Αντιδρούν φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα για τις διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Με το σύνθημα «Όχι στις Διαγραφές – Στήριξη Θέλουν οι Φοιτητές», πραγματοποιούν κινητοποιήσεις και στέλνουν το μήνυμα πως θα παλέψουν ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου που απειλεί να ακυρώσει τις προσπάθειές τους να αποκτήσουν το πτυχίο τους.
Υπενθυμίζεται πως από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2025-2026) αρχίζει η εφαρμογή της διάταξης του ν. 4957/2022 που προβλέπει την υποχρεωτική διαγραφή από τα μητρώα των πανεπιστημίων όσων έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης. Επισημαίνεται, ότι οι διαγραφές θα ισχύσουν για τους εισερχόμενους φοιτητές τους ακαδημαϊκού έτους 2021- 22, ενώ για τους ήδη φοιτούντες το ακαδημαϊκό έτος 2020-21, υπάρχει μεταβατική διάταξη.
Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών των οποίων ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι ακαδημαϊκά εξάμηνα. Μετά από τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής.
Ρυθμίσεις για τη διαχείριση της φοίτησης
Το άρθρο 454 του ν.4957/2022 προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες και εξαιρέσεις για τη διαχείριση της φοίτησης, όπως την δυνατότητα της παράτασης της φοίτησης σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ., λόγω υγείας ή άλλων αντικειμενικών λόγων). Παράλληλα, καθορίζει τον τρόπο εφαρμογής αυτών των κανόνων από τα ιδρύματα και παρέχει τη δυνατότητα για την εφαρμογή αυστηρότερων όρων για τα προγράμματα σπουδών.
Πηγή: flash.gr