Mε ομόφωνη απόφαση, που έλαβε χθες το Πενταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο του Εφετείου Δωδεκανήσου, δεν θα τεθεί προσωρινά σε αργία, δημόσιος υπάλληλος με αυξημένα καθήκοντα στο Κτηματολόγιο Ρόδου, που ελέγχεται πειθαρχικώς για 4 υποθέσεις (σχετικά έγραψε χθες η «δημοκρατική»).
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο, που συγκροτήθηκε με την συμμετοχή δύο Εφετών, Αντεισαγγελέα Εφετών και δύο αιρετών μελών, δημοσίων υπαλλήλων, εξέτασε συγκεκριμένα 4 πορίσματα, με τα οποία προτείνεται η οριστική παύση του δημοσίου υπαλλήλου.
Ουσιαστικά εξετάστηκε δηλαδή αν θα πρέπει ο δημόσιος υπάλληλος να τεθεί σε προσωρινή αργία μέχρι την οριστική εξέταση των πειθαρχικών δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί εις βάρος του.
Θυμίζουμε ότι η πειθαρχική διαδικασία κινήθηκε ουσιαστικά με το από 3 Ιανουαρίου 2017 ερώτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την θέση του δημοσίου υπαλλήλου σε αργία, λόγω της άσκησης σε βάρος του 4 πειθαρχικών αγωγών.
Κλήθηκε δε ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου την 11η Ιανουαρίου 2017.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης του παρέστησαν στην διαδικασία οι δικηγόροι κ.κ. Κ. Σαρρής και Βασίλης Καβουριού.
Στο μεταξύ δεν πρόλαβε να καταλαγιάσει ο θόρυβος, που έχει ανακύψει στις τάξεις του δικηγορικού κόσμου της Ρόδου από την πειθαρχική έρευνα που διενεργείται σε βάρος του ως άνω υπαλλήλου, κι ακόμη μια πειθαρχική αγωγή, με εμπλεκόμενους ακόμη δύο δημοσίους υπαλλήλους, στην ίδια υπηρεσία, αναμένεται να εξεταστεί αρμοδίως από το ίδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από αναφορά του Κτηματολογικού Δικαστή και προκαταρκτική πειθαρχική και ποινική έρευνα της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, κινήθηκε έρευνα προς διαπίστωση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας και της απάτης, με τις επιβαρυντικές μάλιστα διατάξεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, σε βάρος τριών υπαλλήλων του Κτηματολογίου Ρόδου.
Το ιστορικό της υπόθεσης σύμφωνα με τις πληροφορίες φέρεται να έχει ως εξής:
Τον Απρίλιο του 2016 ο Κτηματολογικός Δικαστής υπέβαλε αναφορά σε βάρος των τριών υπαλλήλων μετά την διαπίστωση ότι ετηρείτο επ’ ονόματι τους σε κεντρικό υποκατάστημα τράπεζας του νησιού λογαριασμός στον οποίο διακινούνταν έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου.
Η τακτική που ακολουθήθηκε δεν είναι σύννομη, διότι η είσπραξη των κάθε είδους τελών στα Κτηματολόγια γίνεται στον ταμία με μετρητά ή με τραπεζικές επιταγές σε διαταγή της ΔΟΥ, ενώ τα ποσά που εισπράττονται προβλέπεται να κατατίθενται προς απόδοση στο Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος υπέρ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ).
Από την έρευνα προέκυψε ότι από τον συγκεκριμένο λογαριασμό διακινήθηκαν ποσά ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες από την έρευνα φέρεται να προέκυψε αναντιστοιχία μεταξύ των ποσών που είχαν κατατεθεί κι εκείνων που είχαν αναληφθεί προκειμένου να αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο μετά από εκκαθάριση.
Ο Κτηματολογικός Δικαστής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντόπισε και ανέφερε αρμοδίως την μεταφορά από συμβολαιογράφο της Ρόδου από λογαριασμό της στον κοινό λογαριασμό που τηρούσαν οι υπάλληλοι ποσό ύψους 586,73 ευρώ τον Οκτώβριο του 2010 και ακόμη ενός ποσού ύψους 10.000 ευρώ τον ίδιο μήνα υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ.
Η δεύτερη συμβολαιογραφική πράξη είχε προηγηθεί χρονικά κατά 14 ημέρες της πρώτης αλλά οι καταθέσεις έγιναν αντίστροφα.
Κρίθηκε αρμοδίως ότι δεν υπήρξε χρηστή διαχείριση του λογαριασμού ενώ έχει ανακύψει θέμα εξαιτίας τόσο της αναντιστοιχίας των καταθέσεων και αναλήψεων όσο και της διαχείρισης των τόκων.
Σημειώνεται ότι στο Κτηματολόγιο Ρόδου κατατίθενται χρηματικά ποσά για τέλη και δικαιώματα αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικών συναλλαγών και συναλλαγών μέσω καρτών.
Οι καταθέσεις γίνονται σε μετρητά και μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των ποσών που κατατίθενται, που συνήθως διαρκεί 3 μέρες, τα ποσά αυτά κρίθηκε ότι θα έπρεπε να φυλάσσονται σε λογαριασμό ελλείψει μάλιστα χρηματοκιβωτίου.
Η ύπαρξη του συγκεκριμένου λογαριασμού, δεν είναι εξάλλου κάτι το καινούριο στο Κτηματολόγιο, αλλά προϋπήρχε με δικαιούχους άλλους υπαλλήλους εκ των οποίων οι δύο έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί, πρωτού αναλάβουν τα καθήκοντα οι ελεγχόμενοι.
Οι τελευταίοι μάλιστα τόνισαν στα πλαίσια της έρευνας ότι «κληρονόμησαν» μια κατάσταση και δεν ήταν σε γνώση τους ότι όφειλαν να καταθέτουν τα έσοδα αποκλειστικά στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Τονίζουν ακόμη ότι η εκκαθάριση γινόταν με απόλυτη διαφάνεια και διαψεύδουν ότι έχουν λείψει χρήματα από το ταμείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει κλείσει οριστικά τον Δεκέμβριο του 2015 πριν υποβληθεί η πειθαρχική αναφορά σε βάρος τους, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα για να κατατίθενται τα έσοδα αυθημερόν στην Τράπεζα της Ελλάδος καθώς θα πρέπει να προηγείται η εκκαθάριση.
https://www.dimokratiki.gr/19-01-2017/den-tha-tethi-se-prosorini-argia-o-ipallilos-tou-ktimatologiou/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.