Αύξηση κατά περίπου 4% αναμένεται να παρουσιάσουν οι αφίξεις τουριστών σε παγκόσμιο επίπεδο για τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και η Ελλάδα φιλοδοξεί να είναι μεταξύ των κερδισμένων προορισμών.
Η έξαρση του φαινομένου των τρομοκρατικών επιθέσεων έχει αναγάγει φέτος περισσότερο παρά ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο το θέμα της ασφάλειας των προορισμών ως κυρίαρχο παράγοντα για τις ταξιδιωτικές προτιμήσεις των τουριστών διεθνώς. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των προορισμών που εκπέμπουν ασφάλεια στη διεθνή ταξιδιωτική κοινότητα, γεγονός που τροφοδοτεί με αισιοδοξία τους τουριστικούς παράγοντες της χώρας ότι μπορεί να βοηθήσει τον τουρισμό μας να κινηθεί σε υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα. Πάντως, ακόμη είναι νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών προβλέψεων, καθώς υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στις αγορές και τάσεις μετατόπισης των κρατήσεων σε μεταγενέστερο χρόνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΤ για το 2016 οι διεθνείς αφίξεις τουριστών θα παρουσιάσουν για έβδομη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το 1,2 δισ. Την περυσινή χρονιά οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 4% ή κατά 50 εκατ. σε σχέση με το 2014, φθάνοντας σε 1,18 δισ.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ταλέμπ Ριφάι τόνισε ότι η ισχυρή επίδοση του τομέα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε πολλά μέρη του κόσμου. Η ζήτηση ήταν ισχυρή, αν και με ανάμεικτες τάσεις μεταξύ των επιμέρους προορισμών, λόγω των ασυνήθιστα έντονων διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων που αύξησαν το διαθέσιμο εισόδημα στις χώρες εισαγωγής, αλλά μείωσαν τη ζήτηση στους εξαγωγείς, καθώς και της αύξησης των ανησυχιών για την ασφάλεια. Σύμφωνα με τον κ. Ριφάι, η ανάπτυξη του τουρισμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συλλογική ικανότητα των εμπλεκομένων στον τομέα να προωθήσουν τα ασφαλή και άνετα ταξίδια. Στο πλαίσιο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προτρέπει τις κυβερνήσεις να συμπεριλάβουν τον τουρισμό στους σχεδιασμούς του προγραμματισμού τους για την εθνική ασφάλεια.
Για το 2015 η Ευρώπη παρέμεινε στην κορυφή των ταξιδιωτικών προτιμήσεων με αύξηση κατά 5% ή κατά 29 εκατ., που σημαίνει αφίξεις της τάξης των 609 εκατ. Η Κίνα, με διψήφιο ποσοστό αύξησης στις ταξιδιωτικές δαπάνες, συνέχισε να ηγείται μεταξύ των χωρών με τον υψηλότερο αριθμό τουριστών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, κυρίως σε προορισμούς της Ασίας και ακολούθως σε Αμερική και Ευρώπη. Στον αντίποδα οι δαπάνες από τις δυναμικές τα προηγούμενα χρόνια αγορές της Ρωσίας και της Βραζιλίας μειώθηκαν σημαντικά το 2015, γεγονός που αντανακλά τους οικονομικούς περιορισμούς και στις δύο χώρες. Σε ό,τι αφορά τις παραδοσιακές αγορές, οι Αμερικανοί αύξησαν τις ταξιδιωτικές δαπάνες τους κατά 9% και οι Βρετανοί κατά 6%. Οι δαπάνες των Γερμανών, των Ιταλών και των Αυστραλών αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό σε ποσοστό περίπου 2%.
Κθημερινή