Παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων, η παρουσίαση της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Κω , στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, όπου θα παρουσιαστεί η μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου
Δήμου Κω.
Σκοπός της συνάντησης είναι η έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη της Κω τα επόμενα χρόνια, όπως: Αναπτυξιακή φυσιογνωμία του Δήμου: Ο καθορισμός του αναπτυξιακού χαρακτήρα του Δήμου, δηλαδή σε ποιους τομείς θα δοθεί έμφαση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Χωροταξική οργάνωση: Η κατανομή των χρήσεων γης στο χώρο του Δήμου, όπως για κατοικία, βιομηχανία, γεωργία, τουρισμό κ.λπ.
Υποδομές: Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, όπως οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ενεργειακές υποδομές κ.λπ.
Πολεοδομική οργάνωση: Ο καθορισμός των όρων δόμησης και των χρήσεων γης στις οικιστικές περιοχές.
Θέματα περιβαλλοντικής προστασίας: Η λήψη μέτρων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς: Η διαφύλαξη και ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων του Δήμου.
Η συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση είναι σημαντική, αφού η μελετητική ομάδα λαμβάνει υπόψη της όλες τις παρατηρήσεις, επισήμανε ο δήμαρχος Κω καθώς δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Κω. Η παρουσίαση παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη εικόνα της διαδικασίας εκπόνησης του πολεοδομικού σχεδίου για τους δήμους Κω και Νισύρου στο πλαίσιο του προγράμματος “Κωνσταντίνος Δοξιάδης” το οποίο αποσκοπεί στην ανανέωση των πολεοδομικών σχεδίων σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται η σημασία της συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου, καθώς και η πολυεπίπεδη προσέγγιση της μελέτης, που καλύπτει όλες τις απαραίτητες τεχνικές και κοινωνικές παραμέτρους. Ενώ ανακοίνωσε πως σύντομα ο δήμος θα αναθέσει μελέτη για τη φέρουσα ικανότητα του νησιού.
Στη συνέχεια η μελετητές και συγκεκριμένα η επικεφαλής κ. Αλεξάνδρα Παπαδήμα ξεκίνησαν την παρουσίαση.
Αλεξάνδρα Παπαδήμα Ι Ξεκίνησε με το πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων ”Κωνσταντίνος Δοξιάδης” , όπου ο δήμος της Κω μαζι με τη Νίσυρο μπήκε στο Β΄ πακέτο του προγράμματος. Στα όργανα του προγράμματος είναι το ΥΠΕΝ με αναθέτουσα αρχή το ΤΕΕ Ελλάδος με παρακολούθηση από τριμελή επιτροπή. Το πολεοδομικό σχέδιο θα πάει για προεδρικό διάταγμα από όπου και εγκρίνεται και σημαντικό για τον σχεδιασμό, είναι το στάδιο της ανάλυσης, επισήμανε η κ.Παπαδήμα. Η δομή της μελέτης περιλαμβάνει μια κύρια μελέτη, πολεοδομική, χωροταξική, περιβαλλοντική , προκαταρκτική, γεωλογική έκθεση. Στο χρονοδιάγραμμα υπάρχουν 2 στάδια με 2 ενότητες . Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του νέου σχεδίου είναι η έμφαση στον συμμετοχικό σχεδιασμό. Οι κάτοικοι των νησιών θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντος των τόπων τους, υποβάλλοντας τις προτάσεις και τις απόψεις τους μέσω μιας ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας. “Σύμφωνα με την κ. Παπαδήμα, μετά το τέλος του πολεοδομικού σχεδίου, θα υπάρχει μια περίοδος δύο μηνών όπου όλοι μπορούν να προτείνουν αλλαγές.”
ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ Μελέτης Μπακαούκας (Χωροτάκτης-Πολεοδόμος):
Η μελέτη διεξάγεται σε δύο φάσεις: την αρχική φάση της διάγνωσης και τη δεύτερη φάση κατά την οποία θα διατυπωθούν οι προτάσεις. Η Κως, ως νησί της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ενταγμένο στην κατηγορία των νησιών με αυξανόμενες περιβαλλοντικές και πληθυσμιακές πιέσεις, αντιμετωπίζει συγκεκριμένες προκλήσεις.
