Συνεντεύξεις

Hλ. Tσέρκης: «Η υποστελέχωση του νοσοκομείου Ρόδου είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα»

Για τα προβλήματα υγείας στην περιοχή μας, την ‘μετανάστευση’ πολλών γιατρών στο εξωτερικό, τον ρόλο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου αλλά και τα σχέδιά του τόσο σε συνδικαλιστικό επίπεδο όσο και στον χώρο της Ν.Δ., όπου δραστηριοποιείται ενεργά στα τελευταία χρόνια, μιλάει σήμερα στην «δ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Ηλίας Τσέρκης.
Όσον αφορά στην «τάση» που ακολουθούν κάποιοι γονείς και δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, δηλώνει πως «τα εμβόλια είναι ο μεγάλος σύμμαχος της ανθρωπότητας, καθώς σώζουν περισσότερες από 3.5 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο και προφυλάσσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους από κάποια νόσο ή ισόβια αναπηρία»
• Κύριε Τσέρκη, πώς βρίσκετε την κατάσταση της υγείας στην περιοχή μας, το νέο έτος; Θα ήθελα το σχόλιό σας για τα προβλήματα, ιεραρχικά.
Καλή χρονιά κα Ντόκου, με υγεία, ειρήνη και ευημερία για όλους μας. Δεν είναι εύκολο να αποτυπώσει κανείς σε μερικές γραμμές τα προβλήματα υγείας στην περιοχή μας, ωστόσο θα προσπαθήσω να το πράξω συνοπτικά προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού σας. Η παρουσία ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στα νησιά της Δωδεκανήσου είναι το κορυφαίο ζήτημα για την περιοχή μας. Τα οικονομικά κίνητρα δεν είναι αρκετά προκειμένου να στελεχωθούν οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας από ιατρικό προσωπικό στα μικρά νησιά. Απαιτούνται επιπλέον μέτρα που θα βοηθούσαν τους γιατρούς να αποφασίσουν να υπηρετήσουν σε κάποιο μικρό νησί. Ενδεικτικά η Κάσος είναι χωρίς ειδικευμένο ιατρό αυτή την περίοδο και καλύπτεται ιατρικώς με αποσπάσεις συναδέλφων από τη Ρόδο και από αλλού, στα υπόλοιπα υπηρετούν ανειδίκευτοι ιατροί πλην του Καστελόριζου, όπου υπηρετεί Καρδιολόγος.
Στην πόλη της Ρόδου πρέπει να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, ως μια δομή 24ωρης λειτουργίας που να παρέχει υπηρεσίες υγείας στους πολίτες και να αποτελεί ένα ισχυρό προ-νοσοκομειακό φίλτρο προκειμένου να εξυπηρετούνται ταχύτερα οι ασθενείς και να αποσυμφορηθεί καθοριστικά το Νοσοκομείο μας.
Η υποστελέχωση του Νοσοκομείου μας είναι ένα σοβαρό ζήτημα που μεγεθύνεται διαρκώς λόγω και των συνταξιοδοτήσεων. Οι δε ελλείψεις σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι σοβαρές ειδικά σε ορισμένα τμήματα και κλινικές. Συγκεκριμένα, στην Παιδιατρική Κλινική με την συνταξιοδότηση της διευθύντριας υπάρχουν μόνο 2 ειδικευμένοι ιατροί σε μια κλινική με αυξημένες ανάγκες, τόσο σε επείγοντα περιστατικά όσο και σε τακτικά ιατρεία αλλά κύρια στα νοσηλευόμενα παιδιά της κλινικής. Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να λειτουργήσουν επιπλέον κλίνες οι οποίες εδώ και χρόνια παραμένουν κλειστές, καθότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στόχος είναι να αυξηθούν τα λειτουργικά κρεβάτια της ΜΕΘ από έξι σε οκτώ.
Στο Αναισθησιολογικό τμήμα πρέπει να διοριστούν ιατροί, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία επιπλέον χειρουργική αίθουσα, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα τακτικά χειρουργεία.
Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) υπάρχουν ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό και τραυματιοφορείς.
Το Ακτινοθεραπευτικό τμήμα είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να δρομολογηθεί, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες μετακινήσεις πολλών καρκινοπαθών εκτός Ρόδου που χρίζουν τέτοιου είδους θεραπεία.
Η έλλειψη ασθενοφόρων ΕΚΑΒ στα πιο απομακρυσμένα μέρη του νησιού είναι επίσης μεγάλο ζήτημα και συγκεκριμένα στη Νότια Ρόδο και στην Έμπωνα.
Στην Κάρπαθο υπηρετούν μόνο 3 ειδικοί ιατροί σε κλινικές ειδικότητες (2 Γενικοί Ιατροί και ένας Παθολόγος). Συγκεκριμένα, το Κέντρο Υγείας στερείται ιατρών των παρακάτω ειδικοτήτων: Γενικού Χειρουργού, Οφθαλμίατρου, Γυναικολόγου, Καρδιολόγου και Ορθοπεδικού προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του. Επιπλέον, εκκρεμεί και η μεταφορά του προσωπικού στο νέο νοσοκομείο, όπου με αυτές τις συνθήκες θεωρώ πως είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί.
• Είναι αλήθεια ότι από την Ρόδο ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό πολλοί συνάδελφοί σας; Πώς εξελίσσεται το φαινόμενο στα τελευταία χρόνια;
Πρέπει να γνωρίζετε κα Ντόκου πως κανείς δεν μεταναστεύει εάν μπορεί να ευημερήσει στον τόπο του. Φεύγει διότι αντιμετωπίζει περιορισμένες προοπτικές εξέλιξης, ή διότι τα καθαρά του εισοδήματα δεν εξασφαλίζουν επαρκή ευημερία, ή γιατί απλώς «δεν βγαίνει». Δεν ξέρω αν η επιλογή αυτή είναι προϊόν ατομικής ελευθερίας, επιστημονικής εξέλιξης ή προϊόν αναγκαιότητας. Η αλήθεια είναι πως και οι ιατροί προκειμένου να εξασφαλίσουν τις ανάγκες τους (προσωπικές, οικογενειακές) ακολουθούν το «δρόμο του χρήματος» καθότι τα παραγωγικά χρόνια ενός επιστήμονα είναι συγκεκριμένα. Από την άλλη εκτιμώ πως υπάρχουν και συνάδελφοι που μετανάστευσαν όχι μόνο για καθαρά οικονομικούς λόγους αλλά και γιατί δεν ανέχονταν την διαφθορά και την αναξιοκρατία που επικρατεί στην χώρα μας, ειδικά στον χώρο της υγείας.
Φαίνεται πάντως πως το φαινόμενο αυτό τείνει να ισορροπήσει, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι αρκετοί ιατροί επέστρεψαν από διάφορες χώρες του εξωτερικού ανοίγοντας ιδιωτικά ιατρεία και ενισχύοντας παράλληλα την εθνική οικονομία.
• Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου ως κοινωνικός εταίρος, έχει σοβαρό ρόλο αλλά και δραστηριότητες. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το νέο έτος;
Το 2020 δεν είναι μόνο η αρχή ενός έτους ή η έναρξη μιας νέας δεκαετίας, αλλά αποτελεί επετειακό έτος για την συμπλήρωση 70 ετών από την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου σε όλο το Αιγαίο. Ως πρόεδρος του Ι.Σ.Ρ. θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, η διοίκηση του Συλλόγου καταβάλλει καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατοχύρωση της ιατρικής αξιοπρέπειας και τη διασφάλιση της άρτιας παροχής υπηρεσιών υγείας για όλο τον πληθυσμό.
Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ιατρούς μέλη μας, αλλά και στους κατοίκους των νησιών μας. Να ενημερώνουμε το ευρύ κοινό της περιοχής μας για θέματα δημόσιας υγείας και πρόληψης, επισημαίνοντας τους την σημαντικότητα της έγκαιρης πρόσβασης στους ιατρούς και στα διαγνωστικά εργαστήρια.
