Συνεδρίασε χθες 18.2.14 υπό την προεδρία του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού η Υποεπιτροπή για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση του Προβλήματος των Ναρκωτικών της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των ναρκωτικών στη χώρα. Στην Επιτροπή παρέστησαν, η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζέττα Μακρή, ο κ. Γιώργος Μαριδάκης, αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ. και η κ. Τέτα Διαμαντοπούλου – Παπουτσοπούλου, Εθνική Συντονίστρια της Ελλάδας για τα ναρκωτικά.
Κατ΄αρχάς, προλογίζοντας την κ. Διαμαντοπούλου, ο κ. Κρεμαστινός είπε τα εξής:
«Κυρία Διαμαντοπούλου, θέλω να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στη δύσκολη προσπάθεια που αναλάβατε και το αντιλαμβάνομαι, γιατί ο συντονισμός είναι όντως πολύ δύσκολος, αφού εμπλέκονται πολλά υπουργεία στο θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών.
Επίσης, αντιλαμβάνομαι ότι ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται, αλλά όπως γνωρίζουμε όλοι έχει τεράστιες υποχρεώσεις και το έργο αυτό πέφτει σε εσάς. Φυσικά στο συντονιστικό κομμάτι ο Πρωθυπουργός θα βοηθήσει.
Θα ήθελα, όμως, να σας θέσω υπόψη μια εκκρεμότητα σχετικά με την Κάλυμνο. Μιλώ για το Κέντρο Απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, δεδομένου ότι η Κάλυμνος έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι το νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας των νέων, διότι δεν έχει τουρισμό, καθώς και τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών φαρμάκων.
Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Καλύμνου διερωτάται γιατί στο Κέντρο αυτό το οποίο απ’ ό,τι γνωρίζω έχει δημιουργηθεί μέσα στο νοσοκομείο, δεν έχει τοποθετηθεί ψυχίατρος, ούτε κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα τουλάχιστον να το επισκέπτεται τακτικά ένας γιατρός από το ψυχιατρείο της Λέρου. Όπως γνωρίζετε τη Λέρο από την Κάλυμνο τη χωρίζει πολύ μικρή απόσταση.
Θα σας παρακαλέσω πολύ να το δείτε αυτό το θέμα, γιατί εκκρεμεί εδώ και καιρό και δικαίως δημιουργεί ερωτήματα. Σημειώστε ότι πέραν του Δημάρχου Καλύμνου ενδιαφέρεται και ο Μητροπολίτης Καλύμνου, ο οποίος απέστειλε γράμμα στον προηγούμενο Υπουργό Υγείας, διαμαρτυρόμενος για την καθυστέρηση στη λειτουργία του Κέντρου.
Θα θέλαμε μέσα στο πλαίσιο των συνολικών υποχρεώσεών σας να μας πείτε τι πραγματικά γίνεται και τι προοπτική υπάρχει για να λειτουργήσει, γιατί σχεδόν όλα είναι έτοιμα.»
Στη συνέχεια της συνεδρίασης ο κ. Κρεμαστινός έκανε μια γενικότερη επισήμανση:
«Θέλω να κάνω μια παρατήρηση σχετικά με το διαδίκτυο. Μέχρι πρότινος, δηλαδή προτού πάρει αυτή την έκταση που έχει σήμερα το διαδίκτυο, το να μιλάει κανείς σε παιδιά για το θέμα των ναρκωτικών και για πρόληψη ήταν ένα ταμπού που το απέφευγαν όλοι, διότι μπορεί να επιδρούσε διαφορετικά. Όταν το παιδί έχει αυτή την τεράστια πληροφόρηση σήμερα και μπαίνει στο διαδίκτυο και βλέπει όλα τα είδωλά του να δηλώνουν ότι είναι χρήστες ναρκωτικών και τι ωραία που γίνεται η ζωή με ναρκωτικά κλπ., είναι πλέον καθήκον και υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώσει για τα αντίθετα παραδείγματα. Να πει δηλαδή ότι η Μέριλιν Μονρόε και ένα σωρό άλλοι καλλιτέχνες – και όχι μόνο – κατέληξαν έτσι διότι έκαναν χρήση ναρκωτικών.
Παλιά υπήρχε το μάθημα της Υγιεινής στο σχολείο, οπότε και πήγαινε κάποιος γιατρός και ενημέρωνε τα παιδιά για ορισμένα νοσήματα. Σήμερα, η πρόληψη πρέπει να είναι άλλου χαρακτήρα. Πρέπει κατά τη γνώμη μου να υπάρξει ένα μάθημα που θα αρχίζει από το δημοτικό και θα γίνεται από εκπαιδευμένους δασκάλους. Όχι με ένα βιβλίο που θα το δίνουν στα παιδάκια και δεν θα έχει καμία αξία.
Οι Οργανισμοί όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΟΚΑΝΑ πρέπει να ετοιμάσουν ένα εκπαιδευτικό σετ με βιβλία και σποτ, έτσι ώστε το παιδί να αρχίσει να φοβάται και να δει την άλλη πλευρά του λόφου. Να καταλάβει ότι είναι εύκολο να αρχίσει τα ναρκωτικά αλλά είναι βέβαιο πού θα καταλήξει. Να πληροφορηθεί επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο χρήστης των ναρκωτικών να μην ασθενήσει και σε όλα τα συστήματα. Όχι μόνο ψυχιατρικά και νευρολογικά αλλά και καρδιολογικά. Οι χρήστες κοκαΐνης πεθαίνουν από έμφραγμα, οι χρήστες ηρωίνης πεθαίνουν από πνευμονικό οίδημα. Όλα αυτά πρέπει να τα ξέρει όταν θα αρχίσει αυτό το παιχνίδι με τα ναρκωτικά, ότι παίζει το παιχνίδι του θανάτου και όχι να φοβόμαστε να πούμε την αλήθεια, μήπως το παιδί ακούσει τη λέξη ηρωίνη και πάει να πάρει ηρωίνη. Πρέπει να ξέρει ότι όταν πάρει ηρωίνη, θα καταλήξει, όπως ο τάδε επώνυμος και αυτή είναι μια αλήθεια που πρέπει να λεχθεί απ’ όλους τους φορείς και ειδικά από το Υπουργείο Παιδείας.
Εγώ έχω ήδη πει στον Υπουργό Παιδείας ότι θα έπρεπε ήδη να σε όλα τα επίπεδα, να γίνεται μάθημα από ανθρώπους που να είναι εκπαιδευμένοι, όχι από τον οποιοδήποτε. Πιστεύω ότι προς τα εκεί πρέπει να στρέψετε την προσπάθειά σας ούτως ώστε να γίνει κάτι διαφορετικό, διότι το να ανοίγουμε συνέχεια κέντρα του ΟΚΑΝΑ σε όλη την Ελλάδα και να δίνουμε θεραπείες και υποκατάστατα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι απαραίτητο αφού μιλάμε για αρρώστια, αλλά η θεραπεία δεν είναι αυτή. Η θεραπεία είναι να περιοριστεί η χρήση των ναρκωτικών διά της πρόληψης, αυτή είναι η θεραπεία.
Σε επίπεδο Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων θα καλέσουμε σε ειδική συνεδρίαση τον Υπουργό Υγείας για να θίξουμε αυτό τεράστιο θέμα, διότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν πολλά βήματα.»
Τόσο η κ. Τέτα Διαμαντοπούλου-Παπουτσοπούλου, Εθνική Συντονίστρια της Ελλάδας για τα ναρκωτικά, όσο και η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζέττα Μακρή, δήλωσαν ότι θα μεριμνήσουν ώστε να λειτουργήσει άμεσα το Κέντρο Απεξάρτησης στην Κάλυμνο.