Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός συζήτησε “ζωντανά” με τον εκδότη και δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, στην εκπομπή του στον Real fm, για το νέο του βιβλίο “Τώρα νικάμε τις καρδιοπάθειες” που μόλις κυκλοφόρησε από εκδόσεις Λιβάνη.
“Ν.Χ. Καλημέρα σας κ. Κρεμαστινέ…
Δ.Κ. Καλημέρα σας κ. Χατζηνικολάου.
Ν.Χ. …και λέω ότι είναι υπέροχο το βιβλίο, διότι ξεφυλλίζοντας το από το πρωί βρίσκω απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που έχω εγώ που είμαι στα 55 και φαντάζομαι πολλοί ακόμη άνθρωποι που είναι σε αυτές τις ηλικίες από τα 45 και πάνω, τότε που αρχίζουμε και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είμαστε θνητοί. Θέλω να σας ρωτήσω πως μπήκε αυτή η ιδέα στο μυαλό σας και μου κάνει εντύπωση το πόσο καλά οργανωμένο είναι και ότι έχει απαντήσεις ακόμα και σε ερωτήματα taboo που ντρεπόμαστε να τα θέσουμε στον γιατρό μας.
Δ.Κ. Σας ευχαριστώ πολύ, κατ’ αρχήν, για τα σχόλια αλλά θέλω να πω ότι αυτό είναι το 3ο βιβλίο της σειράς. Το 1οήταν το 2004, «Αναζητώντας τα μυστικά της καρδιάς», το 2οτο 2012 «Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες;» και τώρα είναι το βιβλίο «Τώρα νικούμε τις καρδιοπάθειες», που όπως είπατε θίγει όλα αυτά τα θέματα, αλλά εκείνο το οποίο θα ήθελα να προσέξετε ιδιαιτέρως, είναι ότι θίγει το γιατί οι καρδιοπάθειες παρά την τεράστια πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία 50 χρόνια, εξακολουθούν να είναι η 1η αιτία θανάτου. Επικεντρώνει στο γεγονός το Ιπποκρατικό, αυτό που ο Ιπποκράτης έλεγε «ωφελέειν μη βλάπτειν», ενώ μπορούσε να πει στους γιατρούς μόνο το «ωφελέειν» αλλά τονίζει το «μη βλάπτειν».
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα, οι οποίες είναι πράγματι επαναστατικές για την καρδιολογία, είναι αυτό που λέμε «δίκοπο μαχαίρι». Δηλαδή και το φάρμακο που θεραπεύει την αρρυθμία την θανατηφόρο, μπορεί το ίδιο – υπό προϋποθέσεις – να προκαλέσει θανατηφόρο αρρυθμία. Και η επέμβαση η οποία θεραπεύει μπορεί η ίδια, αν δεν είναι στο σωστό χρόνο και στη σωστή ένδειξη, να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Το καινούργιο που έχουμε είναι 2 πράγματα: η γονιδιακή καρδιολογία και η εξατομίκευση της θεραπείας. Με βάση τούτο κάθε άνθρωπος με τους πολυμορφισμούς κα τα γονίδια του δεν είναι ακριβώς ο ίδιος ούτε καν με τον δίδυμο αδερφό του. Απ’ αυτής της πλευράς λοιπόν δικαιολογείται το γιατί μετά τα δύο προηγούμενα βιβλία έρχεται αυτή η 3η έκδοση. Και βεβαίως η επιλογή μας να το παρουσιάσω στην κεντρική αίθουσα στο Πανεπιστήμιο δείχνει αυτό ακριβώς και τον χαρακτήρα του βιβλίου. Δεν είναι, δηλαδή, το βιβλίο που λέει μόνο τα «μη» και τα «πρέπει» όσον αφορά την πρόληψη, αλλά είναι ένα κάπως διαφορετικό βιβλίο και μια και που κάνατε τα ωραία σας σχόλια θα ήθελα να το δείτε και απ’ αυτής της πλευράς.
Ν.Χ. Σύμφωνοι. Ξέρετε πάντα όλοι μας ο καθένας διαβάζει ένα βιβλίο με βάση την ανάγκη να βρει απαντήσεις στα δικά του ερωτήματα. Δηλαδή για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι στο βιβλίο αυτό μπορεί να διαβάσει κανείς για το πώς ένας καρδιοπαθής πρέπει να αντιμετωπίζει το αλκοόλ ή το τσιγάρο ή το σεξ. Ακόμα και κεφάλαιο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που σημαίνει ότι είναι ενημερωμένο για όλες τις εξελίξεις το βιβλίο αυτό. Επίσης μου έκανε εντύπωση ότι έχει την απάντηση – γιατί το ακούω από πολλούς ανθρώπους λίγο μεγαλύτερης ηλικίας από τη δική μου – για τα φάρμακα που παίρνουν για να ενισχύσουν τη στύση τους, τη στυτική δυσλειτουργία, για το αν μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά τους, ιδίως άνθρωποι που ήδη είχαν προβλήματα με την καρδιά. Λοιπόν το γεγονός ότι όλες αυτές οι απαντήσεις υπάρχουν με έναν απλό εκλαϊκευμένο αλλά επιστημονικό τρόπο στο βιβλίο σας, αυτό εγώ το βρίσκω πολύ σημαντικό. Γιατί καρδιολόγοι δεν θα γίνουμε εμείς οι υπόλοιποι κ. Κρεμαστινέ, κ. Καθηγητά.
Δ.Κ. Και δεν πρέπει.
Ν.Χ. Λοιπόν το βιβλίο είναι εξαιρετικό σαν έκδοση, να πω τα καλά και για τον φίλο μου τον Ηλία Λιβάνη και τον εκδοτικό του οίκο. Είναι μια έκδοση πολύ όμορφα εικονογραφημένη με εξαιρετικό χαρτί, με εξαιρετικό εξώφυλλο, είναι μια έκδοση πολύ υψηλού επιπέδου.
Δ.Κ. Και ότι τα συγγραφικά δικαιώματα, πάνε για την έρευνα στο Πανεπιστήμιο.
Ν.Χ. Πολύ σημαντικό αυτό, πάρα πολύ σημαντικό. Λοιπόν καλοτάξιδο το βιβλίο σας.
Δ.Κ. Ευχαριστώ πάρα πολύ.”