσαν τις εντολές τους, έκρυβαν τα χρήματα από τις παρανομίες τους και «λάδωναν» σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Τις εύκολες δουλειές τις έκαναν αυτοί που χρωστούσαν χάρη ή χρήματα στους «αρχηγούς». Ο τιμοκατάλογος για μία απλή τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού ήταν 2.000 ευρώ.
Οι αρχηγοί είχαν επιβάλει αυστηρούς κανόνες συνωμοτικότητας. «Τα μέλη του δικτύου τους δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Αυτός που λάμβανε την εντολή, τη μετέφερε σε άλλο πρόσωπο και στη συνέχεια μοιράζονταν ρόλοι και σε άλλα άτομα, υπό τη συνεχή τηλεφωνική ή γραπτή καθοδήγηση των αρχηγών μέσα από τη φυλακή. Οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν μόνο μέρος της κάθε “δουλειάς”, με σκοπό να μην μπορούν να τους συνδέσουν με τους αρχηγούς», δήλωσε στην επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης ο επικεφαλής της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης. «Από τις παράνομες δραστηριότητές τους αποκόμιζαν τεράστια έσοδα και υλικά οφέλη».
Ολα άλλαξαν όταν ο Π. Βλαστός θεώρησε ότι η εξαδέλφη του που κρατούσε για λογαριασμό του τα χρήματά του -μεταξύ των οποίων και από την απαγωγή Παναγόπουλου- είχε υπεξαιρέσει 250.000 ευρώ. Τότε, τοποθέτησε βόμβα στο σπίτι της στη Μεταμόρφωση, ικανή να κατεδαφίσει ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Ο μηχανισμός δεν εξερράγη και τα στοιχεία οδήγησαν τους αστυνομικούς στον απότακτο αστυνομικό που κατηγορείται για την υπόθεση Χρ. Ξηρού, Χρήστο Πατουχέα. Η κατάθεση της εξαδέλφης του Π. Βλαστού, Λίτσας, ήταν καθοριστική για την αποκωδικοποίηση της δράσης της ελληνικής μαφίας.
Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο σκοτεινός ρόλος του Ακη για τις επιθέσεις στον Γ. Σμπώκο
Ο Γιάννης Σμπώκος εργαζόταν δίπλα στο Αρχιφυλακείο της ΣΤ’ Πτέρυγας Κορυδαλλού τον Μάρτιο του 2014, όταν τον επισκέφθηκε ο Χρήστος Πατουχέας, ο 54χρονος απόστρατος ΕΚΑΜίτης που κατηγορείται για την υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού. «Θέλει να σου μιλήσει ο Παναγιώτης Βλαστός», φέρεται να είπε στον Γ. Σμπώκο, σύμφωνα με τη δικογραφία. Οταν ο έγκλειστος πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών δεν ανταποκρίθηκε, ο Χρ. Πατουχέας τον επισκέφθηκε ξανά, λέγοντάς του: «Θέλει να σου δώσει ένα μήνυμα από τον Γιάννη Σκαφτούρο».
Στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας Αττικής αναφέρεται ότι «ο Σμπώκος συνάντησε στο ισόγειο της ΣΤ’ πτέρυγας τον Παναγιώτη Βλαστό, ο οποίος ήταν καθισμένος μόνος του σε ένα τραπέζι. Ο τελευταίος του είπε ότι έκανε εξυπηρέτηση στον Γ. Σκαφτούρο, ο οποίος του ζήτησε να του μεταφέρει ένα μήνυμα. «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Κοίταξε να μάθεις και επειδή ξέρω ότι έχεις πολλά λεφτά, θα μου δώσεις 10 εκατ. ευρώ, αλλιώς θα σου διαλύσω το σπίτι, τα πάντα και μετά θα με παρακαλάς για να μου τα δώσεις», φέρεται να ήταν η εντολή του Γ. Σκαφτούρου.
Η συνάντηση
Η συνάντηση των δύο επαναλήφθηκε στις 23 Μαρτίου, όταν ο Π. Βλαστός επανέλαβε ότι ο Σκαφτούρος «επιμένει και πρέπει να του δώσεις 2,7 εκατ. ευρώ». Στην άρνηση του Σμπώκου να του δώσει οτιδήποτε, ο Π. Βλαστός φέρεται να του είπε: «Εχεις αδελφές… Καλό είναι να δώσεις ένα χαρτζιλίκι, γιατί αλλιώς θα γίνει ατύχημα».