Συγκεκριμένα, το βόρειο τμήμα της πόλης της Κω (Ζώνη Α) απαιτεί ποιοτική αναβάθμιση και επενδύσεις, ενώ το υπόλοιπο νησί (Ζώνη Β) χρειάζεται την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός παραμένει ο κύριος οικονομικός πυλώνας του νησιού, προτείνεται η ενίσχυση του πρωτογενή τομέα και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, η μελέτη προτείνει τον καθορισμό συγκεκριμένων περιοχών για λατομικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες.
Το νέο περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο αναγνωρίζει τρεις τουριστικές περιοχές στην Κω και προτείνει την αναβάθμιση των υποδομών, την ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως η υδατοκαλλιέργεια, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και πολυδιάστατου τουριστικού προορισμού.
Η αναπτυξιακή φυσιογνωμία του δήμου δείχνει τον πληθυσμό περίπου στις 38 χιλιάδες με σημαντική αύξηση του πληθυσμού. Το μεγαλύτερο μέρος ασχολείται με τον τουρισμό περίπου το 90% , ενώ ο αγροτικός τομέας είναι μικρός κάτω από το 10%.
Στοιχεία του 2004 δείχνουν πως η Κως, διαθέτει 57.500 κλίνες . Το βόρειο τμήμα της Κω έχει έντονη ανάπτυξη.
Δάφνη Μανουσαρίδη/ Η ποικιλία των δραστηριοτήτων που ισχύουν σήμερα , δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες. Θα υπάρχουν ρυθμίσεις για την προστασία της φύσης. Μας απασχόλησε η πολεοδομική οργάνωση. Τα ρυμμοτομικά σχέδια και τα όρια των οικισμών (να οριοθετηθούν οι οικισμοί που πληρούν τα κριτήρια). Εξετάζουμε τα δημογραφικά δεδομένα, για να θέσουμε ένα πλαίσιο ανάπτυξης των οικισμών σε έναν χρονικό ορίζοντα. Ασχοληθήκαμε και με την κυκλοφοριακή οργάνωση. Έχουμε συλλέξει στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αν και η μελέτη του υπουργείου περιβάλλοντος είναι ανεξάρτητη.
Κατερίνα Βύννη(μελετήτρια) / Η κλιματική αλλαγή πλέον επηρρεάζει κάθε περιοχή. Μελέτησαν την εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Επίσης με τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και τις τεχνολογικές καταστροφές. Το 28,83 % εντός του δήμου Κω αποτελέι περιοχή Natura. Σε εξέλιξη βρίσκονται περιβαλλοντολογικές έρευνες για τις περιοχές αυτές.
Μελέτης (μελετητής)/ Το πολιτιστικό περιβάλλον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους. Στην Κω ανανωρίζονται 13 χερσαίοι αρχαιολογικοί χώροι και 5 αρχαιολογικοί τόποι.
Δάφνη Μανουσαρίδη (μελετήτρια): Αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση και σε αυτά που μπορούν να γίνουν στο μέλλον.
Ουσιαστικά τα πιθανά σενάρια , θέτοντας συγκεκριμένους στόχους.
Ακολούθησε σειρά ερωτήσεων από δημοτικούς συμβούλους και διάφορους φορείς.
Ο Επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Ηλίας Σιφάκης, τόνισε πως ο δήμος πρέπει να είναι σε εγρήγορση γιατί ένας πολεοδομικός σχεδιασμός είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα και όχι πώς θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη ενώ αναρωτήθηκε τη στόχευση του δήμου για την ανάπτυξη του νησιού στο μέλλον.
Η Έπαρχος κ.Σβύνου τόνισε πως είναι εγχείρημα που το νησί ζητάει πολλά χρόνια και είναι αρκετά δύσκολο. Το χωροταξικό πρέπει να είναι σύμφωνο και με τους στόχους αλλά και με το όραμα. Συμπλήρωσε πως πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τους λαϊκισμούς και να μιλήσουμε επίσημα με νούμερα. Να εφαρμοστεί ένα χωροταξικό που θα βοηθάει τον κόσμο. Παράλληλα αναφέρθηκε στη χωροταξία σε σχέση με τον τουρισμό. Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τον μαζικό τουρισμό.
Η επικεφαλής κ.Παπαδήμα τόνισε πως η σημερινή συνάντηση ήταν γνωριμίας και πως περιμένει να υπάρξει συνεχόμενη συνεργασία για
το μέλλον του τόπου μας.
Ο Δήμαρχος Κω ανέφερε πως κρατάει αυτό που ειπώθηκε πως πρέπει να είμαστε εγρήγορση και πως πρέπει η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη, γιατι υπάρχει και ο παράγοντας άνθρωπος.
Πηγή: kostv.gr