Με πολλούς «αστερίσκους» υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την προτεινόμενη ρύθμιση της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό του κόμματος του καταδικασμένου για συμμετοχή στη Χρυσή Αυγή Ηλία Κασιδιάρη. Με δεδομένο ότι για να τεθεί σε ισχύ η εν λόγω τροπολογία δεν απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, η ευρύτερη συναίνεση δεν είναι αναγκαία. Ωστόσο, κατά κοινή παραδοχή, θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα του πολιτικού συστήματος η εμφάνιση ενιαίου μετώπου από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που προχωράει με δική του τροπολογία για το θέμα, επιμένουν ότι η κυβερνητική πρόταση εμπεριέχει ασάφειες. «Η τροπολογία που θα ρυθμίζει το ζήτημα θα πρέπει να είναι πάρα πολύ στοχευμένη, να μην έχει κανένα συνταγματικό πρόβλημα και να μην αφήνει κανένα περιθώριο διαφορετικών, περίεργων ερμηνειών στο μέλλον», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου, η οποία υπογράμμισε ότι «αρχίσαμε να συζητάμε αυτό το θέμα πολύ αργά».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε σε δήλωσή του ότι το πολιτικό σύστημα οφείλει να δράσει συντεταγμένα και με υπευθυνότητα. «Δεν θα δεχθούμε παιχνίδια με τους θεσμούς. Οσοι ψάχνουν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα για τη δημοκρατία μας, είναι εκτός τόπου και χρόνου». Το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, έχει καταθέσει τις δικές του προτάσεις. Ο ίδιος κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής «να ζητήσει το ταχύτερο τη γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου προκειμένου να επιτευχθεί η αρτιότερη και σύμφωνη με το Σύνταγμα διατύπωση της διάταξης». Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής ανέφερε ότι οι κεντρικές παρατηρήσεις του κόμματος αφορούν τη διασφάλιση ότι με τη ρύθμιση θα μπει φραγμός στην πραγματική ηγεσία του πολιτικού μορφώματος και ότι θα υπάρχουν όλες οι δικονομικές και συνταγματικές εγγυήσεις για όσα νομοθετούνται.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας επανέλαβε χθες (ΕΡΤ3) τις σοβαρές ενστάσεις του κόμματος με την προωθούμενη ρύθμιση, δηλώνοντας ότι «το ΚΚΕ δεν θα συμφωνήσει σε μια ρύθμιση με απαράδεκτες ουρές που μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλες επιδιώξεις». Οπως πρόσθεσε, «περιλαμβάνει επικίνδυνες γενικεύσεις και την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων, με βάση την οποία στην Ε.Ε. έχουν απαγορευτεί κομμουνιστικά κόμματα και κομμουνιστικές νεολαίες, έχει εμποδιστεί η δράση τους ή η συμμετοχή τους σε εκλογές».
Από την πλευρά του ΜέΡΑ25 εκφράστηκε χθες η πλήρης αντίθεση στη νομοθετική ρύθμιση και σε ανακοίνωση του κόμματος γίνεται λόγος για «ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών ναζί», αλλά και για «απατηλή πλάνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί η απαγόρευση να “φωτογραφίσει” αποκλειστικά ναζιστικά κόμματα».