Έφτασε η περίοδος που πρέπει να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο έργο για τον Ιατρικό Σύλλογο και τον τόπο μας. Το Μουσείο Ιατρικής Ιστορίας Δωδεκανήσου το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα υποδειγματικό κέντρο διαφύλαξης, έρευνας και προβολής της Ιστορίας της Ιατρικής στα νησιά μας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Έχουμε ήδη συστήσει μια ομάδα έμπειρων συναδέλφων, με όρεξη για προσφορά και δράση, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για να αναδείξουν την ιστορία της ιατρικής στα Δωδεκάνησα.
Επίσης προσδοκούμε ο χώρος του παλαιού νοσοκομείου να γίνει ένα σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης, τέχνης, πολιτισμού και επιστήμης. Στόχος μας είναι να ευπρεπιστεί το μέτωπο επί της Ερυθρού Σταυρού, για αυτό προτείνουμε την κατασκευή αμφιθεάτρου για την πραγματοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων προς το ευρύ κοινό. Είναι κάτι που στερείται η Ρόδος μας και πρέπει να το δημιουργήσουμε.
• Πώς σχολιάζετε την νέα «τάση» να μην εμβολιάζουν οι γονείς τα παιδιά τους και τι συνιστάτε;
Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν αυτή η τάση είναι νέα, αλλά σίγουρα είναι υπαρκτή. Εκτιμώ πως το ποσοστό του πληθυσμού που αρνείται να εμβολιάσει τα παιδιά του είναι μονοψήφιο.
Οι γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, είναι άκρως επικίνδυνοι.
Η άρνηση αυτή δυστυχώς προκύπτει λόγω ενδεχόμενης κακής πληροφόρησης των γονιών, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν τα παιδιά τους.
Πρέπει να γνωρίζετε πως στον αγώνα κατά των λοιμωδών νοσημάτων τα εμβόλια είναι ο μεγάλος σύμμαχος της ανθρωπότητας, καθώς σώζουν περισσότερες από 3.5 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο και προφυλάσσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους από κάποια νόσο ή ισόβια αναπηρία.
Οι επιτυχημένες στρατηγικές εμβολιασμού στα παιδιά έχουν οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση της εμφάνισης πολλών νοσημάτων και των θανάτων που αυτά προκαλούν. Για αυτό οι γονείς πρέπει να εμπιστεύονται μόνο την άποψη των ειδικών που είναι οι ιατροί.
• Παρά το γεγονός πως είστε πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ρόδου της Ν.Δ. και διατελέσατε μέλος στη ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, φαίνεται ότι σας «κέρδισαν» τα συνδικαλιστικά όργανα του επαγγέλματός σας. Θα είστε ξανά υποψήφιος σε κάποιο κομματικό όργανο της Ν.Δ.;
Κα Ντόκου να σημειώσω πως ο Ιατρικός Σύλλογος είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και είμαστε οι θεματοφύλακες της υγείας για όλο τον πληθυσμό. Η βοήθεια στο κοινωνικό σύνολο μέσω του Ιατρικού Συλλόγου είναι πιο άμεση και ουσιαστική.
Όσο για την άλλη ενασχόλησή μου, συμμετέχω ενεργά στα κομματικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας από το 2013, σε θέσεις που προέκυψαν μετά από εκλογικές επιτυχίες. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη και τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας για την μεγάλη τιμή που μου έκαναν, να με εμπιστευτούν σε κορυφαίες θέσεις εκπροσώπησης του κόμματος και ειδικά στην μεγαλύτερη τοπική κομματική οργάνωση του Αιγαίου.
Γνωρίζετε πως ήμουν από τους λίγους που δεν κρύφτηκαν την περίοδο του 2014-2016 υπερασπιζόμενος τις θέσεις και τις απόψεις της παράταξής μας, όταν επικρατούσε ο λαϊκισμός του «ΣΥΡΙΖΑ της αυταπάτης». Είμαι περήφανος που το πολιτικό κλίμα άλλαξε ριζικά και η Νέα Δημοκρατία είναι η κυρίαρχη δύναμη στα νησιά μας, όπως αυτό αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα των περσινών εκλογών, όπου και αναδείξαμε 4 βουλευτές.
Αν θα είμαι εκ νέου υποψήφιος ή όχι και σε ποιο πόστο, θα εκτιμηθεί και θα συναποφασιστεί με φίλους και συναγωνιστές την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου