Ειδήσεις

Πρόγραμμα για την ενίσχυση του τουρισμού με τη ματιά στην Τουρκία-Ρωσία

Στοχευμένες δράσεις για την προβολή του ελληνικού τουρισμού και την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των ταξιδιωτών έχουν σχεδιάσει για το 2016 από κοινού το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ. Η στόχευση του προγράμματος που θα υλοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς είναι διττή. Αφενός, προωθείται η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, οι οποίες θα δράσουν ενισχυτικά στις προσπάθειες των φορέων να επιμηκύνουν τη σεζόν και αφετέρου προβάλλονται νέοι ελληνικοί προορισμοί -οι οποίοι δεν είναι γνωστοί ευρέως- στη διεθνή τουριστική αγορά, χωρίς, ωστόσο, να παραμελείται η τόνωση της ζήτησης από τις παραδοσιακές αγορές.

«Παγωμένες» οι προκρατήσεις

Την ίδια στιγμή, «παγωμένες» εξακολουθούν να είναι οι προκρατήσεις για την ερχόμενη τουριστική περίοδο, με τους ξενοδόχους να επισημαίνουν πως η πορεία της σεζόν θα εξαρτηθεί άμεσα και από το αίσθημα ασφάλειας που αποπνέει η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός.

Μέχρι στιγμής, η πτώση στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας ξεπερνά το 10%, ενώ η μείωση στα νησιά που δέχτηκαν το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων μέσα στο 2015 (Κως, Σάμος, Λέσβος) αγγίζει το 50%. Αντίθετα, στους κερδισμένους ανήκουν η Κρήτη και η Κέρκυρα, με την άνοδο των προκρατήσεων να φτάνει το 10%.

Οι πιο αισιόδοξοι, πάντως, κάνουν λόγο για αναστροφή του κλίματος, εκτιμώντας πως τελικά το 2016 η ζήτηση θα εμφανίσει άνοδο σε μονοψήφιο ποσοστό. «Το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ έχουν διαρκή και συστηματική ενημέρωση για την πορεία των κρατήσεων και τις τάσεις της αγοράς όπως διαμορφώνονται στις βασικές αγορές- στόχους για τον Ελληνικό Τουρισμό. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους σημαντικότερους tour οperators του εξωτερικού και τους φορείς της ελληνικής τουριστικής αγοράς και παρακολουθούμε στενά τις τάσεις της ζήτησης, τόσο στις παραδοσιακές όσο και τις νέες αγορές-στόχους», σημειώνει η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά στο Enikonomia. «Με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι η ζήτηση διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά επιδόσεων-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, και μάλιστα με μία διαφαινόμενη θετική τάση, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό εάν συνυπολογίσουμε την γενικότερη συγκράτηση των κρατήσεων διεθνώς λόγω του γενικότερου κλίματος στην ευρύτερη περιοχή», συμπληρώνει.

Ρόλο-κλειδί για την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν αναμένεται να διαδραματίσει η γειτονική μας Τουρκία, η οποία, εκτός από το εμπάργκο της Ρωσίας που καλείται να διαχειριστεί, έρχεται αντιμέτωπη και με το νέο τρομοκρατικό χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που φαίνεται να αποτελεί ακόμη ένα καίριο λάκτισμα για τον τουρισμό της. Ετσι, εκτός από τη Μόσχα, και το Βερολίνο εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τους Γερμανούς τουρίστες που βρίσκονται στην Τουρκία ότι υπάρχει κίνδυνος εχθροπραξιών στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης του ISIS στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης. «Στις συνθήκες αυτές, είναι πρώιμη οποιαδήποτε ασφαλής εκτίμηση αυτήν την περίοδο, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν διεθνώς και ο τουρισμός ως παγκόσμιο φαινόμενο είναι ένας ευαίσθητος τομέας άμεσα επηρεαζόμενος από γεωπολιτικούς και άλλους αστάθμητους παράγοντες. Από την πλευρά μας συνεχίζουμε και βρισκόμαστε σε εγρήγορση, συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται», καταλήγει η Ελ. Κουντουρά.

enikonomia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου