Αίφνης, ανέκυψε θέμα εν έτει 2020, για τις αμβλώσεις και βρεθήκαμε να συζητάμε ξανά (κυρίως ψιθυριστά) θέματα τα οποία έχουν διευθετηθεί -νομικά- με το Ν. 1609/1986 από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα. Την ηθική διάσταση ωστόσο, την προσδίδει ο καθένας ξεχωριστά και με βάση τα όσα υπαγορεύουν η συνείδηση και οι πεποιθήσεις του.
Καμία αφίσα αναρτημένη στο μετρό της Αθήνας και κανένα πρωτοσέλιδο, πόσω μάλλον όταν επικαλούνται ψεύτικα στοιχεία, δεν μπορούν να αποτελέσουν «πολιορκητικό κριό» στον κοινωνικό ιστό στοχεύοντας ξεκάθαρα στο θυμικό, προκαλώντας ψευτοδιλήμματα και στοχοποιώντας γυναίκες που έκαναν την επιλογή τους υπό συνθήκες που κανείς μας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει.
Αν το ενδιαφέρον ήταν ουσιαστικό, ο στόχος δεν θα ήταν οι γυναίκες που η καθεμιά για τους δικούς της ξεχωριστούς λόγους επιλέγει την άμβλωση. Τα χρήματα και η φαιά ουσία που καταναλώθηκαν για την αναχρονιστική αυτή καμπάνια, θα είχαν ουσιαστική στόχευση αν διατίθεντο για την εισαγωγή -επιτέλους- της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, για την ενημέρωση των εφήβων ως προς τις επιλογές στις μεθόδους αντισύλληψης και για την ολόπλευρη στήριξη των γυναικών που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους. Ζητήματα δηλαδή, που όσο εμείς ακόμα αναλωνόμαστε σε ψευτοδιλήμματα, άλλες χώρες τα έχουν προ πολλού διευθετήσει.
Εν κατακλείδι, η υπογεννητικότητα – καθώς εκεί υποτίθεται ότι στοχεύει κατά τα άλλα η αναχρονιστική από κάθε άποψη καμπάνια- μπορεί να αναστραφεί μόνο από ένα κράτος-σύμμαχο που θα παρέχει στήριξη στην οικογένεια, ευέλικτο ωράριο εργασίας και διευκολύνσεις στους γονείς, ιδίως στην μητέρα που μεγαλώνει μόνη το παιδί της.
Πέραν της υπογεννητικότητας, υπάρχουν πολλοί και σοβαροί λόγοι, που οδηγούν μια γυναίκα στην άμβλωση και καμία καμπάνια βγαλμένη από τις σκοτεινές εποχές της ιστορίας, δεν μπορεί να αναιρέσει το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος, ούτε να προκαλεί το αίσθημα των γυναικών που έκαναν την επιλογή τους.
Ναι, οι αμβλώσεις είναι νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Όχι, οι αμβλώσεις δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης. Εάν θέλουμε να τις περιορίσουμε, πρέπει αρχικά να σταματήσουμε να κρυβόμαστε υποκριτικά πίσω από το δάχτυλό μας, να αρχίσουμε να μιλάμε για το σεξ, για την αντισύλληψη, για τον οικογενειακό προγραμματισμό, για την ευθύνη να φέρνεις ένα παιδί στον κόσμο και κυρίως και πάνω απ όλα, για την ευθύνη που απορρέει από το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματός μας.
https://www.dimokratiki.gr/19-01-2020/a-typos-kai-ypogrammos-ypokritika-pseytodilimmata/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.