Τρεις μέρες πριν από την πρώτη έκρηξη στην είσοδο του σπιτιού της οικογένειας Γ. Σμπώκου στην Κηφισιά, ο Βλαστός σε άλλη συνάντησή του με τον πρώην συνεργάτη του Α. Τσοχατζόπουλου φέρεται να του είπε: «Αν δε ανταποκριθείς ο Γιάννης (σ.σ. Σκαφτούρος) θα προχωρήσει. Γνωρίζουν τα πάντα, αδελφές, σπίτια κ.τ.λ. Εχουν κάνει μεγάλη έρευνα και θα πάθεις μεγάλη ζημιά».
Στην κατάθεσή της, η εξαδέλφη του Π. Βλαστού «Λίτσα» δηλώνει ότι τις πληροφορίες ότι ο Σμπώκος έχει πολλά χρήματα τις έδωσε στο «διευθυντήριο» της συμμορίας ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος «είχε τον Σμπώκο μεγάλο άχτι».
Αναφέρει επίσης ότι ο Σμπώκος σε άγνωστο χρόνο είχε παραλάβει μια βαλίτσα με 10 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζονταν για τον Τσοχατζόπουλο, αλλά δεν του την έδωσε ποτέ. «Για τον λόγο αυτό ο Τσοχατζόπουλος πληροφόρησε τον Σκαφτούρο για τα χρήματα που είχε ο Σμπώκος και πιθανόν για τις διευθύνσεις κατοικίας των αδελφών του».
Για «νέα συνωμοσία “πολιτικής δίωξης” απέναντι στον πρώην ΥΕΘΑ 1996-2001» κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Ακης Τσοχατζόπουλος. «Πληροφορώ ότι ΔΕΝ με αφορούν οι αναφορές στα χαρτιά της Εισαγγελίας. Τα καταγγέλλω ως ανυπόστατα, “λόγια του αέρα” – “κατασκευασμένα”, λόγω εναγώνιας πολιτικής σκοπιμότητας πολλών», καταλήγει ο πρώην υπουργός.
ΚΩΔΙΚΑΣ
Το γλωσσάρι της Καμόρα
Ολόκληρο… λεξικό 120 σελίδων με κωδικοποιημένες λέξεις και εκφράσεις συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία:
«Μπετό»: εκρηκτικές ύλες.
«Πατσαβουριά»: κάποιος έχει μιλήσει στην αστυνομία.
«Ψηλή»: καλάσνικοφ.
«Κοπέλα»: όπλο.
«Τρόφιμα»: φυσίγγια, σφαίρες.
«Πουκάμισο»: χειροβομβίδα.
«Μικρούλι»: πιστόλι.
«Μικρό πιο ματζόβολο»: μικρό όπλο.
«Συνεργείο»: μέρος συνάντησης μελών εγκληματικής οργάνωσης, όπου παραλαμβάνουν οδηγίες-εντολές με σημειώματα που δίνει στα επισκεπτήρια.
«Να την αρπάξουν, να την πάνε βόλτα και να το τελειώσουν εκεί»: να τη δολοφονήσουν.
«Τακτοποιήθηκες με το σπίτι;»: διαμέρισμα-καβάντζα για όπλα και εκρηκτικά.
«Βρήκα μια κοπέλα να με εξυπηρετήσει με το σπίτι, αλλά υπήρχε κάποιο πρόβλημα με το ρεύμα»: βρήκε κοπέλα «μπροστινή» να νοικιάσει το διαμέρισμα στο όνομά της.
«Καλό παιδί»: ιδιοκτήτης καταστήματος στο Χαϊδάρι που είχε πάρει τοκογλυφικό δάνειο.
«Μαύρα»: χρήματα από την απαγωγή Παναγόπουλου.
«Κάβα»: χρήματα από παράνομες δραστηριότητες Π. Βλαστού.
«Μισθός»: χρηματικά ποσά που λάμβανε συνεργός για βοήθεια στον Π. Βλαστό.
«Βόλτα»: απόπειρα απόδρασης
«Β ή ΒΡ»: βρώμικα χρήματα.
«Γκάρο 400»: χρήματα για γκαρσονιέρα-γιάφκα.
«300 SPRES»: χρήματα προς κρατούμενο Δομοκού.
«Πίτσας»: συγκεκριμένος καταστηματάρχης από τον οποίο λάμβανε χρήματα η συμμορία.
«Ρεύμα, ΕΝΦΙΑ»: χρηματικά ποσά.
«Εντάξει η δικογραφία; Πήγες στον δικηγόρο/στο γραφείο;»: Για τις παράνομες δραστηριότητες.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ – ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
Αν ειναι ετσι οι φυλακες, αυτοι περνουν καλυτερα απο εμας εξω. Διχως σκουτουρες και στενοχωριες. τζαμπα νοικι, φως, νερο, γιατρους και λοιπα. Μεχρι και γυναικες.
Γιατι να βγουν εξω αφου την δουλια τους την κανουν απο μεσα ;
Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους.