Ειδήσεις

Σταδιακή αύξηση των εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών

Τριετή μεταβατική περίοδο, ώστε οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους να ολοκληρωθούν το 2019, αλλά και χαμηλή εισφορά για τους νέους επαγγελματίες εξετάζει το υπουργείο Εργασίας μετά το κύμα αντιδράσεων, που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι αγρότες είναι επί ποδός πολέμου, ενώ γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις για το νέο σύστημα εισφορών, το οποίο θεωρούν εξοντωτικό. Μετά και τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται δέσμη τουλάχιστον τριών μέτρων, με στόχο «και τα αναγκαία έσοδα για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να εισπράττονται και η επιβάρυνση να μην έχει δημευτικό αποτέλεσμα για το εισόδημα των επαγγελματιών».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», μεταξύ των μέτρων που κοστολογούνται είναι η μεταβατική εφαρμογή των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, ώστε από το 2019 και μετά όλοι οι ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί (μαζί με τους εργοδότες), να καταβάλλουν για κύρια ασφάλιση 20% και για υγεία 6,9% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους. Το σχέδιο του κ. Γ. Κατρούγκαλου προβλέπει μεταβατική περίοδο για τις αλλαγές στους αγρότες, με την αρχή να γίνεται από το 2016. Συγκεκριμένα, οι εισφορές των αγροτών για την κύρια ασφάλιση από 7% αυξάνονται εντός του τρέχοντος έτους σε 10% και φθάνουν το 20% το 2019. Βέβαια, από το 2017 και μετά οι κρατήσεις θα γίνονται επί του πραγματικού εισοδήματος των αγροτών. Πηγές του υπουργείου Εργασίας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προβλεφθεί αντίστοιχη μεταβατική περίοδος και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπό την προϋπόθεση ότι στο μεσοδιάστημα δεν θα υπάρξει μείωση των εσόδων των Ταμείων.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο για τους νέους επιστήμονες (έως 30 ετών) και τους ελεύθερους επαγγελματίες με επιχειρηματική δραστηριότητα έως 5 χρόνια να υπάρξει κατώτατο όριο βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι εισφορές. Για τους αγρότες, το σχέδιο προβλέπει τα 486 ευρώ τον μήνα, έναντι 568 ευρώ, που ορίζει για τους υπολοίπους. Πλέον, δεν αποκλείεται το όριο αυτό να πέσει χαμηλότερα, με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, με τους οποίους συναντήθηκε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, να ζητούν κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα τα 400 ευρώ τον μήνα.

Οπως, άλλωστε, έχει αποκαλύψει η «Κ», η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή πλαφόν στη συνολική επιβάρυνση από ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, με στόχο κυρίως την προστασία των αυτοαπασχολούμενων με μεσαίο και υψηλό εισόδημα. Στον αντίποδα, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας απορρίπτουν το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στο τελικό ποσό που θα αντιστοιχεί στην εισφορά υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου