Συνεντεύξεις

Π. Tοκούζης: «Τα ενοικιαζόμενα τουριστικά καταλύματα είναι συνυφασμένα με την ανάπτυξη του τουρισμού»

«Τα ενοικιαζόμενα τουριστικά καταλύματα είναι συνυφασμένα με την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα… Σήμερα, με την εξάπλωση του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τα ενοικιαζόμενα καταλύματα είναι αυτά που πλήττονται κατά κύριο λόγο. Η Συνομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Καταλυμάτων Ελλάδας βλέπει το μέλλον του κλάδου στην εξειδίκευση και στην τουριστική εμπειρία. Οι εποχές άλλαξαν και απαιτούν την εξειδίκευση. Τα μικρά καταλύματα μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την τάση», δηλώνει σε συνέντευξή του στη «δ» ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ, Παναγιώτης Τοκούζης.
Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη του κ. Τοκούζη αναλυτικά:

• Κύριε Τοκούζη πόσο επηρεάζουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τα ενοικιαζόμενα καταλύματα; Ποια είναι η θέση της ΣΕΤΚΕ για τη ρύθμιση αυτού του είδους μισθώσεων;
Όταν το Νοέμβριο του 2016 ψηφίστηκε για πρώτη φορά η διάταξη για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, εκφράσαμε ως φορέας τις αντιρρήσεις μας. Πρόκειται για μία επιχειρηματική δραστηριότητα, πανομοιότυπη με τη δική μας. Από τις 40.000 επιχειρήσεις του κλάδου, το 50% δεν ξεπερνά τα έξι δωμάτια. Η βραχυχρόνια μίσθωση ήταν κόκκινο πανί και οποιαδήποτε ρύθμιση δεν θα έλυνε ποτέ το πρόβλημα επί της ουσίας.
Αν ήθελαν να λύσουν το πρόβλημα, θα έπρεπε να καθιστούσαν υποχρεωτική την έκδοση αδειών λειτουργίας ενοικιαζόμενων δωματίων για όλους, γιατί ας μη γελιόμαστε, ενοικιαζόμενα καταλύματα είναι και τα διαμερίσματα του Airbnb τα οποία μάλιστα προσφέρουν πλέον μία σειρά από υπηρεσίες (καθαριότητα, πρωινό κλπ). Μόνο που εμείς ως επιχειρηματίες είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας…
Από την Αττική ξεκίνησε το πρόβλημα, όπου υπήρχε έλλειψη κλινών και δεν μπορούσε να εκδώσει κανείς άδεια ενοικιαζόμενων δωματίων, εάν δεν ανήκε στην κατηγορία των τεσσάρων κλειδιών. Ήταν δύσκολες οι προδιαγραφές για να πάρεις άδεια και κάπως έτσι βρέθηκε η λύση του Airbnb.
Η θέση μας είναι μία… Όσοι δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, να λειτουργήσουν ως ενοικιαζόμενα καταλύματα. Να βγάλουν άδεια λειτουργίας για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.
Οι μισθώσεις τύπου Airbnb αποτελούν ωστόσο μία ισχυρή τάση. Πώς μπορούν να «παραβγούν» τα ενοικιαζόμενα τουριστικά καταλύματα;
Τα καταλύματα του Airbnb είναι σαφώς πιο σύγχρονα. Υφιστάμεθα τεράστιο ανταγωνισμό από επιχειρηματίες οι οποίοι δημιούργησαν νέο προϊόν, δεν πληρώνουν τους φόρους που πληρώνουμε εμείς, δεν έχουν τα ίδια λειτουργικά κόστη, ρίχνουν τις τιμές… Πάνω από το 50% των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων δεν έχουν ανακαινισθεί ή αναβαθμισθεί. Έχουν πολλά χρόνια να βγουν προγράμματα επιχορήγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε αυτά που είχε ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούσε σχεδόν κανείς να ενταχθεί, καθώς τα κριτήρια ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά. Οι όροι ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 φαίνεται να αποκλείουν και πάλι την πλειοψηφία των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων
• Είναι βιώσιμα τα ενοικιαζόμενα καταλύματα;
Επί της ουσίας καμία επιχείρηση δεν είναι κερδοφόρα. Οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από 25 με 30 ευρώ ημερησίως και η περίοδος με τις μεγαλύτερες πληρότητες διαρκεί από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Όμως στην χαμηλή τουριστική περίοδο οι τιμές των ξενοδοχείων είναι τόσο χαμηλές που δεν έχουμε καμία δυνατότητα να πάμε παρακάτω. Υπάρχουν βέβαια δωμάτια που διατίθενται προς 18 ευρώ τη μέρα. Με τέτοιες τιμές όμως, δεν μπορεί να επιβιώσει κανείς. Είναι τόσα πολλά τα βάρη μιας επιχείρησης και τόσο μικρή η σεζόν, που κανείς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.
• Ποιοι είναι οι πελάτες των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων;
Κοιτάξτε, υπάρχουν τουρίστες που προτιμούν τα καταλύματα από τα ξενοδοχεία. Υπάρχουν οικογένειες και μεμονωμένοι επισκέπτες που αναζητούν ένα πιο ήσυχο και όχι τόσο απρόσωπο περιβάλλον. Ακόμη και αν βρουν ξενοδοχεία σε φθηνότερες τιμές, θα προτιμήσουν τα καταλύματα, κυρίως οι οικογένειες που χρειάζονται κουζίνα και μεγαλύτερους χώρους για τα παιδιά.

• Ποιο ρόλο διαδραμάτισαν τα ενοικιαζόμενα καταλύματα στην ανάπτυξη του τουρισμού;
Η ανάπτυξη του τουρισμού στηρίχτηκε στα ενοικιαζόμενα καταλύματα τη δεκαετία του ‘80 και έπειτα ακόμη και το ‘90 και το 2000. Με την απότομη αύξηση των τουριστικών ροών, κυρίως προς τα μικρότερα νησιά, όπως η Κάλυμνος ή οι Λειψοί, όπου εκ των πραγμάτων δεν συμφέρει να επενδύσει κανείς σε πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τα ενοικιαζόμενα καταλύματα κάλυψαν τις υπάρχουσες ανάγκες. Και έκαναν ένα ακόμη καλό… Εξασφάλισαν εισόδημα στο νησιώτη, κίνησαν τις τοπικές οικονομίες.
• Ποιο είναι το μέλλον των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων;
Εδώ και τρία χρόνια επενδύουμε ως ΣΕΤΚΕ στην εξειδίκευση και στην εμπειρία. Ο τουρισμός εμπειρίας μπορεί να χαρίσει ώθηση στα μικρά καταλύματα, όταν αυτά προσφέρουν ένα διαφορετικό και καινοτόμο προϊόν σε σύγκριση με τα μεγάλα ξενοδοχεία.
Αρχικά στοχεύουμε να καθιερώσουμε τέσσερις τομείς εξειδίκευσης, τον οικογενειακό τουρισμό, τη γνωριμία με την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, τον περιπατητικό και ποδηλατικό τουρισμό. Εάν π.χ. ένα κατάλυμα διαθέτει άδεια λειτουργίας εστιατορίου, θα μπορεί να πραγματοποιεί master classes ελληνικής παραδοσιακής μαγειρικής και μία σειρά άλλων παρόμοιων δράσεων. Με λίγα λόγια οδεύουμε προς την εξειδίκευση ώστε να μοιράσουμε τα ενοικιαζόμενα καταλύματα σε ειδικές κατηγορίες που θα προτιμούν επισκέπτες με αντιστοιχα ενδιαφέροντα, σε αντίθεση με τα μεγάλα ξενοδοχεία που δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Σε συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό, Α. Γεωργιάδη ζητήσαμε να μην αντιμετωπίσουμε τα γνωστά προβλήματα με τα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα ανοίξουν και να δοθούν κίνητρα εξειδίκευσης όπως κάποια μπόνους για όποιον επενδύει π.χ. στον ποδηλατικό εξοπλισμό και στις εγκαταστάσεις που απαιτεί ο ποδηλατικός τουρισμός, ή δημιουργεί-συντηρεί μία περιπατητική διαδρομή.
Οι εποχές άλλαξαν και απαιτούν την εξειδίκευση. Τα μικρά καταλύματα μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την τάση.
• Πιστεύετε λοιπόν ότι θα ξαναβρούν τη θέση που τους αρμόζει τα ενοικιαζόμενα καταλύματα;
Πιστεύω ότι το μικρό τουριστικό κατάλυμα όχι μόνο μπορεί να βρει τη θέση που του αρμόζει αλλά να αναβαθμιστεί τόσο πολύ και να έχει καλύτερες προοπτικές από το μεγάλο ξενοδοχείο. Άλλαξε η φιλοσοφία του τουρίστα που προτιμούσε τα πολυτελή ξενοδοχεία. Πλέον η εμπειρία μετράει και το ενοικιαζόμενο κατάλυμα μπορεί να την προσφέρει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου