Ειδήσεις

Τόμσεν – Σόιμπλε σπρώχνουν για νέα ΜοU ή αλλιώς νέου μνημονίου

Τι δείχνει εμπιστευτικό έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα

Ο σκληροπυρηνικός αξιωματούχος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, επιδιώκει να ανακατέψει την τράπουλα του ελληνικού θέματος. Αντιλαμβάνεται ότι το Ταμείο είναι σε θέση να επιβάλει τους όρους του για να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας μας (με ελάχιστα χρήματα) και με «σύμμαχο» τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέτουν πλέον θέμα συμπληρωματικών Memoranda of Understanding -δηλαδή περισσότερων μέτρων πέρα από αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι- και καταστρώνουν σχέδια τα οποία, εάν περάσουν από το Eurogroup, απειλούν να σπρώξουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προς το καλοκαίρι.

Βάσει αυτών των σχεδιασμών, η Αθήνα πρέπει να περιμένει επίσης ότι για να της δοθεί αναδιάρθρωση του χρέους (reprofiling) θα της ζητηθεί η αποδοχή των επιπρόσθετων MoU.

Εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο περιγράφει τις συνομιλίες (minutes) του κρίσιμου conference call του EuroWorking Group για το ελληνικό θέμα στις 11 Νοεμβρίου και φέρνει στη δημοσιότητα το Euro2day.gr, περιγράφει ξεκάθαρα -παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη- ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου έθετε από τότε θέμα δημοσιονομικού κενού το 2015, αλλά και τις επόμενες χρονιές.

Συνεπώς, οι χθεσινές δηλώσεις Τσακαλώτου έχουν περισσότερο να κάνουν με την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς ότι έκτοτε προέκυψε υπέρβαση στόχου (σε ταμειακή βάση) κατά 1,9 δισ. ευρώ και ότι το όποιο κενό θα καλυφθεί ενώ το αποτέλεσμα αυτό θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση για το 2016.

Πάντως η στάση του ΔΝΤ δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, όπως φάνηκε να διαρρέει η κυβέρνηση, ενώ η στάση του να κρατά σιγή ιχθύος από τον Νοέμβριο και να μην ανοίγει τα χαρτιά του ούτε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έπρεπε να προβληματίσει την ελληνική κυβέρνηση εδώ και καιρό. Οι διαρροές υπήρχαν από τότε.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις συνομιλίες του EWG η κ. Βελκουλέσκου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει μη ικανοποιητική πρόοδος στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό σκέλος», ότι «στο δημοσιονομικό φαίνεται ότι υπάρχουν αστοχίες (shortfalls) και ότι κάποια ‘αποζημίωση’ (μέτρα) θα πρέπει να βρεθούν για το 2015, κάποια μέτρα θα χρειαστούν για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά στο μέλλον».

Σε αντίθεση με τους εκπροσώπους της Ευρωζώνης, η κ. Βελκουλέσκου παρενέβη μόνο μια φορά κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Euro2day.gr από τα minutes τόσο του ΕWG όσο και του Eurogroup, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ παρεμβαίνουν ελάχιστα.

Είχαμε προειδοποιήσει ότι το ελληνικό θέμα έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο καθώς η ηγεσία της ΕΕ το βάζει στο ίδιο καλάθι με τις εξελίξεις στο προσφυγικό και τις επερχόμενες πιέσεις προς την κυβέρνηση για να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες, κοινή ακτοφυλακή, αύξηση των hot spots κ.λπ., με την αξιολόγηση και το ασφαλιστικό.

Ομως, όσον αφορά στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, η Ελλάδα και η επίπτωση από το προσφυγικό έχει να κάνει μόνο με το δημοσιονομικό σκέλος και όχι με το πολιτικό.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι σε επίπεδο Eurogroup, η συζήτηση για την αξιολόγηση δεν μπορεί επί της ουσίας να ξεκινήσει πριν τον Μάρτιο καθώς οι υπουργοί Οικονομικών θέλουν να δουν πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2015 (που ταμειακά τελειώνει στο τέλος Φεβρουαρίου) και μετά να αρχίσουν τις διαβουλεύσεις.

Υπάρχει μερίδα υπουργών και Ευρωπαίων αξιωματούχων που ζητά η αξιολόγηση να κλείσει μέσα στον Απρίλιο, κυρίως για να μπορέσει η Ελλάδα να εκταμιεύσει κονδύλια αλλά και να αποφευχθεί το μήνυμα στις αγορές ότι «κάτι πάει λάθος» πάλι με την Ελλάδα, όμως το ΔΝΤ και ο κ. Σόιμπλε όχι μόνο δεν βιάζονται αλλά ετοιμάζουν και το δικό τους πλάνο. Το οποίο συνδέει την ολοκλήρωσή της με την όποια ελάφρυνση του χρέους, με επιπρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και μετά την απόφαση για το χρέος αλλά και ένα σχέδιο για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων που αναμένεται να προκαλέσει πονοκεφάλους στην ελληνική κυβέρνηση.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση Σόιμπλε-Τόμσεν την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκε πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα για να ικανοποιηθεί η Γερμανία και οι άλλες σκληροπυρηνικές χώρες, αλλά και να πάρει αυτό που θέλει, δηλαδή σκληρή αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και νέα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία το ΔΝΤ συνδέει με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ με κονδύλια αναμένεται να είναι «συμβολική» ενώ η επιρροή του θα παραμείνει μέγιστη ως προς τις αξιολογήσεις.

Η ανησυχία του κ. Τσακαλώτου χθες ότι η αξιολόγηση μπορεί να καθυστερήσει, έχει επίσης να κάνει και με το γεγονός ότι η λογική της παράτασης της αξιολόγησης μέχρι το καλοκαίρι θα επιβαρύνει αναπόφευκτα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο αναγκαστικά θα έχει πιο πολλά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και μέσω αυτών η Ελλάδα θα επωμίζεται εμμέσως πλην σαφώς μέρος της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Πάντως κορυφαίο στέλεχος της Κομισιόν επέμενε ότι εάν η Αθήνα δώσει αξιόπιστα στοιχεία και ένα σοβαρό πλάνο για το ασφαλιστικό (το παρόν κρίνεται ελλιπές), το ευρωπαϊκό σκέλος των ελεγκτών είναι διατεθειμένο να συζητήσει βάσει του σχεδίου Κατρούγκαλου (εάν βγαίνουν οι αριθμοί). Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα γίνει αποδεκτό από το ΔΝΤ και το Eurogroup, που βρίσκεται υπό την άμεση επιρροή πλέον του κ. Σόιμπλε.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου