Σε… στενό κύκλο γίνονται οι αιτήσεις στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) από υποψηφίους διοικητές νοσοκομείων. Σήμερα, εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερομένους, γεγονός που ενεργοποιεί τις επόμενες ημέρες τη διαδικασία της αξιολόγησης τους από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών του υπουργείου Υγείας.
Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία στις δύο μεγαλύτερες ΥΠΕ της χώρας, σε εκείνες της Αττικής (1η ΥΠΕ και 2ηΥΠΕ Πειραιά και νήσων), ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για τις θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών σε δημόσια νοσοκομεία είναι μικρός – και σε σχέση με τον αριθμό των θέσεων προς κάλυψη αλλά ακόμη πιο μικρός σε σχέση με τον αριθμό των αιτήσεων στην ανάλογη διαδικασία πριν από δύο χρόνια.
Για παράδειγμα, στην 1η ΥΠΕ Αττικής, έως το μεσημέρι της Δευτέρας είχαν κατατεθεί 213 αιτήσεις. Στην 1η ΥΠΕ υπάγονται 18 νοσοκομεία, που αντιστοιχούν σε διπλάσιο αριθμό υποψηφίων στελεχών, δηλαδή 36 διοικητές και αναπληρωτές.
Με δεδομένο ότι δύο διοικητές και δύο αναπληρωτές αξιολογήθηκαν και κρίθηκαν ικανοί να παραμείνουν στις θέσεις τους, οι 213 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις 32 κενές θέσεις επικεφαλής του ΕΣΥ. Με άλλα λόγια, ένας στους έξι μπορεί να καταλάβει μία θέση αξιωματούχου στο ΕΣΥ. Το 2013 ο αριθμός των αιτήσεων είχε υπερβεί τις 500 μόνο στην 1η ΥΠΕ.
Στελέχη του υπουργείου Υγείας εκτιμούσαν ωστόσο ότι θα υπάρξει αύξηση του αριθμού αυτού αφού μέσα σε μια ημέρα, από την περασμένη Παρασκευή έως και χθες, Δευτέρα, ο αριθμός των αιτήσεων παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 67% (από 127 που ήταν οι αιτήσεις την περασμένη Παρασκευή έφτασαν τις 213 χθες το μεσημέρι).
Στη 2η ΥΠΕ Πειραιά και Νήσων με 32 νοσοκομεία, είχαν υποβληθεί 90 αιτήσεις για τις θέσεις του διοικητή ή αναπληρωτή διοικητή. Συνολικά, οι θέσεις ανέρχονται σε 146 και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δηλώσει μέχρι τρεις θέσεις, σε μία ή δύο ΥΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι ο τελικός αριθμός των υποψηφίων που διεκδικούν μία θέση μπορεί να είναι ακόμη μικρότερος.
Από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία είναι «ακέφαλα», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους, για τις εργασιακές σχέσεις και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους εξωτερικούς και εσωτερικούς ασθενείς. Την προσωρινή διοίκηση ασκούν οι Διευθυντές της Ιατρικής και της Διοικητικής-Οικονομικής Υπηρεσίας.
Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο, τα υπόλοιπα συνεκτιμώνται
Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα οι αιτήσεις ήταν λίγες – δεν ξεπερνούσαν τις 20 στις μεγάλες ΥΠΕ. Στελέχη του υπουργείου Υγείας απέδιδαν το χαμηλό ενδιαφέρον υποψηφίων στην περίοδο των εορτών που ίσως εμπόδισε την αποστολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών. Όσο πλησίαζε όμως η λήξη της προθεσμίας, το έμπρακτο ενδιαφέρον μεγάλωνε.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο αριθμός των υποψηφίων διοικητών έχει «πιάσει» οροφή και ότι το πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας είναι απολύτως αποτρεπτικό για όποιο στέλεχος διοίκησης έχει αξιώσεις για μία θέση στο ΕΣΥ.
Αναφέρουν ενδεικτικά τα προσόντα των υποψηφίων τα οποία περιγράφονται με… απόλυτη ασάφεια στη σχετική προκήρυξη, αλλά «εξειδικεύονται» κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Ζητείται, για παράδειγμα, οι υποψήφιοι να είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – αυτό είναι και το μόνο προαπαιτούμενο της προκήρυξης, καθώς όλα τα άλλα προσόντα συνεκτιμώνται και λαμβάνονται υπόψη κατά το δοκούν. Έτσι, η προσωπικότητα, η εκτίμηση δεξιοτήτων των υποψηφίων που απαιτούνται για τη θέση, το κοινωνικό έργο το οποίο αποδεικνύεται από τη συμμετοχή των υποψηφίων σε εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, αναφέρονται ως προσόντα που θα συνεκτιμηθούν από τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης. Εκτός από το βιογραφικό του κάθε υποψηφίου βαρύνοντα ρόλο θα έχει και η προσωπική συνέντευξη στην οικεία Επιτροπή Αξιολόγησης του υπουργείου Υγείας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, πάλι, έδωσε την περασμένη εβδομάδα τη δική του περιοριστική ερμηνεία στα προσόντα των υποψηφίων διοικητών. «Να είναι “καθαροί”, δηλαδή εκτός διαπλοκής, να ξέρουν γράμματα και να μπορούν να συμμορφωθούν με το πολιτικό πλαίσιο της κυβέρνησης» προσδιόρισε ο κ. Πολάκης τα τρία κριτήρια με τα οποία θα κριθούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι υποψήφιοι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές του ΕΣΥ. Το μόνο απτό και μετρήσιμο, δηλαδή, κατά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην επιλογή που θα κάνει από τον κατάλογο με τους αξιωματούχους που θα εισηγηθεί η Επιτροπή, είναι ο τίτλος σπουδών. Η «καθαρότητα» όπως την αντιλαμβάνεται ο κ. Πολάκης και η συμμόρφωση με τη γραμμή της κυβέρνησης αποτελούν δύο… νέα κριτήρια – τα οποία βεβαίως σε κάθε περίπτωση ελάχιστη σχέση έχουν με τη λεγόμενη αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς.
Πότε θα τοποθετηθούν οι νέοι διοικητές
Οι αιτήσεις των υποψηφίων θα συγκεντρωθούν και θα αξιολογηθούν από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών ΕΣΥ η οποία αφού υποβάλλει τους ενδιαφερόμενους στη δοκιμασία της συνέντευξης, θα παραδώσει την εισήγησή της στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Οι επικεφαλής κκ. Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης θα λάβουν την τελική απόφαση. Πρόκειται για μια διαδικασία που, παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της ηγεσίας ότι θα είχε ολοκληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, πλέον εκτιμάται ότι δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τον Μάρτιο.
Μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας την προσωρινή διοίκηση ασκούν οι διευθυντές Ιατρικής και Οικονομικής-Διοικητικής Υπηρεσίας κάθε νοσοκομείου.
protothema.gr