Οι προοπτικές της τουριστικής ανάπτυξης στο Νότιο Αιγαίο ήταν το αντικείμενο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια με συμμετοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστάσιου Λιάσκου.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Λίτσα Φτακλάκη, Φώτης Χατζηδιάκος και Αντώνης Χατζηιωάννου, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, οι δήμαρχοι Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, Σύρου κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου, Αστυπάλαιας κ. Πανορμίτης Κονταράτος, Πάτμου κ. Γρηγόρης Στόικος, ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης, η αντιπρόεδρος κ. Α. Καραγιάννη, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Κακλιός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτης Τοκούζης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος, ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Χ. Παλογιαννίδης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων των δύο νομών.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε με την τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Είναι γνωστό ότι ο τουρισμός ως οικονομική δραστηριότητα διαχέεται στο σύνολο της οικονομίας έχοντας και κοινωνικές επιπτώσεις. Η περιοχή μας έχει λιγότερη κοινωνική πίεση από ό,τι η υπόλοιπη χώρα. Η όποια ανάπτυξη και οι επενδύσεις έχουν επιπτώσεις σε διάφορους κλάδους, όπως ο οικονομικός, που έχουν φθάσει στο μηδέν. Υπάρχουν ειδικότητες που είναι σε αδράνεια αυξάνοντας τα ποσοστά της ανεργίας. Είμαστε μια Περιφέρεια που έχει τις ιδιαιτερότητές της, λόγω του κατακερματισμού του χώρου. Επειδή έχουμε νησιά διαφορετικών ταχυτήτων, η κατάσταση διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Αυτός ήταν ο λόγος που μπήξαμε στην κατανομή του μπόνους, όπως η Αττική, εξαιτίας της ανεργίας», ανέφερε στην εισήγησή του ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και πρόσθεσε, πως θα πρέπει στο εξής να δοθεί έμφαση στον πρωτογενή τομέα.
«Δεν έχουμε κατορθώσει να καλύψουμε τη ζήτηση σε προϊόντα. Τον τομέα αυτό θα πρέπει να τον αναπτύξουμε. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε τους τομείς στους οποίους πλεονεκτούμε. Επιβάλλεται να αντιμετωπίσουμε και ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον», τόνισε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα θα πρέπει όλοι οι φορείς να δώσουν τη μάχη καθώς υπάρχουν προοπτικές και πεδίο δράσης. Ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης δήλωσε πως από το ΕΣΠΑ θα διατεθούν 10 εκατομμύρια για την υλοποίηση δράσεων, που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος, που αναφέρθηκε στην εθνική στρατηγική για τον τομέα.
«Η ημερίδα αυτή διεξάγεται σε μια σημαντική περίοδο. Αξιοποιώντας τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε τον τουρισμό ως εθνική υπόθεση, συμβάλλοντας με συγκεκριμένα βήματα στη μεγιστοποίηση της δυναμικής του μέσα από μια νέα εθνική τουριστική πολιτική. Δεν μπορεί να εννοηθεί χωρίς τη συνέργεια της Περιφέρειας και των θεσμικών της εκπροσώπων. Δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτικό τουριστικό προϊόν χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και της αυτοδιοίκησης. Η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν, πολιτισμό, έθιμα, παραδόσεις δηλαδή μια ξεχωριστή ταυτότητα. Μπορούμε με αισιοδοξία να κοιτάζουμε μπροστά με την πεποίθηση, πως αυτός ο κλάδος, που αντιπροσωπεύσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ, είναι ο καθοριστικός για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Για την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, σας γνωρίζω, πως μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα συνεκλήθη το υπουργικό συμβούλιο για τον τουρισμό με την συμμετοχή όλων των θεσμικών εκπροσώπων. Για μας ο δωδεκάμηνος τουρισμός και η ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών ταυτίζονται με την περιφερειακή ανάπτυξη. Καλούμαστε να δουλέψουμε σε πνεύμα συνέργειας ιδιαίτερα τώρα που η Ελλάδα έχει την προεδρία της ΕΕ. Το υπουργείο τουρισμού προτάσσει την θαλάσσια πολιτική. Η πολυνησία μπορεί να γίνει το στρατηγικό μας πλεονέκτημα», τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο κ. Αναστάσιος Λιάσκος, που αναφέρθηκε στη συγκρότηση μόνιμης διυπουργικής επιτροπής και επιτροπής θεμάτων τουρισμού και ελέγχου της παραβατικότητας.
Ο κ. Λιάσκος αναφέρθηκε και στην ανάγκη μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση. «Με το τέλος της γραφειοκρατίας πρέπει να έρθει και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων για να μπορεί κάθε περιφερειακή ενότητα να χαράζει τις δικές της στρατηγικές. Η κυβέρνηση είχε από την αρχή εκφράσει την θέληση να προωθήσει την στρατηγική για τον τουρισμό σε συνεργασία με την ΤΑ που είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας. Η νέα εθνική στρατηγική για τον τουρισμό έχει ως στόχο και την προσέλκυση τουριστών υψηλών απαιτήσεων», τόνισε ο κ. Λιάσκος που αναφέρθηκε και στη νέα επικοινωνιακή στρατηγική για τον τουρισμό που βασίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η συνεργασία που αναπτύξαμε και ο τρόπος που λειτουργήσαμε απέφερε 17 εκατομμύρια αφίξεις και 12.5 δις ευρώ έσοδα. Μπορούμε να διαμορφώσουμε μια νέα στρατηγική που θα φέρει ανάπτυξη. Στοχεύουμε στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού», τόνισε ο κ. Λιάσκος και πρόσθεσε πως η Περιφέρεια και ειδικά η Ρόδος είναι από τους πιο ισχυρούς τουριστικούς προορισμούς με ισχυρό brand name.
Στην στρατηγική που ακολουθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον τουρισμό αναφέρθηκε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης κ. Λίτσα Φτακλάκη.
«Συντονισμός, συνέργειες και συνεργασίες ήταν οι αρχές στις οποίες βασιστήκαμε. Ζητούμενο είναι η διαδικασία προώθησης του προορισμού. Σημαντικό είναι επίσης να δημιουργήσουμε τουριστική συνείδηση», τόνισε η κ. Φτακλάκη που ζήτησε την ενεργοποίηση των επιτροπών τουρισμού ανά Δήμο στην Περιφέρεια.
«Υπάρχει έλλειψη σαφήνειας αφού είναι πολλοί οι φορείς που ασχολούνται με το θέμα. Η τουριστική στρατηγική και ανάπτυξη ενός προορισμού επιτυγχάνεται με τη συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ζωτικής σημασίας εκτιμούμε πως είναι τα έργα και όχι τα λόγια. Συχνά επισημαίνονται προβλήματα στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τον συγκεκριμένο τομέα. Στόχος μας παραμένει η διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος για να καταστεί η Ρόδος πλήρης ως προορισμός», τόνισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς, που αναφέρθηκε και στις δράσεις που αναπτύσσει ο ΠΡΟΤΟΥΡ.
Στις προοπτικές του τουρισμού και στις ενέργειες που υλοποιεί σε ένα δύσκολο περιβάλλον η ΕΞΡ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Α. Καμπουράκης. «Ο τουρισμός απέδειξε πως μπορεί να πετυχαίνει θεματικά αποτελέσματα. Η στήριξή του να αποτελέσει στρατηγική προτεραιότητα εθνικής σημασίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΞΡ που αναφέρθηκε και στις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν με μέριμνα του κράτους για να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και ειδικά για τις τουριστικές. «Πρέπει να δοθεί έμφαση στις υποδομές. Να αναπτυχθεί ολοκληρωμένη στρατηγική πολυτροπικών μεταφορών. Λιμάνια και αεροδρόμια θέλουν εκσυγχρονισμό. Υποδομές χρειάζονται και για το θαλάσσιο τουρισμό. Επιβάλλεται να σχεδιάσουμε τα σημαντικά και μεγάλα έργα και να μην αναλώσουμε πόρους σε δράσεις που δεν έχουν προστιθέμενη αξία και είναι για να χαϊδεύουν αυτιά. Είναι η ώρα να βελτιώσουμε τις υποδομές ώστε να συμβαδίζουν με τα ξενοδοχεία. Δεν μπορεί η δική μας προσπάθεια να απαξιώνεται», δήλωσε ο κ. Καμπουράκης και πρόσθεσε πως η Ρόδος πρέπει να αφήσει πίσω την άκρως προβληματική εικόνα των υποδομών της.
«Θυμίζω ότι οι δράσεις τουριστικής προβολής ξεκίνησαν με επιτυχία από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την περίοδο 2004-2009 και επισημαίνουμε στη σημερινή Περιφερειακή Αρχή τις καθυστερήσεις της τουριστικής προβολής από το ΕΣΠΑ (2007-2009) που εν τω μεταξύ «βίαια» και με πολιτικές ευθύνες των θεωρούμενων πρωτεύθυνων πολιτών «πάγωσαν» την περίοδο 2009-2011. Η σημερινή ημερίδα πραγματοποιείται καθυστερημένα στο τέλος της θητείας της Περιφερειακής Αρχής. Εύχομαι να υπάρχει αποτέλεσμα. Εμείς όμως ευχόμαστε και θέλουμε να δρομολογηθούν αποτελεσματικές δράσεις. Η «τουριστική βιομηχανία» μας θέλει να προχωρήσουμε με σχέδιο και ενότητα. Μόνο έτσι θα οικοδομήσουμε την πολυπόθητη αειφόρο τουριστική ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Χαρ. Κόκκινος.
Για την ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική μίλησε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού κ. Γιάννης Σπιλάνης.
Το λόγο πήραν στη συνέχεια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων και άλλοι φορείς του τουρισμού, που ανέπτυξαν τις απόψεις τους.