Ειδήσεις

Προσφυγικό: Καταγγελίες – σοκ από Μουζάλα για τις ΜΚΟ

Αυστηρό έλεγχο των κονδυλίων που έχουν διατεθεί στις ΜΚΟ για τους πρόσφυγες ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ελληνική κυβέρνηση, μετά και τα σημαντικά προβλήματα που αποκάλυψε ο πρόσφατος χιονιάς.

«Με λιγότερα χρήματα από αυτά που πήραν οι μη κυβερνητικές και θεσμικές οργανώσεις, έχουμε καλύψει στα camps πάνω από το 70% των αναγκών», δήλωσε με νόημα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, ο οποίος συνόδευσε χθες στη Λέσβο τον Eλληνα επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο και τους αρμόδιους Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και τον υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, Φιλίπ ντε Μπροέρ.

«Αυτό το διάστημα έχουμε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την DG Echo (σ.σ. τη Γενική Διεύθυνση της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Πολιτική Προστασία) και έχουμε δηλώσει πως δεν μπορούμε να έχουμε εμείς τον οικονομικό έλεγχο σ΄αυτά τα χρήματα», ανέφερε ο κ. Μουζάλας προσθέτοντας πως είναι πιθανό στην πορεία των συζητήσεων να ζητηθεί από την τελευταία να ελέγξει τα οικονομικά των ΜΚΟ. «Οι ΜΚΟ οφείλουν να διαχειρίζονται με διαφάνεια τα χρήματα που διατίθενται», επεσήμανε από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχει έλεγχος, ενώ κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς-εταίρους που δραστηριοποιούνται στη χώρα «να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την παροχή άμεσης βοήθειας προς όσους έχουν ανάγκη στα νησιά».

Συνοδευόμενοι από τους δημάρχους Λέσβου, Χίου και Σάμου και την περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, οι κ. Αβραμόπουλος και Μουζάλας, μαζί με τους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους επισκέφθηκαν το hotspot της Μόριας και τον δημοτικό χώρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ.

Ο Eλληνας επίτροπος είχε προσωπική εικόνα των συνθηκών που επικρατούν και των προβλημάτων, εν όψει της συνάντησης που θα έχει αύριο, Παρασκευή, στην Αθήνα με τους δημάρχους των πέντε νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

«Θα πάμε με την κοινή γραμμή που έχουμε διαμορφώσει, με αίτημα αιχμής την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών», είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπ. Γαληνός. Ο δήμαρχος Χίου, Μ. Βουρνούς, από την πλευρά του, ανέφερε πως θα του καταθέσει τη γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου του νησιού, σύμφωνα με την οποία δεν αναφέρεται στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να παραμένουν στα νησιά. Ο δήμαρχος Σάμου, Μ. Αγγελόπουλος, θα θέσει μεταξύ άλλων και το ζήτημα της χρηματοδότησης, ζητώντας να είναι συνδικαιούχοι και οι δήμοι στο εταιρικό σχήμα που θα μπορεί να διαχειρίζεται κονδύλια για την υποστήριξη των προσφυγικών δομών.

Η συμφωνία
Ο Δ. Αβραμόπουλος είπε πως η συμφωνία μάς επέτρεψε να βάλουμε τέλος στην απώλεια ζωών στο Αιγαίο, ενώ για την αποσυμφόρηση ανέφερε πως θα γίνεται με τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων ατόμων στην ενδοχώρα, με την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο και με την επιτάχυνση των επιστροφών στην Τουρκία όσων μπορούν να εξασφαλίσουν προστασία εκεί. Ζήτησε άμεσες λύσεις -«τώρα, όχι την άλλη εβδομάδα», όπως τόνισε- για την προστασία των προσφύγων από τον χειμώνα και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας νέων δομών και κέντρων κράτησης, κάτι που βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους τους φορείς των νησιών.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ-ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου